Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Prt na jedilni mizi

Prt na jedilni mizi

Ja, prt je višji nivo, haha.
[/quote]

Zate očitno res, če ga enačiš s snobovstvom. 🙂

Mišljeno je bilo, da se določeni ljudje profesionalno ukvarjajo s tem in obstajajo določena pravila glede priprave mize, kdaj je prt, kdaj ga ni, kako narediš lep pogrinjek, kje stoji kakšen krožnik, kozarec, …
Kako dolge morajo biti zavese, kako velik, koliko od roba mize ali roba postelje mora biti tepih itd. itd.
Saj je vseeno, naredi si tako kot tebi paše, da boš TI zadovoljna in da boš TI uživala v svojem domu in svoji mizi in svoji hrani. Nima smisla delat nekaj na silo, če se potem ne počutiš ok v takšnem ambientu. OK?

Kaj sploh hočeš povedat?
Ne gre za neko množično tradicijo. To so individualne stvari.
Jaz poznam tudi mlade gospodinje z 12 pogrinjki in vse so jih same kupile ali pa celo doble kaj od tega od mam in babic. Recimo pa, da so iz premožnejših družin.
Tako pač je.

Saj pravim, da je odvisno od načina življenja. Normalno, da v malem stanovanju ne boš uporabljal pogrinjke za 12 oseb naenkrat. Lahko pa imaš tudi na mizi za 2 osebi prt velikosti 100×100 in svečko. Za romantično večerjo v dvoje. Ali pa ne. Kakor kdo.
[/quote]

Lej, nagovarjaš vse mlade gospodinje … zdajle praviš, da ne gre za množično tradicijo. Zakaj potem viješ roke, koliko je sploh še mladih gospodinj s pogrinjki, če pa to nikoli ni bila množična navada?
In sodobno žensko nagovarjat z mlado gospodinjo, je tudi malo mimo. Ker danes si kuhinjo lastijo tudi moški, torej bi morala pobarati tudi po mladih gospodinjcih.

Lumpenproletirat – Slovenci, preden smo postali lumpenproletariat, smo bili skromni hlapci, če odštejemo tisto zgornjo desetinko premožnega življa. Tako je pač bilo, in kdor to omenja v slabšalnem smislu, ima očitno hude težave s svojim poreklom.

Imamo prte – vsak teden kakšnega drugega. Na prtih še pogrinjke, tekače, kakšno rožo, sveče, itd.
Dokler je bila velika nevarnost pacanja pri obrokih, smo imeli čez še polivinil prt, ki je to uspešno rešil. Včasih je bil tudi samo na mizi, brez prta spodaj.

Barve in materiale prtov prilagajamo sezoni in vzdušju. Zdajle je aktualen en sivo-beige, čez še manjši čokoladno rjav.
Meni zelo prijetno izgleda vse skupaj.

Imamo prte – vsak teden kakšnega drugega. Na prtih še pogrinjke, tekače, kakšno rožo, sveče, itd.
Dokler je bila velika nevarnost pacanja pri obrokih, smo imeli čez še polivinil prt, ki je to uspešno rešil. Včasih je bil tudi samo na mizi, brez prta spodaj.

Barve in materiale prtov prilagajamo sezoni in vzdušju. Zdajle je aktualen en sivo-beige, čez še manjši čokoladno rjav.
Meni zelo prijetno izgleda vse skupaj.
[/quote]

A tako.
Miza je pri vas pokrita, ti pa z bingeljčkom mahaš nag naokoli?

Nimam prtov, ker mi je to grda in nepotrebna stvar. Skušam živeti čimbolj minimalistično (brez nepotrebne navlake, dela, misli …). Ko jem doma, pod krožnik postavim pogrinjek, ki je v bistvu kuhinjska krpa. Ko je umazana (lahko po par dneh, lahko po par tednih), jo vržem v stroj. Ne likam.

Večinoma je miza gola. Prt pa imam (bel) za “boljše” večerje oz. kosila. Za božično večerjo, novoletna večerja, roj. dnevi….
Pred leti se mi je zdelo neumno. Sedaj ko se bližam 40 pa vse bolj cenim kako je moja mami imela čez gospodinjstvo in kako posebno je bilo ko smo imeli bolj slavnostna druženja. Pri poroki sem dobila tudi jušnik in vso ostalo posodo, ki jo uporabljamo samo občasno.
Stanovanje imamo zelo minimalistično opremljeno, ampak lepo dekorirana miza, z pogrinjki, rožami, posodami za omake in juho, kozarci mi je pa zelo lepa. In sem in tja se potrudim in “malo bolj uradno” jemo.
Se mi zdi tudi dobro da otroci poznajo bonton za mizo. Opažam pri poslovnih kosilih, da ogromno ljudi moje generacije nima niti zrno “kulture” v sebi.

Prtov ne maram, še večja groza pa so razni prtički po omarah in zaščitna pregrinja na foteljih.
Najlepša mi je gola miza, mora pa biti lepa, lesena. Minimalizem.

A tako.
Miza je pri vas pokrita, ti pa z bingeljčkom mahaš nag naokoli?
[/quote]

Bejž no bejž… ja.

Lej, nagovarjaš vse mlade gospodinje … zdajle praviš, da ne gre za množično tradicijo. Zakaj potem viješ roke, koliko je sploh še mladih gospodinj s pogrinjki, če pa to nikoli ni bila množična navada?
In sodobno žensko nagovarjat z mlado gospodinjo, je tudi malo mimo. Ker danes si kuhinjo lastijo tudi moški, torej bi morala pobarati tudi po mladih gospodinjcih.

Lumpenproletirat – Slovenci, preden smo postali lumpenproletariat, smo bili skromni hlapci, če odštejemo tisto zgornjo desetinko premožnega življa. Tako je pač bilo, in kdor to omenja v slabšalnem smislu, ima očitno hude težave s svojim poreklom.
[/quote]

Nije žvaka za seljaka.

Slovenski kmet je pa vedno imel na mizi prt.

[img]https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/09/30/20/2CF1856100000578-3255261-image-a-6_1443641239795.jpg[/img]

Sama nimam, imajo pa starši zaloge za vse kombinacije: prt, pogrinjke, plastični prt ter dekoracijo.

New Report

Close