Prvič k nevrologu
Najbolj boš pa pomagala, če boš povedala:
-kako pogosto imaš migrene; kolikokrat na teden/mesec, koliko časa že
-katera zdravila takrat vzameš in v kakšnih dozah, katera primejo, katera ne
-ali imaš spremljajoče simptome in znake – ne vidiš na kakšno oko, itd
Pa še najbolje bo, če si začneš pisati DNEVNIK aktivnosti in zaužite hrane, da vidiš, kaj jo sproži.
Meni se do sedaj ni bilo treba nikoli sleči, res pa je, da včasih reflekse preveri tudi na trebuhu, ampak takrat pač potegneš majčko malo gor (a ne prek višine modrca).
Moj nevrolog je tudi moški, pa sem prepričana, da me niti slučajno ne gleda kot žensko, ampak samo kot pacientko.
Skratka, nič strašnega, nič neprijetnega, nič bolečega ni v ambulantnem pregledu pri nevrologu.
Ti pa res svetujem, kot ti je že zgoraj ena napisala, da pišeš dnevnik; kdaj si imela migreno, v kakih okoliščinah, kaj si prej jedla/pila, kaj se ti je zgodilo, kako je potekala… mogoče celo odkrijete sprožilca napada… vsaj pri moji kolegici je bilo tako (jaz hodim zaradi drugačne diagnoze tja).
Drži se!
Evo, jaz imam migrene z avrami. Hude in pogoste migrene sem trpela, v bistvu me je še danes najbolj groza tistega prvega, uvodnega dela – avre. Ker sem vedela, da mi jih veliko sicer povzroči hrana, nisem pa vedela točno kaj (razen seveda tistih najbolj pogostih triggerjev), sem šla na paleo prehrano in – moram potrkati – migren je bistveno manj. Če sem jih imela prej nekaj na teden, avro tudi od 5x do 7x, pri tem pa se je v 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} razvil tudi glavobol (včasih sem imela po dve avri v presledku nekaj ur in šele nato glavobol), jih imam danes max do dve na mesec, za tiste mislim, da so hormonske, ker se pojavljajo po 3 dni pred M ali okoli ovoulacije. Če se sploh pojavijo. Nazadnje sem imela migreno (že trkam) pred enim mesecem in tremi dnevi. Ja, štejem, ker mi je to totalni čudež. Najdaljše obdobje brez migrene v zadnjih 15 letih.
Skratka, kaj sem hotela povedali – dnevnik prehrane in hormonskih “sprememb” (M, ovulacije, ipd.) so ful pomembni. Dober nevrolog ti bo tudi na podlagi tega lahko veliko svetoval.