PSA PROSTATA
Pozdravljeni, imam vprašanje za vse ki imate kaj izkušenj s težavami s prostato. Mojemu možu so ugotovili psa 10.5 in zdaj mora na onkološki k onkologu na razgovor, ker je baje to rak.
Kako je pri vas potekalo zdravljenje če ste imeli PSA več kot 10 kaj vse ste prestali (operacija, obsevanje, drugo) kakšne težave imate danes po operaciji, ali po obsevanju
v naprej lepa hvala za vaše sodelovanje
telohinja, 04.11.2024 ob 12:20
Pozdravljeni, imam vprašanje za vse ki imate kaj izkušenj s težavami s prostato. Mojemu možu so ugotovili psa 10.5 in zdaj mora na onkološki k onkologu na razgovor, ker je baje to rak.
Kako je pri vas potekalo zdravljenje če ste imeli PSA več kot 10 kaj vse ste prestali (operacija, obsevanje, drugo) kakšne težave imate danes po operaciji, ali po obsevanju
v naprej lepa hvala za vaše sodelovanje
jaz te izkušnje nimam pri mojem možu, sem pa iz drugih razlogov iskala za sebe in sem našla spletno stran, kjer zelo lepo opisujejo o raku prostate, ne samo to kar vi sprašujte, ampak tudi zakaj ima moški te težave in kako se tega reši na naraven način- informacije so brezplačne. išči v google Z A M O L Č A N A M E D I C I N A in potem zavihek DRUGO MNENJE, tam pa najdeš PROSTATA
Vsekakor je PSA previsok in je znak začetnih težav in je treba resno ukrepati – kar je storil. Odvisno pa je tudi koliko je star. Pri mladem moškem (pod 50) je ta vrednost “bolj resna” kot pri staremu nad 75 let.
Sicer pa sam PSA še ni dovolj za pravo diagnozo in zdravljenje.
Verjetno bo najprej dobil zdravila, po nekaj mesecih sledi kontrola, če bodo zdravila učinkovala in bo PSA padel bo tako nadaljeval tudi v prihodnjih letih.
Vsekakor ga verjetno čaka (prej ali slej) tudi odvzem tkiv (biopsija) za podrobnejši pregled. Nič strašnega, le malce neprijetno. Na nekaj mestih ( 6 – 8 ) odvzamejo vzorec in pregledajo ali je morda rakavo, če je več vzorcev rakavih verjetno sledi operacija.
Poznam primer moškega 75 plus s PSA okrog 8, se je z zdravili zdravil dobrih 15 let. Vmes je imel letne kontrole. Prostata ni zelo rasla, PSA je se je sprva znižal, zadnja leta je počasi rasel. Umrl je po 90 letu od druge bolezni.
Drug primer moškega 60 let, PSA podoben, a več vzorcev rakastih, prostata minimalno povečana. Operiran, 3 mesece po operaciji normalno v službi. Stanje je OK.
Precej moških poznam, ki so imeli diagnozo rak prostate (poleg gornjih dveh) in sorazmerno normalno živijo (in se seveda redno zdravijo)
Je pa nekaj primerov, ko po operaciji trajno ne morejo zadrževati urina, a to je sorazmerno redek zaplet.
Treba je ločiti ali je prostata rakava (več vzorcev močno rakavih) ali je morda samo povečana. To sta dve bistveni razliki ki vplivata na potek zdravljenja.
Treba je tudi vedeti, da če bi vsi moški dočakali 90 let, bi menda vsi imeli diagnozo rak prostate – a zelo redki od tega umrejo, prej umrejo zaradi drugih starostnih težav. Torej je v precejšnji meri rak prostate povezan tudi s staranjem.
Slovenski urologi so dobri strokovnjaki. Naj pa si takoj začne pomagati tudi z alternativo. Zeliščni čaji (vrbovec, kopriva), konoplja (smola višjih odmerkov CBD)…. In nobene panike. Kot že rečeno, s temi težavami živijo mnogi in se dajo dobro obvladovati.
Srečno.
jaz sem imel PSA 11 in sem odklonil vse terapije. Namreč povišan PSA so mi odkrili slučajno ko sem imel ene druhge težave in me osebno zdravnik poslal v laboratorij in označil še PSA glede na to da sem več kot 60 star. Jaz nisem imel nobenih težav s prostato, ponoči nisem nikoli moral na WC, tudi čez dan sem normalno lulal močan curek, skratka nič nisem vedel o tem, da bi imel kaj na prostati. Vseeno so me poslali na onkološki, sem sicer šel, a sem odklonil vse terapije, predlagali pa so mi kar drastično. Zdaj je 3 leta po tem in še vedno ne vem da imam prostato, nič ne čutim. Sem šel pa 5 mesecev samoplačniško na pregled krvi PSA in sem bil zelo presenečen, namreč PSA je bil 4,5, torej bistveno manj. Zdaj razmišljam za nazaj in tudi nekdo mi je povedal, da več spolnih odnosov zmanjšuje možnost za težave s prostato. Jaz sem takrat res imel težave z bivšo ženo s katero nisem seksal že najmanj 3 leta, ker ji pač ni bilo- enostavno se je pri 55 letih kar se seksa tiče upokojila. Po treh letih sem si našel drugo in zdaj z njo živim že 2,5 let in seksava najmanj 3 x tedensko, milslm da je tu težava.
radovane, 04.11.2024 ob 15:21
jaz sem imel PSA 11 in sem odklonil vse terapije. Namreč povišan PSA so mi odkrili slučajno ko sem imel ene druhge težave in me osebno zdravnik poslal v laboratorij in označil še PSA glede na to da sem več kot 60 star. Jaz nisem imel nobenih težav s prostato, ponoči nisem nikoli moral na WC, tudi čez dan sem normalno lulal močan curek, skratka nič nisem vedel o tem, da bi imel kaj na prostati. Vseeno so me poslali na onkološki, sem sicer šel, a sem odklonil vse terapije, predlagali pa so mi kar drastično. Zdaj je 3 leta po tem in še vedno ne vem da imam prostato, nič ne čutim. Sem šel pa 5 mesecev samoplačniško na pregled krvi PSA in sem bil zelo presenečen, namreč PSA je bil 4,5, torej bistveno manj. Zdaj razmišljam za nazaj in tudi nekdo mi je povedal, da več spolnih odnosov zmanjšuje možnost za težave s prostato. Jaz sem takrat res imel težave z bivšo ženo s katero nisem seksal že najmanj 3 leta, ker ji pač ni bilo- enostavno se je pri 55 letih kar se seksa tiče upokojila. Po treh letih sem si našel drugo in zdaj z njo živim že 2,5 let in seksava najmanj 3 x tedensko, milslm da je tu težava.
Radovane, vsekakor spremljaj sam PSA še naprej – vsaj 1x letno (morda celo na pol leta). Spolni odnosi seveda lahko dobro vplivajo. Ne preprečijo pa raka. Torej če bi PSA zelo porasel potem moraš ukrepati. Mnogi raki sicer v začetni fazi ne povzročajo nobene težave (zato je pri prostati PSA prvi pokazatelj da se nekaj spreminja in zahteva pozornost).
Je pa pri 60 letih skrajni čas, da začneš s preventivo (poleg spolnih odnosov) še zelišča, skrb za imunost (konoplja) itd… in srečno po začrtani poti tudi tebi in vse lepo z novo partnerko.
AJONHA zelo dobro razloženo in pojasnjeno o težavah s prostato.
TELOHINJA , kaj več lahko izveš na spodnji spletni strani pod “knjižnica”.
Sam sem imel pri 63 letih retenco (zastoj ) urina (povečana prostata stisne sečnico ), velik PSA (preko 17), biopsijo prostate (vseh 8 vzorcev negativnih) in TURP -transuretralna resekcija prostate – operacija.
PSA kontroliram enkrat letno in je v mejah normale. Kot pa je Ajonha že razložila je PSA le eden od pokazateljev na možno rakavo obolenje, ni pa edini. Lahko pa tudi pokličeš na Društvo uroloških bolnikov, kjer ti bodo z veseljem posredovali več informacij iz t.i. “lastnih izkušenj”.
Pred kakšnimi 14 dnevi je bil v enem nemškem spletnem časopisu članek, ko urologi pravijo, da je vsak drugi Nemec bil podvržen posegom zaradi prostate po nepotrebnem. Posledice pa so neredko hude – inkontinenca in impotenca. Zato tole s PSA jemljite z rezervo in se ne pustite podvreči vsem posegom, ki jih zelo radi delajo, pa nimajo vedno smisla. Sploh testiranje PSA preventivno v resnici nima želenega efekta. Kaj šele pri starejših (70+).
Z rezervo, 04.11.2024 ob 16:40
Pred kakšnimi 14 dnevi je bil v enem nemškem spletnem časopisu članek, ko urologi pravijo, da je vsak drugi Nemec bil podvržen posegom zaradi prostate po nepotrebnem. Posledice pa so neredko hude – inkontinenca in impotenca. Zato tole s PSA jemljite z rezervo in se ne pustite podvreči vsem posegom, ki jih zelo radi delajo, pa nimajo vedno smisla. Sploh testiranje PSA preventivno v resnici nima želenega efekta. Kaj šele pri starejših (70+).
se popolnoma strinjam, PSA NE POMENI NIČ – N I Č ! PSA proizvaja tudi ženska prostata (skenejeva žleza), jetra, pljuča, celo v likvorju so ga našli pri eni ženski in sicer kar več kot 10, tako da je to eno samo nakladanje. Kot je že zgoraj napisala IMELASEMRAKADOJKE je to lepo razloženo kaj povzroča raka prostate in ali je to kar urologi trdijo sploh rak na spletni strani ZAMOLČANA MEDICINA pod temo DRUGO MNENJE-išči prostata.
sem tudi naročen na turp,60 plus,prustata je 55, normalna pod 30,eno leto jkem tablte za zmanjšanje pa ne nucajo a urolo je rekel da jih moram jemati do operacije,glede na vrste bom čakal 1 leto ali večPSA prej okol 3.tableti ga zmanjšajo.ali lahko poves ali po TURP NORMALNO URINIRAŠ IN KAKO JE Z ERWEKCIJO.HVALA
TURP, 04.11.2024 ob 18:47
sem tudi naročen na turp,60 plus,prustata je 55, normalna pod 30,eno leto jkem tablte za zmanjšanje pa ne nucajo a urolo je rekel da jih moram jemati do operacije,glede na vrste bom čakal 1 leto ali večPSA prej okol 3.tableti ga zmanjšajo.ali lahko poves ali po TURP NORMALNO URINIRAŠ IN KAKO JE Z ERWEKCIJO.HVALA
kakšne težave pa si imel, saj velikost 55 pa res ni ne vem kaj pri 60 plus letih. In kakšne tablete to jemlješ, verjetno zmanjšanje testosterona??? to ti bo šele zmanjšalo potenco.
ZDRAVILEC0, 05.11.2024 ob 07:04
kakšne težave pa si imel, saj velikost 55 pa res ni ne vem kaj pri 60 plus letih. In kakšne tablete to jemlješ, verjetno zmanjšanje testosterona??? to ti bo šele zmanjšalo potenco.
glede na to, da si vse podatke zbasal na kup (nerazumljivo) šele zdaj vidim, da imaš PSA 3 in boš pristal na vse te terapije????
če imaš PSA 3 sploh ni potrebna operacija, ne vem kaj norite s tem PSA, ki res ne pomeni nič, to sploh ni marker, to je izmišljotina farmacije da vas na podlagi PSA dobijo v svoje kremplje. Zakaj pa ženske ne obravnavajo ko jim najdejo PSA?? dajte no malo s svojo glavo tuhtat, zdravniki imajo pa tudi veliko provizijo od zdravil
TURP, 05.11.2024 ob 18:12
tablete dutamyz,voda zastaja v mehurju,torej se ne izprazni, včasih težko začnem scat,včasih teče normalno,grem pa pogosto,spustim tja d2-3 deci.urolog je rekel da lahko pride do odpovedi ledvic. če ne grem operirat
si prebral o prostati na spletni strani ki sem jo navedla zgoraj, tam ti piše zakaj imaš težave in kako jih rešiš