prvi barvni televizor
moj mož pravi, da je začel gledati TV v barvah leta l. 1983, jaz pa že 3 leta prej
Leta 66 ? Kaj je resnica? je posmehljivo vprašal Pilat, in ni čakal na odgovor. (Francis Bacon)
joooj česa sem se jaz zdejle spomnila. unih nemogočih barvnih stekel – pas modre, pa zelene, pa rumene ki smo jih dajal pred televizorje.
in potem so vsi imeli modre čevlje in rumene glave :)))
grozzzza
Barvni tv smo kupl takrt ko je izšel un Gorenje “Fine Line serija” z neko totalno glupo pleksi steklom/plastiko spredaj, nevem a je blo to mislen kot zascita za ekran pr transportu al kaj, vem da ko si parkrat tist sranje pobrisu je blo ze odrgnjen. Teska glupost.
No ja, izredno pozn smo dobil barvn tv, ker smo bli tehnicno zelo zaostala familija, ker sta bla tastaredva ‘kmeta’ glede tehnologije. Telefon (stacionarni, un rdec Iskra, na sreco na tipke, vendar na žico, smo kupl 1989. Pol veste keri debili smo bli. Fak…. Gorje otrokom debilnih starsev k jih sam vikend pa solata pa kromper zanimajo.
Res je, to se je res začelo leta 66, ko je trgovina Iskra, na Ajdovščini pri Figovcu v Ljubljani, dala prvi barvi televizor v izložbo. Folka je bilo ko dreka okoli njega. Katere firme je bil, morda celo Iskrin pa ne vem. Množiti in prodajati so se začeli tam v prvih letih 70. let. Naši dolgoletni sodelavki smo ga kupili ob upokojitvi leta 1975. Iskra, Gorenje, kateri je bil boljši, precej odvisno od antene, ki si jo imel V 70. niso bile vse oddaje v barvah, šele tam v začetku 80, ko je bil barvi tv že norma. Mislim, da je bila naša prva nadaljevanja v barvah Vest in pločevina s Cavazzo leta 1974, posneta 1973. Najbolj smo bili veseli zaradi barvnih filmov. So bili pa pasje dragi ti televizorji se spomnim, samo nič zato. Avto pa barvni tv sta bila “predpisana, se pravi obvezna”, vsaj v Sloveniji.