Protidržavno delovanje cerkve?
To, da imamo veliko naravnih nesreč, zagotovo kaže, da naši kmetje premalo prosijo Boga za dobro letino. Mislijo, da je vse odvisno od njihovih rok in strojev. Še en razlog, da Cerkev ostane v Sloveniji.
Sam verjamem, da je ni oblasti, ki ne bi bila od Boga in lahko, da so bili poslani za razlastitev Cerkve. Zagotovo so ti ljudje ta Božji dar zlorabili in ga veliko zapravili, zato se ne čudi, če je Bog poslal ljudi, ki jim bodo to bogatsvo vzeli in vrnili prvotnim lastnikom.
Megaboy, po mojih podatkih jih je veliko prišlo zaradi dr. Rožmana IZ taborišča in ne vanj.
Sicer pa, če je bil tak antislovenec, kot ti trdiš, zakaj je potem rešir Rožmana? Vidiš, kako si se ujel v lastno nasprotje.
Tudi Rožmanove izjave so bile iztrgane iz konteksta in falsificirane. Tudi s strani Italijanov.
Če te listine niso kazali v javnosti, kako pa veš da tako piše? Kako se pa zavzemaš za nekaj kar ne veš!!! Katera je stranka v tem primeru?
Morda veš, ali so znesek v celoti plačali? Je bil postavljen dovolj visok znesek. V tistih časih je bila velika inflacija in ne vem, če so pogodbo sklepali v dinarjih. Če so jo sklenili v dinarjih, potem je bilo zagotovo premalo izplačano. In kot veš, če ne plačaš, potem pogodba ne velja.
benaflek je napisal:
****To, da imamo veliko naravnih nesreč, zagotovo kaže, da naši kmetje premalo prosijo Boga za dobro letino. Mislijo, da je vse odvisno od njihovih rok in strojev. Še en razlog, da Cerkev ostane v Sloveniji.****
In ti živiš in delaš v 21 st. saj ne morem verjeti,da je nekdo tako zaslepljen od cerkve.
Torej kmetje naj vse pustijo pri miru po tvoje jim bodo duhovi vse obdelali.
Sara2 je napisala:
*****Ne morem verjeti, priča smo še enemu paradoksu ideološke ozkoglednosti in zaslepljenosti. *****
Sara2: Piše se leto 2007 in ne 1300.
Ne verjamem, da so današnja naša sodišča sposobna za kaj takega, ker je nadškofija to že večkrat vložila. Mislim, da vsaj 2x. Bi moral posmrtno dobiti borčevsko penzijo upoštevajoč, da je dokazano rešil revolucionarja, ha ha. Mnogi so jo dobili za veliko manj.
Saj tako vsi vedo, da je bil nedolžen. Pa v ZDA ne bi mogel živeti, če bi res bil sodelavec okupatorja.
*****To, da je rešil revolucionarja iz ječe in gotove smrti, je pa dokaz, da ni sodeloval z okupatorjem *****
Tudi Trobec je kakšni ženski kdaj pomagal, pa to ni zadosten dokaz, da jih vsaj enih 5 ni skuril.
A misliš da mu je Mussolini podelil medaljo zato, ker se je boril proti njemu, ali za vzgledno sodelovanje? LOL.
Vsak starejši, ki je živel med vojno ti bo lahko povedal, da je Cerkev novačila, mobilizirala in silila ljudi za domobrance in še prej belogardiste, ki so bili organizacijsko pod nemškim poveljstvom za boj proti partizanom. to sem slišal že neštetokrat iz prve roke. Rožman pa je domobrance na proslavi za Hitlerjev rojstni dan požegnal vpričo nemških poveljnikov.
benaflek napisal:
> Če te listine niso kazali v javnosti, kako pa veš da tako piše?
> Kako se pa zavzemaš za nekaj kar ne veš!!! Katera je stranka v
> tem primeru?
>
> Morda veš, ali so znesek v celoti plačali? Je bil postavljen
> dovolj visok znesek. V tistih časih je bila velika inflacija in
> ne vem, če so pogodbo sklepali v dinarjih. Če so jo sklenili v
> dinarjih, potem je bilo zagotovo premalo izplačano. In kot veš,
> če ne plačaš, potem pogodba ne velja.
Vsaka pogodba, ki jo prostovoljno podpišejo vse vpletene strani je veljavna. Pogodba je bila napisana v tedaj veljavni valuti. In če plačaš dogovorjeno vsoto v dogovorjenem roku pogodba velja.
Benaflek,
no no, lepo, da si me pogrešal.:-))) Nisem mogla verjeti, kako ste bili pridni. Ob 9tih si začel, pa pozno nehal, le kje imaš toliko časa?? Prav “firbčna” sem kaj delaš?:-))) Tudi danes, sem se pri prebiranju nasmejala.:-)))))) No, saj si lahko mislim kaj delaš, misli so proste in dovoljene. Ob vikendih si bolj zaposlen.
Ja, take kot si ti in tebi podobne, potrebuje cerkvena ustanova.
Tudi tebe naj Bog blagoslovi, kot si zaželel meni, HVALA, če si to napisal iskreno!
Veš, za blagoslov prosi tudi ena moja sorodnica, kmalu bo stara 97 let, je pobožna, ne pokvarajena. Velikokrat ji priložim jurja v pismo, sedaj bo treba pa kar 5 evrov, malo več bo, pa nič zato, za mene bo še ostalo, saj nisem zahtevna, v zlato se pa tudi ne zavijam. Ona bo pa še bolj zadovoljna in se mi lepo zahvaljevala v pismu, sva oddaljeni, se ne moreva obiskovati. Prošnja, če je iskreno izrečena, “velja”, ti že veš. Jaz pa vem, da je zame “čas zlat”, zato pridem, k računalniku šele zvečer.
Pa še nekaj o Rožmanu ti bom napisala še 1 x, zgleda, da si pozabil, kaj sem ti napisala tam na “splavu”.
==========
Neki pater, ki je bil kot begunec veliko let v tujini in se je imel priložnost pogovarjati s škofom Rožmanom, mi je pripovedoval, da je škof Rožman zadnja leta svojega življenja v pričo njega izjavil:
==== ” Zdaj čedalje bolj vidim, da bi bilo manjše zlo, če se ne bi z orožjem upirali komunistom. Škoda, da do tega spoznanja ni prišel že med vojno. Zlo bi sicer bilo, ampak manjše. Kakšnih 12.000 ljudi bi lahko še živelo.” ====
Na vprašanje, kaj meni o domobranski prisegi, pa je odvrnil:
=== “Prisega okupatorju je bila, pa četudi je bila navidezna. Taka je po katoliški moralki sploh prepovedana”===
Zgodovinar dr. Marjan Žnidaršič je v knjižici Usodna razhajanja o Rožmanu tudi zapisal: === “Čeprav se je imel za iskrenega patriota, je ravnal in se odločal v duhu ločitve duhov na Slovenskem. Škof Rožman je do konca vojne zagovarajal oborožen boj proti patizanom. Svoje zmotne politike se je očitno prav ovedel šele po vojni. O svojem medvojnem ravnanju je škofu Jožetu B. Žabjeku v Rimu med drugim dejal:
=== “Vseh stikov, ki sem jih imel med vojno z Italijani, mi je iskreno žal. Prav vseh. Niti ene stvari nisem od njih dosegel, niti enega talca rešil, niti ene deportacije preprečil, niti ene hiše rešil pred požarom, niti enega trpljenja ublažil. Obljubljali so mi vedno vse, dali pa nikoli nič.” ===
=========
To naj prebere tudi:
==== “Mlada dama “sara2”, rojena leta 1970, ki zgodovine ne pozna. Priporočam ji, da se malo bolj poglobi v zgodovvino, nato piše!!!
Pogleda v knjige, kjer bo videla sliko škofa dr. Gregorija Rožmana v družbi z domobranskimi oficirji, ob prisegi domobranskih čet “Hitlerju” 20. aprila 1944, na Štadionu v Ljubljani, je POSTROJ DOMOBRANSKE ČETE.
Slike obstajo in se jih ne da “IZBRISATI”
Izbrisati se jih ne da tudi iz spomina, nas starejših, ki smo to doživeli in preživeli.
benaflek, nekateri voditelji RKC, niso nedolžni!
Vir:
– iz Knjige: Posledovih ČRNE ROKE, stran 419 in
– iz knjige: Vojna na Slovenskem 1941 – 1945, stran 694 in 695.
benaflek,
tudi jaz sem hodila v šolo še pred komunizmom, pa vse zakramente imam.
Poročila se pa nisem cerkveno. Odločali smo se vsi, kakor je izbranec želel.
Mama je dejala, če boste za vkup, boste, če ne pa ne. Lahko vas zveže 100 duhovnikov, če niste za skupaj, ne bo držalo nič. Pa še kako je imela prav. Eni in drugi smo ostali skupaj, tudi če se nismo cerkveno poročili. Če je ljubezen in spoštovanje, gre.
Tudi moja mama je hodila v šolo, prav tako tudi njen oče, pa mamin brat tudi. Veliko jih pa je bilo, ko niso hodili, ker so služili na kmetih, prav ti so bili odvisni od drugih, ko so šli čez lužo, da so jim pisali in brali. To mi je povedala mama, mami pa brat, ki je bil eden iz med tistih, ko je pomagal nepisočim.
Če je pa cerkev gradila šole, je pa že druga zgodba. Zelo vprašljiva??
Še dobro se spominjam, ko sta župnik in mežnar po hišah hodila po “nabirek”, kako je potem cerkekv gradila šole. Gradile so se z delom in prispevkov občanov in občine.
Ja, pisali smo pa lepše. Od mame imam še kar nekaj pisem, pa tudi od tete, ki je pisala iz Amerike.
Megaboy
Bravo!!!!
Ja ja, hlapci, dekle, pastirji itd.
Delovni stroji: lopata, kramp, vile gnojne, vile za nakladanje sena, motika, grablje, rovnca, plevka, dekle so na roko molzle krave. Pranje perila vse na roke, na potoku, tudi v mrzlui zimi, pomivanje posode, pa ribanje lesenih podov, delo na polju, pa še bi lahko naštevala.
Delovni čas: od jutra do večera, tudi pri petrolejki so delali zvečer, dela ni nikoli zmanjkalo.
Nihče ni bil zdravstveno in pokojninsko zavarovan. Prav zato, so hodili s trebuhom za kruhom, čez lužo, komur se je posrečilo.
Prenekateri hlapec je končal v stelniku, v listju ali praproti.
Delovne stroje so si privoščili kmetje šele po nekaj letih v komunizmu, prav tako ni bilo gospodinjskih strojev, niti elektrike, ne vode niso imeli po vaseh, bili so vodnjaki zunaj v hišah, jo pa ni bilo, tudi stranišča so bila na “štrbunk”
Pri sosedovih so dobili elektriko leta 1937, pri nas, nam še namisel ni prišlo, da bi jo imeli.
Prababi, sicer od gospe spoštljive starosti ne bi pričakoval, da bo v nič devala vse mlajše od sebe, a ti bom kljub temu odgovorila.
Zgodovinskih knjih revolucionarnega izvora, katerih namen je bil krepitev sovraštva proti Cerkvi na slovneskem je na stotine.
K sreči imamo sedaj tudi idejno manj obremenjene zgodovinarje, zato ti dobrohotno predlagam v branje naslednje knjige:
Domonbranci – Peter Mlakar
Rožmanov proces – Frence M Dolinar.
Toliko za začetek, da boš videla, da zgodovina ni rdeče/črna, ampak malo bolj pisana.
Sara2
Prababici ni treba brat knjig, da bi izvedela, kaj se je dogajalo v vojni in kdo je bil na čigavi strani. To sama dobro ve iz lastnih izkušenj, pa tudi spomin ji še dobro služi.
Hehe, preden označiš tvoje “zgodovinarje” za “manj obremenjene” se pozanimaj, kje je kdo v službi in od koga dobi plačo, pa kolk je star.
Tudi jaz poznam vojno zgodovino, sicer ne iz lastnih izkušenj, temveč po pripovedovanju iz prve roke, in to od ljudi, ki niso imeli niti najmanjšega vzroka, da bi mi lagali. med drugim tudi to, da so v mnogih cerkvah belogardisti, domobranci in okupatorji imeli postojanke in skladišča municije, v zvonikih pa mitraljezka gnezda. Kajne, če pa je Cerkev zato zadela kakšna bomba, boš pa trdila da je šlo za napad na vero.
In tisto, kar so mi ti ljudje govorili iz lastnih izkušenj, se povsem ujema s tistim, kar nam razlaga Prababi.