Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Protihrupna okna

Protihrupna okna

Živimo v precej hrupnem predelu mesta. V stanovanju želimo zamenjati okna z takimi, ki bodo zvočno izolacijska. Nekaj ponudnikov takih oken že imam. Zanima me če je kdo med vami reševal podoben problem in za katerega ponudnika ste se odločil? Ali ste zadovoljni z odločitvijo in izbiro in izvajalcem del?

Za kakršen koli nasvet in pomoč bom zelo vesela. Lep pozdrav.

Internorm so zakon.

Mi smo tudi praktično na križišču in odkar imamo nova okna je razlika očitna, tako hrupno kot toplotno. Prej smo imeli dvojna okna (stara bajta). Okna in montaža interalta. Zadovoljni z montažo in kvaliteto, za ceno pa ne vem, ker nimam s kom primerjati (kupili smo jih v paketu- cela hiša).

Mi ravno sedaj zbiramo ponudbe in počasi se bomo odločili najverjetneje za Slatin. Zbirali pa smo ponudbe od AJM, Interalta, Internorm, Slatin in Arcont. Glede na ceno in kavliteto se nam je najbolj ugoden zdel Slatin. Nimamo pa nobene reference od kakih znancev. Občutek pač. So pa vsi ponudniki prišli na dom, zmerili okna, pogovorili smo se, kaj želimo, in glede na to so nam sestavili predračune. Živimo pa ob železnici, zato nujno rabimo zvočno izolirana okna.

Helena

Poglej za Finstralovo troslojno okno. Prvi dve stekli sta povezani v termopan, nato pa je dodano še eno krilo z enojno zasteklitvijo. Med tem krilom in termopanom so tudi žaluzije, ki so zaščitene pred umazanijo, saj so med stekli. To okno ima odlično zvočno izolativnost.

kolega, ki se ukvarja s prothrupno zaščito zagovarja AJM, Arcont, pa še eno celjsko firmo, stekla so baje dobra od Reflexa.
Izogibajte se raznih zakotnih firm, ker dostikrat (kot pravi on, ko jih kontolira na terenu), ne vstavijo pravih debelein stekla, ali pa na sploh slabo vgradijo okno.

okna naj bodo 5-komorna. važna so tesnila! in prepričajte se o dejanski zvočni prepustnosti (večina ljudi se pusti prepričati s koef. topl. prepustnosti k, ki pa s prepuščanjem hrupa nima veze).

pa čimmanj hrupa!

Mimogrede – Arcont ima le dve tesnili, medtem ko ima večina po tri tesnila.
(njihov odgovor je seveda da je čisto vseeno koliko jih je, važno da tesnijo 😉
So tudi edini (od tistih, ki smo jih mi povprašali), ki v osnovi ponudijo trikomorni profil in ti 5-komornega dodajo kot opcijo. Pravijo sicer, da vsi kupijo 5-komornega, pa vendar…

Mi imamo okna nekega manjšega proizvajalca zasebnika, pa ne vem imena, so pa pač čisto klasična okna, vendar zvočno zelo dobro tesnijo. Po mojem je najboljše, da se prepričaš v živo, pri znancih, prijateljih, ali pa preprosto pozvoniš pri ljudeh, ki stanujejo ob izvorih hrupa.
Ko smo se vselili v novo hišo, je k nam kar nekaj ljudi prišlo vprašat zaradi fasade. Tako da to ni nič takšnega.

Če sem vas razumela mora imeti okno čim več komor- 5. Katere finte pri teh oknih so še pomembne? Nekaj informativnega sem prebrala v članku od Bojana Gabrovska ( Zvočna izolacija oken) glede lestvic in RW koeficientu- našla na internetu.

Zahtevaj trislojna izolacijska stekla ali izolacijska stekla polnjena s plinom SF6.

Ja, menda so danes bolj ali manj vsa 5-komorna.
Važen je toplotni koeficient, ki ga označujejo kot K in je pri 5-komornih okvirjih večinoma 1,1.
Pri dvoslojnih oknih (ponavadi 4 mm šipe, 16 mm plina, 4 mm šipe) je tudi šipa K=1,1. Obstajajo šipe s faktorjem 0,9 in to zato ker imajo not drugačen plin (menda Kripton) in obstajajo troslojne šipe (3 x 4 mm), ki imajo faktor 0,7.
Razlikujejo se tudi v decibelih, ki jih prepuščajo, ampak to sem bolj bos. Vem da so nam zaradi bližine vlaka ponudili tudi okna s 6 mm zunanjo šipo, in menda bolje izolirajo.

Sicer pa so nam različni ponudniki zagotovili, da gre s temi okni ponavadi tako, da slovenski “proizvajalec” večinoma uvozi profile za okvirje (na metre) od enega izmed nemških proizvajalcev, tukaj jih pa potem sestavijo v okna, not pa namontirajo šipe. Te pa menda proizvajajo le tri slovenske firme – Reflex (Radgona), Diamant (?) (Maribor) in še eni.
Večinoma torej dobiš kombinacijo nekih okvirjev (jih ni prav veliko) in nekih šip, vse skupaj za različno veliko denarja 😉
Aha in okovij, seveda.

Nekatera okna imajo še nekakšen sistem za zračenje, ker ta nova okna menda tako dobro tesnijo, da se lahko sčasoma začne nabirati vlaga in/oz. plesen. Večina (OK, tistih, ki tega zračenja nimajo 😉 nam je razložila, da je veliko bolje okna vsake toliko odpreti in prezračiti stanovanje. Kar je tako ali tako vedno pametno.

Pri denarju je verjetno kar pomembno, da je direktor AJM (po vseh naših brskanjih so najdražji) eden redkih (v svetovnem merilu!) lastnikov nekega bajeslovnega Mercedesa. 🙂
No, vsaj tako pravijo govorice. 😉

Najbolja okna in vrata HANCMANN OTISKI VRH

New Report

Close