Prt na jedilni mizi
Zdravo. Mene pa zanima ali imate na jedilni mizi prt in kakšen. Ali kako imate uštimano. Koncno sem pršla do nove lepe mize, najlepša je brez prta. Ampak se bojim, da bo kmalu zdrzana, opraskana..saj se mulci nič ne pazijo, pa dajo gor vsesorte… Ce bom dala prt bo pa tudi takoj umazan od kečapa ipd… a date prt gor samo ko jeste? Ali samo pogrinjke? Stara miza je bila tako grda, da sem źe zato imela skoz prte gor, pa sem jih morala skoz prat pa likat, ker so se opacal pri vsakem obroku. Pa sem tega že sita. Prosim zaupajte mi kako imate s tem doma.
Imam 6 bombažnih prtov, ki jih menjavam in enega ahinoh lepega, ki je za praznike. Ne prenesem, da se mi ppdlakti limajo na mizo. Hladnega stekla pa tud povoham ne.
Majhni otroci so imeli plastične pogrinjke, zdaj ko so vsi nad sedem pa ni več treba. Včasih je prt umazan isti dan, včasih je lep 14 dni. Odvisno. Imam pa 4 vzorčaste, na tistih se minimalno vidi.
Jaz imam na mizi samo tekač, ki ga odmaknemo, ko jemo.
Tudi sama razmišljam o prtu, ker meni je pa lepo in prijetno, ko daš krožnike na prt in ne na golo mizo, ampak se mi tudi ne da kar naprej prat prte.
Pri enih sem videla, da imajo čez mizo ali pa prt steklo.
Pri drugih sem videla, da imajo čez prt en tak prozoni PVC prt.
Eni imajo tiste plastificirane prte. Po moje bi jaz imela takega, če bi našla všečen vzorec, a ga še nisem videla.
Imamo res hudo mizo iz orehovega lesa. Tako za božat. Seveda bi bil greh dati karkoli gor. In seveda bi jo bil greh poškodovat. Pri nas smo itak od vedno navajeni jesti s pogrinjki, tako da to je to. Imamo nekaj serij res lepih pogrinjkov in tako zaščitimo mizo + ni klopotanja pribora in krožnikov, potem pa pospravimo in lahko občudujemo mizo:)
Vedno uporabljam na svoji mizi prt. Ali vsaj tekač. Nikoli plastičen prt iz umetne mase. Lanen, bombažen, čipkast in pogrinjki iz blaga. Za praznike kakšen bolj fency. Tudi mož se kar pritoži, zakaj ni prta, če se kdaj zgodi, da je miza “gola” ob kosilu.
Prt ustvarja toplino. Danes imaš že vsemogoče prte za kupit, tako da lahko kombiniraš s prevlekami za stole in vse mogoče.
Drugače mi je pa na mizi iz pravega lesa ok jesti tudi brez prta. ampak mora bit res kakšen orng, lep les, da se vidi, da je to naravni material.
Steklo je pa zelo hladno. Meni bolj primerno za kakšno dnevno sobo kot pa jedilnico, v kateri naj bi se družina prijetno počutila in dejansko živela, uživala. Ne pa skozi s pršilom za steklo brisala madeže.
Mah prti sploh niso nujni. Meni ne predstavljajo nobene topline, so mi čisto odveč. Imamo lepo leseno mizo in to je to, brez dodatne navlake. Ima nekaj madežev, ker otroci na njej tudi rišejo in ustvarjajo pa kdaj se kaj polije, a ti nad ne moti. Čez par let jo bomo pač zbrusili in bo kot nova.
[/quote]
Ja enako imamo pri nas. Kupiš lepo mizo, potem jo pa skrivaš in ostale sekiraš, da naj je ne uporabljajo, ker jo bodo poškodovali
Steklo mi je pa še sploh adijo, po možnosti s prtom spodaj
Dobro masivno mizo lahko kar nekajkrat pobrusiš, pa je ne bo zmanjkalo.
Lep prt na mizi (torej že sam po sebi lep, ne neka PVC šarasta grozota, poleg tega pa čist in zlikan) je lahko zelo dekorativen, ampak če v stanovanju živijo živali in majhni otroci, si pameten človek življenje poenostavi in ima čim manj tekstila. Pa se ti ni treba sekirat zaradi flekov na prtu in drobtin na tepihu, ker se miza in parket lepo pobrišeta in je urejeno.
Prti se vse manj uporabljajo, ker se je tudi kultura prehranjevanja spremenila. Žal na slabše.
Bolj formalne večerje si je težko predstavljat brez prta, ampak kdo pa še ima doma formalne večerje? Koliko mladih gospodinj premore bištek in servis za 12 oseb in temu primerne kozarce, za vodo, vino, penino? Če ni neke visoke kulture priprave in serviranja obrokov, tudi prtov, razumljivo, ni.
Eni ljudje imajo že za zajtrk lep pogrinjek z rožico, drugi popijejo kavo v kopalnici.
Ni odvisno vse samo od mize, ampak tudi od načina življenja. Odločati se je potrebno po tej plati.
Eni otroci pišejo izključno na pisalnih mizah, drugi kracajo v jedilnici. Ene družine imajo vsak dan družinsko kosilo, druge jedo v službah in šolah, na mizo dajo samo hrenovke. Normalno, da za 2 hrenovki in žlico gorčice ne boš delal ne vem kakšne pogrinjke. In dober prt je tudi relativno visok strošek. Podobna zgodba je z zavesami.
Koliko pa še je mladih gospodinj?
Ko že govoriš o načinu življenja, ki se je menda spremenil na slabše.
Če pa že smo pri tradicionalnih mladih gospodinjah, bi ji 12 pogrinjkov, svečan prt in dovolj veliko mizo (za kar rabiš tudi dovolj veliko stanovanje), moral nabaviti mož. Mimogrede, niti moji starši niso imeli svečanih večerij, niti drugi sorodniki, tako da ta tradicija morda le ni bila tako razširjena, kot se tebi zdi.
Koliko pa še je mladih gospodinj?
Ko že govoriš o načinu življenja, ki se je menda spremenil na slabše.
Če pa že smo pri tradicionalnih mladih gospodinjah, bi ji 12 pogrinjkov, svečan prt in dovolj veliko mizo (za kar rabiš tudi dovolj veliko stanovanje), moral nabaviti mož. Mimogrede, niti moji starši niso imeli svečanih večerij, niti drugi sorodniki, tako da ta tradicija morda le ni bila tako razširjena, kot se tebi zdi.
[/quote]
Kaj sploh hočeš povedat?
Ne gre za neko množično tradicijo. To so individualne stvari.
Jaz poznam tudi mlade gospodinje z 12 pogrinjki in vse so jih same kupile ali pa celo doble kaj od tega od mam in babic. Recimo pa, da so iz premožnejših družin.
Tako pač je.
Saj pravim, da je odvisno od načina življenja. Normalno, da v malem stanovanju ne boš uporabljal pogrinjke za 12 oseb naenkrat. Lahko pa imaš tudi na mizi za 2 osebi prt velikosti 100×100 in svečko. Za romantično večerjo v dvoje. Ali pa ne. Kakor kdo.
Meni so prti všeč. Jih je pa treba znati pravilno izbirati.
https://www.etiquettescholar.com/dining_etiquette/table_setting/table_linens/tablecloth.html
Ne uporablja se pa prt na mizah, ki so res izjemne, kot neki dragi umetniški kosi. Res oh in sploh, iz marmorja recimo. Tam bi bil greh. Vsaj takrat, ko se na mizi ne je, ni prta.
o, ja, Italija in familija in miza.
Pa božič, pa velika noč in vsa hrana na mizi. In prt.
Samo danes tudi Italijani vse pogosteje jedo v službah in šolah, z mizo se vse manj ukvarjajo. Bolj za praznike.
https://www.delallo.com/blog/tavola-table
For many of us, our first experiences of family feasts and joyous gatherings leave indelible imprints, and my childhood in Venice is filled with memories of such special occasions. The word for “feast” in Italian is festa, and feasts they were: the tables were set so beautifully – silverware and glasses sparkled on the magnificent handmade tablecloth, and crystal carafes of wine and water seemed always filled. But even with extensions, the table often just wasn’t big enough. A solution was always handy: la tavola per i bambini (“the kids’ table”), and we children loved this special zone just for us.
Povem po pravici, da imam na mizi klasičen plastičen prt, po kosilu, večerji, obrišem in je nazaj vse čisto. Bombažnih prtov sem se naveličala, saj jih je bilo skoraj vsak dan treba menjavati, oprati in likati. Samo za večje praznike in za rojstne dneve pogrnem bombažni prt, ki ga nato operem, zlikam in pospravim.
Za božič, Veliko noč, novo leto si pa res ne predstavljam, da bi imela na mizi plastični prt.
Sicer, vsak po svoje pač, tako kot komu paše. Če ima kdo golo mizo, zakaj pa ne, ali pa če ima steklo.
Ne drži. Prt in zavese ter ne vem koliko kosov bišteka nimajo veze s premožnostjo niti s tem, ali ješ samo hrenovke. Poznam veliko ljudi s prti, ki jejo hrenovke ali celo doma sploh ne kuhajo, poznam pa take brez prta, ki so pravi gurmani in pripravljajo tudi večerje za veliko gostov ter se lotijo raznih zanimivih jedi in jih lepo postrežejo na mizo ipd. Ali je na mizi prt, nima nobene veze s tem.
Nikakor se tudi ne morem strinjati, da je neformalno nujno sprememba na slabše. Sprememba na slabše je to, da ješ v stoje, da si ne vzameš časa za hrano, da se je na kavču pred televizijo, ne pa to, ali imaš poseben pribor za ribo in fensi prt. To je snobovsko.
Ne drži. Prt in zavese ter ne vem koliko kosov bišteka nimajo veze s premožnostjo niti s tem, ali ješ samo hrenovke. Poznam veliko ljudi s prti, ki jejo hrenovke ali celo doma sploh ne kuhajo, poznam pa take brez prta, ki so pravi gurmani in pripravljajo tudi večerje za veliko gostov ter se lotijo raznih zanimivih jedi in jih lepo postrežejo na mizo ipd. Ali je na mizi prt, nima nobene veze s tem.
Nikakor se tudi ne morem strinjati, da je neformalno nujno sprememba na slabše. Sprememba na slabše je to, da ješ v stoje, da si ne vzameš časa za hrano, da se je na kavču pred televizijo, ne pa to, ali imaš poseben pribor za ribo in fensi prt. To je snobovsko.
[/quote]
Ma uživaj ti v svoji goli mizi, kdo ti brani. Vsak naj si naredi, kot mu pase ali kot ga je mama naučila. Jej magari iz sklede za psa.
Poznavalci, tisti, ki se v tujini ukvarjajo s temi stvarmi na višjem nivoju, pa trdijo malce drugače…