Pršut…nikoli več
Malo kontam kako je pravzaprav pršut ena neekonomična poraba hrane… Že ko te 12.14… mesecev čaka obešen tam nad buči je malo preveč…..
Sej je lep in paše….Ko ga z levico držiš za taco in z desnico držiš un nož, ki je tanek kot brivski žilet (je koštal en kup šoldov, ma je vreden vsakega evriča) in lepo drsiš skozi pršut…ob tem pa opazuješ rezilo skozi odrezan pršut (jep, če ne vidim rezila al pa Nanos čez fetino pršuta je odrezan pre-debelo)…..Glaž terana, košček ovčjega sira, frišen kruh…..pa shujšaj če upaš:))!!
Ma kje je problem…..preveč se ga zavrže. Vsaki malo obrežeš kožo, tam pri bočniku so zmerej težave ga lepo narezat…pa parklček….
Ja, znam, rekli boste, vse se porabi…..sej se, ma je težko pol iz presušene in presoljene mesnine kej napravit….Se da, ma……
…….a ne bi raje udaril letost drugo pot….tako da bomo VSI srečni??
Lepo bom razdrl stegno na mišice, olupu kožo….. CARski del in un talepi del stegenske mišice bom nasolil, zavil v kolagenski ovoj, potegnil čez mrežico in to dal sušit….. Ostalo zmeljem za klobase in “krotegine” (kožarce), parkelčki, uhca, šobe in repček pa u žouco…….
In tako bomo porabile VSE…..
Ne maram da vsa vas ve kdaj se”kolje” prasca……pa ne da bi bil škrt, al pa da bi “skrival”…… Na “finalu” sva samo jaz in “on”, brez ostalih….ne maram, da ga gruča ljudi spravlja v stisko, ne maram, da so nespoštljivi do prasca….. Pa tisti alkohol..ne taknem niti kaplje, dokler ne pomijem čoka….
…ni potrebe, da se ga vleče na zajli čez pol borjača, da ga cukajo za rep, uha, pa vse ono vpitje, kričanje……
……zakaj tako delam???? ker mam občutek, da se bom u drugem življenju rodil kot prasc…..pa ne bi rad, da me hebajo in cukajo za uha ko bi me vlekli po borjaču in pri živem trupu spuščali kri……
Če bom prasc u tadrugem lajfu, bi umrl kot moj….z polnim gobcem kuhane kolerabe in krompirja……..
Saj zato pa je razlika v ceni: cela taca s kostjo: cena za kg nekje od 13-17 eur, delikatesno narezan, mmmm, najboljši italijanski – tudi po 34 eur kg. Pa ga kupiš sveže našnitanega, neoksidiranega na tanko, da se skuzi vidi, pa ga jemaš dosti za guštat, polej pa spet kupiš, ko je lušt, ne pa da ti nekka tacurina visi tam pa jo moraš jest non stop en mesc, da ti je miši pa podgane ne obglodajo in ti že izza ušes ven hleda prrrršut 🙂
http://www.revija-vino.si/blog/mm/2011/03/stokvis/polenovka-5389-2/
suh kot polenovka……