Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Protidržavno delovanje cerkve?

Protidržavno delovanje cerkve?

Lahko si pa tud tu kaj prebereš, o zgodovinskih dogodkih

Magaboy, avtorji ki jih navaja Prababi, so pa neodvisni, ne?

Ej ne vem, kdo še verjame tem pravljicam…

Prababi piše o svojih izkušnjah, ki jih je doživela pred, med in po vojni in ji gre verjeti.

Pojma nimam, kdo so avtorji knjig ki jih ona navaja, knjig tud nisem bral, čisto slučajno pa vem da je eden od teh “idejno manj obremenjenih” ki jih ti navajaš iz nadškofije.

Da je bila Cerkev na strani okupatorjev pa ni nobena skrivnost, kaj šele pravljica. Če ne verjameš je pač tvoj problem, dejstva so žal taka. O tem je nešteto dokazov. Tudi to, da je za vzgledno sodelovanje Rožman od Mussolinija prejel odlikovanje.

Ja samo PRABABI in ogromno klerikom tega ne dopoveš in naj lepo živijo v svojem svetu, jim pri maši darujejo denar, premoženje, hiše, gozdove imetje, da bo cerkev razneslo od dobrin za katere ne plačuje nobenih davkov, fehta pa kot največji revež.

Mal si se zmotila. Prababi že dobro ve zakaj se gre, za ostale klerikalce imaš pa prav.

****Sicer pa, če je bil tak antislovenec, kot ti trdiš, zakaj je potem rešir Rožmana? Vidiš, kako si se ujel v lastno nasprotje. *****
Niti najmanj se nisem ujel v lastno nasprotje. Če je koga rešil, še ne pomeni da ni sodeloval z okupatorji.

Tud Trobec je kdaj kakšni ženski pomagal, in to ni noben dokaz, da jih tistih pet ni skuril. Razumeš?

megaboy. napisal:

> Mal si se zmotila. Prababi že dobro ve zakaj se gre, za ostale
> klerikalce imaš pa prav.

z vsem spoštovanjem pa vendar:Prababi ne ve ničesar.Zakaj?
Še vedno je trdno prepričana,da so Kardelj in njegova klika,
Zakon.Še vedno ji brenče po glavi časi,katerih že davno ni več.

Upanje sloni na mladih in prav bi bilo,da s preteklostjo,že enkrat,opravimo.

Le kdo so tisti, ki so najprej začeli kopati po preteklosti in zakaj?

Ja to bi bil pa zanimiv naslov za odprtje nove teme.??

popolnoma se strinjam,da se je potrebno s preteklostjo soočiti.Ne strinjam pa se,da se preteklost vleče skozi generacije kot kurja čreva.
Namen se obrne v svoje nasprotje.

Seveda se je treba soočati s preteklostjo. In to na vseh ravneh in iz vseh ravni. Tule nekateri oponirajo zgodovini, ker je pač nisem sama doživela na lastni koži. So jo pa drugi. So zato njihove izkušnje manj legitimne in “pravilne” kot izkušnje drugih?

Sicer pa, apologeti da ne rečem česa…, prosim odgovorite, zakaj so nastale vaške straže? Zaradi lepšega?

Če kdo tu oponira zgodovini si to ti. Cel svet namreč ve, da so bili domobranci skupaj s Cerkvijo na okupatorjevi strani. Nekateri, vključno s tabo pa bi radi zgodovino spremenili in borce proti okupatorju spremenili v zločince, domobrance pa v mučenike, tako da Cerkev oprali krivde, ki si jo je sama nakopala z paktiranjem z nacifašisti. Cilj partizanske vojske je bil vedno boj proti okupatorju.

Glavni odbor vaških straž je bil ustanovljen prav na sestanku pri škofu Rožmanu, ki je že prvi teden poslal v Rim zahvalno pismo za okupacijo, s katerim je ponudil Italijanom popolno vdanost in sodelovanje. Že kmalu po okupaciji, so okupatorji začeli z internacijo zavednih Slovencev in simpatizerjev partizanov v taborišča. Okupator pa sam ni poznal ljudi, spiske ljudi so jim delali domači izdajalci, ovaduhi, predvsem iz vrst klerikalnih organizacij. V taborišča je bilo prav po zaslugi teh izdajalcev izgnanih nekaj 10tisoč ljudi.
Da so take ovaduhe partizani skušali likvidirati je jasno, ti pa so v bran organizirale vaške straže. Vaške straže so se borile proti partizanom, ne pa tudi proti okupatorjem. Pravzaprav jih je okupator spretno porabil, da so se proti partizanom borili namesto njih.

Zadovoljna z odgovorom?

izkušnje tistih,ki so ‘to’ doživeli so dejansko,manj legitimne.
Nekateri od njih so namreč ostali v tistem času in se od tedaj pa vse do danes,niso premaknili niti za ped.
Ko se soočimo s preteklostjo je dobro in pametno,da jo sicer ohranimo v spominu,vendar je več ne pogrevamo in se ne obešamo nanjo kot edino
zveličavno.

Pametno je živeti v skladu s časom.

Se vsekakor v marsičem strinjam. Zato predlagam RKC, da naredi korak naprej in končno izstopi iz fevdalizma.

oz.kapitalizma.
Nekak tudi meni ne gre v račun,da ima cerkev v posesti polovico
zemljice slovenske:)Boom napisal:

> Se vsekakor v marsičem strinjam. Zato predlagam RKC, da naredi
> korak naprej in končno izstopi iz fevdalizma.
>

Polovico Slovenije?

Madona nekateri pretivaravajo. Nič čudnega, da se potem pojavlja tako proticerkveno razpoloženje, ko pa nekateri filajo javnost s takimi lažmi:)

kamen na kamen – palača 🙂

sara2 pa še kdo-cerkev si sama s svojimi nastopanji,zahtevami in nemoralnim delovanjem , ne glede na to kaj uči, sama dela svojo antipropagando.Ko se je začelo govoriti,naj bo pač cerkveni davek kot ga poznajo tudi marsikje po svetu imajo še srečo,da je na oblasti njim všečna oblast,sicer bi malo drugače vse skupaj zgledalo.Prababi pa ne živi v zablodi,ampak je živ dokaz nečesa kar je doživela,videla,občutila.tudi jaz sem hči staršev,ki so bili nasilno izseljeni,nasilno odvedeni v Nemška taborišča,pa da ne rečem kot otroka stara 9 in 7 let prisilno delala v tovarni pudingov mama-12 ur na dan,oče po 14 ur na dan na kmetiji.Ne boste verjeli,tisti pošteni Nemci,ki so spregledali,so jokali za našimi družinami,ki so odhajale domov,vseeno so priznavali,da so izgubili kljub precejšnji pomoči domačih kvislingov.Mnogim še danes ni jasno,da cela Evropa in cel svet pozna to vojno razprtij takšno kot je bila.Žal so se premnogi danes glasni znašli na napačni strani- v žargonu bi rekli,da so stavili na napačnega konja.Za izdajstvo ni opravičila.Tudi moja mama je imela posledice vojne in pomanjkanja,pa izgnanstva.saj je po dolgih letih bolehanja umrla v 54.letu.Nikoli nisem slišala iz njenih ust besed sovraštva,kot se jih sliši iz prižnic,pa iz ust “novih”zgodovinarjev,čeprav je vedela kdo jih je izdal,zaradi koga so bile cele družine,celo spodnje Posavje izseljeno in ne gre mi v glavo,kako se sovraštvo seje naprej,pa že mi,ki nismo najmlajši nimamo nič s tem. Spravijo se naj tisti,ki so se gledali preko puškinih cevi.Ne trdim pa,da s bili postopki nekaterih dejanj pravilni.Do povojnih pobojev je prihajalo zaradi izdajstev,osebnega sovraštva,nezadovoljstva,žal pa brez krivde,pa če je še tako majhna tudi kazni ni -žal pa je bila za mnoge od začetka vojne,pa tudi po vojni to usodno.Če se bodo kosti prekladale ,štele in zlagale tako kot se par zadnjih let,bomo kmalu ugotovili,da je na našem območju takrat živelo najmanj milijon ljudi,da ne štejemo tistih,ki so prihodili od drugod.Spoštljiv spomin vsem,ni pa enih,ki so zveličani,drugi pa zveri.

Sara2, zakaj bi pa samo ti imela pravico na potvarjanje podatkov?
Boom, RKC je lastnica cca 2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ozemlja (menda trenutno nekaj manj, po dokončani denazionalizaciji bo pa nekaj več. Če prištejemo sem še družbe, ki so v pretežni ali večinski lasti RKC-ja pa tud ne bo več kot 3{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} – upam.

sara2 zapisala:

=== “Zagovorniki knjih (knjig) revolucionarnega izvora, kateri namen je bil krepitev sovraštva proti Cerkvi je na stotine.”===

Veš, veliko sem jih prebrala, posebno skrbno še tiste, ki so opisovale dogodke, iz mojega rodnega kraja, kjer sem živela. Vsi opisani dogodki, so se mi predstavili v sliki, v tisti čas, ko se je to dogajalo. Nič ni napisano, po tvoje “zlagano”, za krepitev proti Cerkvi.
Ne ne, ne boš me prepričala, imam še zelo dober spomin, čeprav mi bi ga nekateri tukaj radi zabrisali, med njimi si tudi ti.
Vem vem, da me bi nekateri tukaj radi “skenslali”, ker govorim resnico, sem pač živela v tistem času.

Rožmanov proces, pa kar beri ti, :-))), jaz sem imela takrat hišni zapor od njegovih podrejenih, ko je Rožman z domobranskimi oficirji 20. aprila leta 1944, prisegel Hitlerju, na njegov rojstni dan, oglej si sliko, na strani 419, v knjigi Črne roke. Tudi v drugi knjigi NOV v letu 1941 – 1945, je veliko slik z obrazložitvami.

Ti, ko nisi živela v tistih časih, si pa res potrebna, da si več prebereš, po tem, pa govoriš. Jaz, v tisto, kar ne vem, se ne vtikujem.

Zapisala si:
===”da zgodovina ni rdeče/črna, ampak je malo bolj pisana.” ===
To jaz dobro vem, da je pisana, ampak ti in tebi podobni tega ne veste. Radi bi jo na novo napisali v dobro Cerkve in jo “oprali” nečednih dejanj, med II. svetovno vojno, ki je bila glavni krivec izdajstva, sodelovanje z Mussolinijem in prisege zvestobe Hitlerju in nemškemu rajhu.
Kaj vse je Cerkev delala v tisočleni zgodovini, pa lahko vidiš v linkih, ki krožijo tukaj po forumu in tudi v dnevnem časopisju je veliko napisanega. Vse to je počela zato, da se je obdržala na oblasti. Pa ne “cerkvena stavba”, ampak posamezni voditelji cerkve, ne vsi, da me ne bo zopet kdo obdolžil, da posplošujem, da so bili vsi duhovniki taki.

sara2, ali ti veš, da so nekateri duhovniki nosili domobranske uniforme, da so ubijali in dobili odpustke.
Poznaš rek, ki je krožil med njimi:

===”V imenu Kristusovih ran, naj pogine vsak partizan.” ===

Ti, še marsikaj ne veš, kaj se je takrat dogajalo.

Sicer, se pa ne mislim s takimi kot si ti prerekati, :-)) včasih me pa le pojezi, ker pisete nekaj, kar ni res.
K računalniku pridem šele zvečer, ha ha, v uri strahov, je napisala ena forumovka, če bo slučajno brala ve, da mislim njo. :-))))

No, za začetek, si pa ti preberi knjige, ki sem jih navedla, v njih je veliko slik ljudi, ki sem jih poznala, katere so pobili domobranci in okupatorji, opisano je kje so jih pobili in kdaj. Pa še marsikaj boš lahko prebrala.
Bom jih še enkrat navedla, ker avtorja tam nisem napisala.
– Po sledovih ČRNE ROKE, avror: Jože Vidic,
– NOV NA SLOVENSKEM 1941 – 1945, 18 avtorjev

PRABABI
Pod tole se pa podpišem!!!!

jon,

a še ne spiš??? Lepe sanje Ti želim in HVALA. Lahko noč.

Saj pravim: kamen na kamen – palača. Prihodki iz premoženja se tako ali tako pretežno namenjajo za pridobivanje novega premoženja. Vsa dobrodelnost, ki so RKC polna usta pa se večinoma financira iz prostovoljnih prispevkov. Ko bo premoženja dovolj pa bomo po “dmokratični” poti dobili fevdalizem. Struktura in organizacija RKC sta tako ali tako temu že nekaj stoletij prilagojena. Niti inkvizicije niso odpravili in še tako srečo imamo, da je njen šef celo predstavnik Slovencev.

Če bo šlo v tem tempu dalje, bo Slovenija kmalu katoliški Iran.

******Če bo šlo v tem tempu dalje, bo Slovenija kmalu katoliški Iran. *****

Bo treba še prej džamijo zgradit. V Iranu katoliško cerkev že imajo.

Sigurno misliš na oddaje tipa “Še pomnite tovariši”.

New Report

Close