Prvič kuham kosilo
Živjo.
Ja jutri prvič kuham kosilo zame in za starše. V nedeljo nameravam nedeljsko pač goveja juha, pražen krompir… Za jutri sem brez ideje. Kuhanja nisem najbolj vešča. No shuhati kakšno prilogo krompir, testenine to itak gre. Jutri bi rada naredila korak naprej. Ne vem kaj naj skuham za prvič. Prosim za nasvet. Hvala.
neki s pisc zrezki.
jih zacinis vrzes v ole popeces das vn. das v isto ole prazit cebulo fuknes nazaj zrezke. po njih posujes zacimbe sol al vegeto al kako kocko zalijes da so pokriti zrezki zvvodo das na tok da sam mal zvrcka. pustis da se skuha kake 45min. na konc se kako zmrzneno zelenjavo. ce hoces gosto omako nared mal pol zlice moke v vodi raztep da ni bunk.. pa mal zrezle odmakn pa pocas zlivas not in premesas da se vse lepo poveze. ce hoces rdeco barvo das paradajz sos ce hoces bel pa smetano .
Lora886, 08.11.2024 ob 10:19
neki s pisc zrezki.
jih zacinis vrzes v ole popeces das vn. das v isto ole prazit cebulo fuknes nazaj zrezke. po njih posujes zacimbe sol al vegeto al kako kocko zalijes da so pokriti zrezki zvvodo das na tok da sam mal zvrcka. pustis da se skuha kake 45min. na konc se kako zmrzneno zelenjavo. ce hoces gosto omako nared mal pol zlice moke v vodi raztep da ni bunk.. pa mal zrezle odmakn pa pocas zlivas not in premesas da se vse lepo poveze. ce hoces rdeco barvo das paradajz sos ce hoces bel pa smetano .
Piščančje zrezke popečt in potem še dušit 45 minut?
Kaj to žagovino jeste?
Gena, 08.11.2024 ob 08:45
Živjo.
Ja jutri prvič kuham kosilo zame in za starše. V nedeljo nameravam nedeljsko pač goveja juha, pražen krompir… Za jutri sem brez ideje. Kuhanja nisem najbolj vešča. No shuhati kakšno prilogo krompir, testenine to itak gre. Jutri bi rada naredila korak naprej. Ne vem kaj naj skuham za prvič. Prosim za nasvet. Hvala.
Korak naprej bi bile recimo hrustljave račje prsi, mlinci in rdeče zelje z vinom in jabolkom, da bo malo tradicije na krožniku 😀
Priprava je precej enostavna, samo držati se je treba recepta in paziti, da ne prepečemo mesa, ker sicer je kot žagovina.
Jaz delam po receptu “Jernej kitchen” in pride super. Na spletni strani je celotna razlaga in slikovno prikazan postopek, res super za nekoga, ki se prvič loti nekega recepta. Lahko pobrskaš še druge recepte, meni je pri kuhanju novosti njegova stran zelo fajn.
Zdaj je pozna jesen – tik pred Martinovim. Kuhaj letnemu času primerno. Nekaj tovrstnih idej.
Kislo zelje in matevž (morda še pečenica)
Matevž s kislim zeljem in kranjsko klobaso
Jota (ali kislo zelje s fižolom – ali repa s fižolom)
https://okusno.je/recept/jota-z-repo-brez-mesa
Enolončnica z gomoljnicami (krompir, korenje, koleraba) – dolenjska pristavljanka https://www.spar.si/jedel-bi/recepti/podgurska-pristavljenka-in-gorjanski-potecek
ali več idej za gomoljnice: https://vlastakunej.kmeckiglas.com/izvrstne-jedi-iz-korenovk-in-gomoljnic/
Narastek iz ajdove kaše in še kaj
https://okusno.je/recept/narastek-z-ajdovo-kaso-in-piscancem
https://www.kulinarika.net/recepti/zelenjavne-jedi/narastek-iz-ajdove-kase-skute-in-zelenjave/10068/
https://www.zito.si/sl/recepti/ajdov-narastek-s-cokolado-in-brusnicami
Ajdovi štruklji z dušenim zeljem
https://okusno.je/recept/ajdovi-struklji-s-skuto
https://okusno.je/recept/duseno-zelje
Speci še kak štrudelj, jabolčno pito, orehovo pecivo, pečena jabolka z orehi, itd … pa bo za sobotno in nedeljsko sladico
Najbolj enostavno je skuhati klobase in kislo zelje.
Za zraven lahko skuhaš polento ali pa tenstan krompir.
Polento lahko skuhaš tudi instant, je zelo dobra, za okus dodaš košček masla.
Ne eksperimentiraj z raznimi težavnimi jedmi, da ne boš razočarana. Skuhaj tisto, kar je enostavno in ti bo uspelo.
Nikoli ne zgrešiš tudi s testeninami, lahko jih narediš z maslom in sirom, z zrezki, z bolonjsko omako, itd.
Če boš kaj pekla, speci tisto, kar znaš. Lahko narediš tudi tiramisu, ker ti ni treba nič peči in ne moreš zgrešiti.
Naj ti vse lepo uspe.
Kot prvo si zacetnik, prva stvar ki je predn gres za kuhat za druge skuhaj samo zase in bos vedla na cem si, je dobar ratal, je okusno.
Kot drugo, na zacetku bolj enostavne jedi, brez prilok, ki so zahtevne. Ce smo si odkriti, zacetnik nima niti izpiljene tehnike za pripravo vec komponent.
Lej, kaj si imela v mislih, ko si rekla za nedeljo: goveja juha pa prazen kropir? To ni kosilo komplet jed od katere bos nasiten. Ce bos pa v juho dala se en velek kos mesa, potem imas juho, kuhano meso+prazen krompir. To pa je pol kosilo.
Bolj enostavno, vzames pisc. Krace, zacinis: sol, poper, rdeca paprika, vegeta ce zelis, olje.
Krompir narezes, operes in prav tako zacinis.
Dodas korencek , redeco cebulo na cetrtine, sveza paprika na polovicke, lahko se bucke. Prav tako zacinis kot vse drugo.
Lahko pa das vse skupaj in zacinis.
Pekac pooljis, nalozis krompir in zelenjavo, medo na vrh.
Prekrijes z alu folijo in das v prej ogreto pecico na 180-200, odvisno od tega kaksno pecico imas. Po 20. Minutah pecenja, das folijo dol in naprej peces, 1 urco siher.
Zraven se juho, kot navajas.
Anonimno 10585
08.11.2024 ob 19:25
Kot drugo, na zacetku bolj enostavne jedi, brez prilok, ki so zahtevne. Ce smo si odkriti, zacetnik nima niti izpiljene tehnike za pripravo vec komponent.
………….
Lej, kaj si imela v mislih, ko si rekla za nedeljo: goveja juha pa prazen kropir? To ni kosilo komplet jed od katere bos nasiten. Ce bos pa v juho dala se en velek kos mesa, potem imas juho, kuhano meso+prazen krompir. To pa je pol kosilo.
________________
Priloge so najmanj zahtevne stvari pri kuhi, mimogrede. Glede na tvoj zapis se sprašujem, če sploh veš, kaj priloga je (verjetno ne, ker ti nakuhavaš priloKe)?
In kako točno ti kuhaš govejo juho, da iz nje ne dobiš kosa kuhanega mesa (a iz argo kocke?), ki je skupaj s krompirjem, juho in skledo solate čisto spodobno in popolno kosilo?
O več komponentah me pa prav zanima, kaj si s tem mislila, deluješ kot “kuharica”, ki je na juhcah iz vrečke in na “pogrej in pojej”. Ja, takim vam priloKe delajo težave 😀
Tu zgoraj je naštetih 10 stvari, ki jih jaz v 15 letih še nikdar nisem skuhala.
Jaz osebno bi prej predlagala pečenega piščanca v pečici in rožoto, ali pa rižoto s piščancem, ali pa doma začinjene čevapčiče in pire krompir/pečen krompir, morda pire, špinačo in pečene hrenovke, prežganko in skutine palačinke, krompirjev zos in prekajeno meso ipd.