Prva oseba množine
Pozdravljeni!
Ker ste pred časom obravnavali knjigo Davea Pelzerja Otrok brez imena (prebrala vse tri v trilogiji in mi je bilo zelo hudo), naj vas opozorim še na eno neverjetno dobro napisano in tudi zelo čustveno knjigo, ki me je prevzela in zbegala – Prva oseba množine, avtorja Camerona Westa. Biografska zgodba o moškem, ki ugotovi, da v sebi ni sam, o odkrivanju in spopadanju motnje multiple osebnosti – nastane zaradi grozljivih zlorab v zelo zgodnjem otroštvu, ko se osebnost še oblikuje, zato poamezniki bolečino ob zlorabi premostijo z ustvarjanjem paralelnih osebnosti v sebi, ki prevzamejo nase zlorabo, da lahko primarna osebnost normalno funkcionira. Dokler ne poči… in to se zgodi čisto normalnemu poslovnežu z družino….
pretresljivo do te mere, da sem jokala, kar ponavadi ne počnem…
Tinkara
Multipla osebnost se pojavi po travmatičnih dogodkih, ni nujno da gre za spolno zlorabo, ki jih je lahko doživel vsakdo, pa je te dogodke zabrisal v spominu, kot je to naredil tudi avtor knjige. To da je bil spolno zlorabljen je ugotovil šele potem ko je že zbolel, se pravi, da je teoretično možno, da se to lahko zgodi vsakomur, v praksi pa hvalabogu ne. Meni in mojim bližnjim pa se lahko zgodi, da zbolimo za kakšno drugo duševno boleznijo, ki so ravno tako kot multipla osebnost v javnosti malo poznane oz. so nam znane samo težke posledice, manj znano pa je, da se da tudi z njimi ‘normalno’ živeti. Upam, da sem zdaj bolj razumljivo napisala. Lep pozdrav!