Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Prva zaposlitev

Prva zaposlitev

Od 1.9. 2004 do konec junija 2005 imam pogodbo za določen čas. Zaposlena sem v šolstvu. Nadomeščam učiteljico, ki je na porodniškem dopustu (do konca junija 2005).

1. Zanima me ali je kaka varianta, da bi imela pogodbo do konaca avgusta 2005 in ne samo do junija?

2.Ali sem upravičena do celotnega regresa ali ne?

3. Če zanosim in imam porodni termin avgusta 2005, kakšno porodniško si lahko obetam?

4. V avgustu 2004 sem sodelovala na konferenci in dveh sestankih, takrat še nisem imela pogodbe, glede na to, da imam kar visoke prevozne stroške (65 km v eno smer), me zanima ali sem upravičena do vračila le teh?

Hvala lepa za vaše odgovore!

1. Na prvo vprašanje lahko odgovori samo vaš delodajalec.

2. Če vam bo delovno razmerje prenehalo pred 1. julijem, imate pravico samo do sorazmernega dela dopusta in s tem tudi samo do sorazmernega dela regresa.

3. Osnova za izračun starševskega nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih.

4. Delodajalec mora povrniti potne stroške in stroške v zvezi s službenimi potovanji svojemu delavcu – se pravi tistemu, s katerim sta v pogodbenem razmerju. Če takrat še niste imeli pogodbe o zaposlitvi, je moral obstajati nek drug dogovor, na podlagi katerega ste se teh službenih obveznosti sploh udeležili.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

V pogodbi mi piše, da sem upravičena do 23 dni dopusta (9 dni za leto 2004 in 14 dni za 2005) ta dopust mram izkoristiti v času trajanja pogodbe torej do konca junija. Vendar kako???

Če seštejem vse počitnice, ki mi jih bodo pisali kot dopust, mi ostane še 5 dni dopusta. Kaj pa bo s temi dnevi?

Glede tega: “Zanima me ali je kaka varianta, da bi imela pogodbo do konaca avgusta 2005 in ne samo do junija” pa ravnatelj pravi, da ministrstvu ni v interesu, da me zposli čez počitnice, ker vedo, da se med počitnicami učitelja ne potrebuje, ker gre bojda za nadomestno zaposlitev. A je to res?

Službenih obveznosti sem se udeležila zato, ker mi je bilo takrat tako naročeno. Sedaj mi računovodkinji pravita, da ni prave podlage za obračun teh potnih stroškov. Nisi bila zaposlena, zato ti jih ni mogoče vrniti. Seveda mi je vbilo v interesu, da dobim službo zato sem se tega udeležila.

Najlepša hvala za vsak nasvet glede tega!

Če dopusta ne izkoristite iz razlogov, ki so na vaši strani, vam preostanek propade.

Glede interesov ministrstva vam ne vem povedati, kakšni so. Običajno pa je tako, da pri pogodbi za določen čas delodajalec pač sklene za toliko časa, kolikor delavca pač rabi, kaj več pa ni dolžan.

Glede obračuna pa drži, da računovodstvo rabi nekaj, na podlagi česar lahko stroške izplača. Kot sem že napisala, delodajalec lahko izplača stroške samo svojemu zaposlenemu in ne komurkoli.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close