prvi koraki
Sam (v)stal, da se je držal za mizico pri 6 mes in pol (točno!), prestopal ob kavču pri 7 mes, povsem sam brez vsake opore shodil z 10 mes in 4 dnevi.
Shodil s 14 mesecev in 7 dni (12.6.1999), ati je videl prvi prve korake, mami pa je bila tisti dan na izpitu na faksu in sem jih videla šele popoldne. Pri nas je kar trajalo, stal je pri dobrih 10 mesecih, večino časa pa se je plazil.Je pa potem takoj hodil brez bojazni, z malimi koraki čisto pokončno. Kar ne gre mi v glavno, da nekateri tako racajo, čisto na “O”.
Heh, našemu tudi. Se še tako živo spomnim: kar naenkrat se je spustil, naredil en korak, nato pa kot pobesneli brencelj obtekel pol stanovanja, prišel nazaj do mene in se čist lepo usedel na rit. Počakal pol minute, se pobral, ujel ravnotežje in ponovil vajo v stilu “da vidim, če je ratalo al pa res znam”. Ob vrnitvi s “sprehoda” se je zasmejal na ves glas :))) Ja, in še danes se mu mudi :)) Evo, čez 6 dni bo 1. “obletnica” hoje 😮
Ob opori jo že kar zelo fletno okoli raca in to že dobra dva meseca. Star je 14 mesecev in bi imel točno danes prvi rojstni dan, če bi se na rok rodil. Je malo pohitel, dva meseca in imel nekaj razvojnih težav z usklajevanjem gibov.
Plazi se pa že skoraj 4 mesece in moram reči, da to pa res že zelo dobro in hitro obvlada.
Bravo za Jana!!!
LP, Ana
Evo, sem že šla po beležko:
7M – splazi
7M in 1T – stoji ob opori
7m in 3T – prestopa ob kavču
8M – stoji brez opore
8M in 2T – počepne in vstane brez opore
9M in 1T – prvi trije koraki
9M in 3T (3 dni nazaj) – prehodi pribl. 5 metrov
Zadnje tri mesece je šlo zelo hitro. Čopke nikoli nismo držali za roke, prestrezali padce, postavljali na noge,… Od četrtega meseca se igra na tleh, vse je dosegla sama, brez hojice ali česarkoli.
Nič bat in nič forsirat. Pri mojem nečaku so postopali isto, kot mi, pa je shodil šele pri dobrih 14 mesecih in je sedaj zelo spreten in hiter.
Glede na to, da je naš nedonošenček in še z razvojno-gibalnimi težavami, mislim, da kar lepo napreduje. In tudi midva sva ga imela od tedaj, ko se je sam obrnil, na tleh. Brez vseh pripomočkov, ki si jih naštela. In ravnali smo čisto isto. In še vedno trdim, da to otroku le pomaga, da začne določene stvari delati prej.
Naša nevrofizioterapevtka pravi, da če otroka ne držiš za roke in ga ne vodiš ko hodi, načeloma prej shodi. Ker mu prejšnja faza postane prej dolgočasna in išče nekaj novega. In pri tem tudi naša hrbtenica ne trpi… jaz pravim, za vse je dovolj časa. Bolje kasneje in bolj kvalitetno…
Vsekakor pa otrok NI pripravljen na hojo, dokler v primeru, da stoji, nima pete in kolka navpično (ritka ne sme biti nazaj). Če ga tedaj silimo, mu naredimo le škodo!
Zelo hitro je zacel sedeti… Potem je pa kar obsedel…hehehe
Prve potege (palzenje) naprej je naredil pri skoraj desetih… Okoli prvega leta je koncno pogruntal zakaj ima kolena… in se zacel dvigovat ob mizi, steni…
Prvic se sam dvignil brez opore in naredil prve korake pri skoraj 14m… Ziheras… hehehe… Potem je slo pa zelo hitro… Zdaj ga skoraj ne ujamem vec…
Ko se sedaj igra s svojimi sovrstniki, ki so shodili mesece pred njim… ne opazimo nobene razlike… V raziskovanju, plezanju in lumparijah so si cisto podobni…
Vsak ima svoj razvoj… kar potrpezljivo… In nikar ne primerjaj… S.