Psihično čisto na tleh
Pozdravljeni, kaj narediti ko si psihično čisto na tleh? Nobene luči ni na koncu tunela. Ko je vsak dan isti ali pa še slabši? Tako globoko še v življenju nisem bila. Toliko sranja še v življenju nisem doživela. Pa sem mlada, rosno mlada. Nekoč bila pridna študentka, zdaj pa sem na koščke raztavljena. V dveh tednih sem izgubila 10 kilogramov, sem vidno shirana, bruham, ne jem nič. Samo bijem vojno s svojimi mislimi. Čakam da mine ena ura, pa druga, pa tretja, pa da mine samo še ta teden, mesec. Tako rada bi naredila samomor, pa se tako hudo bojim smrti. Najraje bi nekam izginila v Afriko, ali pa preporosto zaspala. Do zdravnika ne bi hodila, ker bi me najverjetneje napotil k psihiatru, a jaz te probleme ne moram nikomur zaupati. Persen mi malo pomaga da zaspim, vsaj za par ur. Pa seveda škatla cigaretov na dan.
o svojem problemu, ne bi pisala, saj me je strah, da bi se oseba prepoznala. Gre pa za moškega, ki mi je dal vse, a hkrati me je prizadel na najhuši možen način. Kamorkoli grem, samo o tem razmišljam. Ne znam se zaceliti, ne gre,… Jokala bi tako glasno, a solz ni. Kričala bi na ves glas, razbila kakšen kozarec. Ne znam opisati teh občutkov, a vem da pa tako ne bo šlo dalje. A se je možno pobrati iz tega dreka? A je komu uspelo, ko je bil psihično čisto, ampak res čisto na koncu? Kako vam je uspelo? Potrebujem samo kakšen nasvet, lepo besedo, tukaj ko je vse anonimno sem si prvič drznila povedati to kar mi leži na duši.
lp
Kakonaprej, 26.02.2022 ob 20:32
Pozdravljeni, kaj narediti ko si psihično čisto na tleh? Nobene luči ni na koncu tunela. Ko je vsak dan isti ali pa še slabši? Tako globoko še v življenju nisem bila. Toliko sranja še v življenju nisem doživela. Pa sem mlada, rosno mlada. Nekoč bila pridna študentka, zdaj pa sem na koščke raztavljena. V dveh tednih sem izgubila 10 kilogramov, sem vidno shirana, bruham, ne jem nič. Samo bijem vojno s svojimi mislimi. Čakam da mine ena ura, pa druga, pa tretja, pa da mine samo še ta teden, mesec. Tako rada bi naredila samomor, pa se tako hudo bojim smrti. Najraje bi nekam izginila v Afriko, ali pa preporosto zaspala. Do zdravnika ne bi hodila, ker bi me najverjetneje napotil k psihiatru, a jaz te probleme ne moram nikomur zaupati. Persen mi malo pomaga da zaspim, vsaj za par ur. Pa seveda škatla cigaretov na dan.
o svojem problemu, ne bi pisala, saj me je strah, da bi se oseba prepoznala. Gre pa za moškega, ki mi je dal vse, a hkrati me je prizadel na najhuši možen način. Kamorkoli grem, samo o tem razmišljam. Ne znam se zaceliti, ne gre,… Jokala bi tako glasno, a solz ni. Kričala bi na ves glas, razbila kakšen kozarec. Ne znam opisati teh občutkov, a vem da pa tako ne bo šlo dalje. A se je možno pobrati iz tega dreka? A je komu uspelo, ko je bil psihično čisto, ampak res čisto na koncu? Kako vam je uspelo? Potrebujem samo kakšen nasvet, lepo besedo, tukaj ko je vse anonimno sem si prvič drznila povedati to kar mi leži na duši.
lp
Ne nikomur ni uspelo, samo tebi se godi huda ura. Pojdi v Afriko, misjoni vedno novačijo prostovoljce.
Najprej se moraš zavedati, da se to, kar se ti je zgodilo, nikakor ni zgodilo samo tebi. Tvojo zgodbo zagotovo deliš z ogromno ljudmi. Ko boš začela govoriti o tem, kaj se ti je zgodilo, boš ugotovila, da veliko ljudi tvojo zgodbo dobro pozna in se lahko identificira s tabo zaradi svojih podobnih izkušenj. Morda če so ti blizu, bodo potrdili, da so vedeli, da je nekaj hudo narobe in bodo veseli, da si to spregledala in si pripravljena govoriti o tem. Morda bodo samo zelo dobro razumeli tvojo zgodbo in bodo čutili s tabo.
Zato ne tišči svoje zgodbe v sebi. Pogovori se s komer koli, ki mu zaupaš, morda z dobro prijateljico, kaj vem, morda z župnikom, komer koli, ki veš, da je dober človek. Morda se dobro razumeš z mamo, babico, sestro. Spregovori. Ko boš začutila podporo ljudi in njihovo ljubezen, ti bo stokrat tisočkrat lažje.
Dokler tiščiš problem v sebi in ga premlevaš, problem samo raste, se krepi in te vso prevzema, kmalu te bo požrl. Nobene potrebe ni po tem.
Ko boš spregovorila, boš ugotovila, da te imajo ljudje radi, da si vredna ljubezni, da zadeva ni tako edinstvena, tako grozna. Da bo vse v redu. S časom.
Govorim ti iz lastnih izkušenj. Jaz sem leta tiščala v sebi velik problem. Tudi v povezavi z moškim. Nerodno mi je bilo govorit o tem. Počutila sem se kot luzerka. Kot nekdo, ki se mu to ne bi smelo zgoditi. Bala sem se, kaj bodo ljudje rekli, kaj si bodo mislili o meni.
Potem sem slučajno nekoč, v enem pogovoru, ko mi je prijatelj začel govoriti o podobni zadevi, ugotovila, da sploh nisem sama. Da se stvari, kot se je zgodila meni, dogajajo stalno, povsod, zelo dobrim ljudem. Da to ni nič strašnega, da je rešljivo.
Od tam naprej mi je bilo mnogo lažje, dobila sem ogromno podpore prijateljev, ko sem začela govoriti o vsem. Družina me je podprla, dobila sem ogromno moči zase. In sem ne samo prebrodila zadevo temveč se rešila. Zdaj sem srečna. Prej sem bila, kot da sem mrtva. Leta sem živela mrtva.
Vse dobro ti želim.
Vseeno mislim, da je prav da greš k zdravniku, psihiater, dobila boš zdravila, da prebrodis najtežje obdobje, po enem letu pa lahko prenehas jemati.
Mislim, da tablete niso prava rešitev.Zaradi moškega vsa ta bruhanja, hujšanja in nedejavnost?
Ne. ne…vsi smo bili zaljubljeni, veliko nas je utrpelo izgube, ločitve, tudi z otroki vred.
Pa bi se človek najraje skril v kakšno luknjo za nekaj časa.
Pa ne gre.
Torej : začni pospravljat, delat. Čimveč z rokami.Hodi, poišči prijateljico, pojamraj do določene mere Če boš preveč, se kmalu naveličajo poslušat…zaposli vse : roke , noge in glavo.
Ne daj se! Vsi smo imeli že kako sranje v življenju…to so skale na naši cesti…Splezaj čez in vedi, da boš vsakič zmagovalka!
Tudi drugim ne gre vse po maslu! Zavedaj se tega…enim je zdaj lepo, In ko bo tebi lepo, je drugim včasih težko…Tako se ta svet vrti…
Navij si lepo glasbo in naredi vse vsak dan zase, kar te osrečuje! Ne obešaj se na drugega…na nekega moškega…pojdi naprej, ljubezen te čaka drugje!
Imej se rada! Neguj se! Največ v življenju kar imaš, si to ti!
Janez663, 26.02.2022 ob 20:39
Ne nikomur ni uspelo, samo tebi se godi huda ura. Pojdi v Afriko, misjoni vedno novačijo prostovoljce.
Tole sploh ni slab predlog.
Menjava okolja, zaposlitev misli, malo odmika od tega sistema ti bo odprlo glavo. Dobra dela ti bodo dvignila samospoštovanje. Pa tudi od tega moškega, ki te je ranil, se boš oddaljila. Najprej fizično, potem pa še v srcu.
Jao ženska – pa kaj zato če se te je en muški naveličal kavsati?! Enostavno drugim nastavi svoju luliku. Pa sperma tudi klinički dokazano izboljša razpoloženje ženske. Sprejmi jo u usta in u luliku. Pa ti bo bolje.
Pa ne hodi u Afriku ker nigri imaju često HIV u spermi. U tom slućaju pa si lahko res zajebeš lajf.
Pozdravljena. Ni se zgodilo samo tebi. Nas je zagotovo kar nekaj takih, ki smo bile v enaki/podobni situaciji m pa smo prebrodile. Sicer traja, lahko tudi dve leti in več, ampak je vredno vztrajati. Ker ni vse tko črno, kot izgleda na začetku nekega konca.
Pomisliti na samomor je najhujše a hkrati zelo neodgovorno dejanje. Samomor naredijo slabiči, egoisti. In s tem hudo obremenijo tiste, ki so jih imeli in jih imajo radi – še vedno in naprej. Jaz nisem na samomor nikoli pomislila – ampak ravno nasprotno, tudi slučajno ne – ker sem si vedno rekla, da bivši tga ni vreden, ker bi bila to njegova zmaga – mi je bilo pa s to izkušnjo padca na dno z razpadom zveze iznenada in spoznanjem dano, da mi bo v življenju odslej naprej lepše in da mi je lahko lepše. Kot prvo in kot so ti že napisali – spoštuj se, imej se rada- za začetk samo sama sebe; privošči si tisto, kar si prej nisi, ker si bodisi nisi upala ali pa si odtrgala od ust zaradi drugih, da si njim ustregla., njih zadovoljila in zadovoljevala. Zdaj je čas zate. Nauči si reči : “ne”, “dovolj” in “ne bom več ustregala drugim na njihovo pričakovanje in zahtevo”.
Nauči se potegniti navidezno črto, preko katere ne boš nikoli več spustila nobenega moškega. Ta črta je tvoje dostojanstvo. Ne oziraj se več v preteklost, ne živi v”lepih trenutnkih” preteklosti. Obrni nov list- spremeni življenske navade, cilje, hobije, če ne delujejo več; tako boš spoznala tudi sebi primerne potencialne moške partnerje. Lahko tudi po določeni pavzi, za katero se načrtno odločiš, da si prej urediš vse ostalo potrebno. Če želiš, si spremeni tudi ime in priimek. ti bo morda tudi lažje – če nimata skupnih otrok, ali pa so že odrasli, je to tudi pogosto zelo dobra poteza.
Nikakor se ne zateči takoj k psihiatrični obravnavi in psihofarmakom. Ne – naraven način je, da si dvigneš nivo 4 hormonov sreče v telesu, na dnevni ravni -to najbolj potrebuješ. Serotonin, dopamin, oksitocin in endorfin. Že ena ura aktivne hoje, kolesarjenja, rekreacije, ti bo dvignila nivo teh hormonov – to rabiš. telo se mora premigati, možgani prekrvaviti, med temi aktivnostmi pa tudi ne misliš na preteklost. N I nujno za začetek da rabiš kakršnokoli drubžo – solo tudi pomaga. Pa izogibaj se družbe kakšnih nasvetodajalcev, ki ti ne bodo pomagali nič, samo vrtela se boš v začaranem krogu. Prevetrit možgane. Prevetrit prijatelje, znance, zamenjat, opusti, se tudi umaknit od določenih ” soul suckerjev”.
In pa spanec , počitek 8 ur – nujno. In dodatek vitamina D3.
ni vredno pojdi dalje, 26.02.2022 ob 23:59
Pozdravljena. Ni se zgodilo samo tebi. Nas je zagotovo kar nekaj takih, ki smo bile v enaki/podobni situaciji m pa smo prebrodile. Sicer traja, lahko tudi dve leti in več, ampak je vredno vztrajati. Ker ni vse tko črno, kot izgleda na začetku nekega konca.
Pomisliti na samomor je najhujše a hkrati zelo neodgovorno dejanje. Samomor naredijo slabiči, egoisti. In s tem hudo obremenijo tiste, ki so jih imeli in jih imajo radi – še vedno in naprej. Jaz nisem na samomor nikoli pomislila – ampak ravno nasprotno, tudi slučajno ne – ker sem si vedno rekla, da bivši tga ni vreden, ker bi bila to njegova zmaga – mi je bilo pa s to izkušnjo padca na dno z razpadom zveze iznenada in spoznanjem dano, da mi bo v življenju odslej naprej lepše in da mi je lahko lepše. Kot prvo in kot so ti že napisali – spoštuj se, imej se rada- za začetk samo sama sebe; privošči si tisto, kar si prej nisi, ker si bodisi nisi upala ali pa si odtrgala od ust zaradi drugih, da si njim ustregla., njih zadovoljila in zadovoljevala. Zdaj je čas zate. Nauči si reči : “ne”, “dovolj” in “ne bom več ustregala drugim na njihovo pričakovanje in zahtevo”.
Nauči se potegniti navidezno črto, preko katere ne boš nikoli več spustila nobenega moškega. Ta črta je tvoje dostojanstvo. Ne oziraj se več v preteklost, ne živi v”lepih trenutnkih” preteklosti. Obrni nov list- spremeni življenske navade, cilje, hobije, če ne delujejo več; tako boš spoznala tudi sebi primerne potencialne moške partnerje. Lahko tudi po določeni pavzi, za katero se načrtno odločiš, da si prej urediš vse ostalo potrebno. Če želiš, si spremeni tudi ime in priimek. ti bo morda tudi lažje – če nimata skupnih otrok, ali pa so že odrasli, je to tudi pogosto zelo dobra poteza.
Nikakor se ne zateči takoj k psihiatrični obravnavi in psihofarmakom. Ne – naraven način je, da si dvigneš nivo 4 hormonov sreče v telesu, na dnevni ravni -to najbolj potrebuješ. Serotonin, dopamin, oksitocin in endorfin. Že ena ura aktivne hoje, kolesarjenja, rekreacije, ti bo dvignila nivo teh hormonov – to rabiš. telo se mora premigati, možgani prekrvaviti, med temi aktivnostmi pa tudi ne misliš na preteklost. N I nujno za začetek da rabiš kakršnokoli drubžo – solo tudi pomaga. Pa izogibaj se družbe kakšnih nasvetodajalcev, ki ti ne bodo pomagali nič, samo vrtela se boš v začaranem krogu. Prevetrit možgane. Prevetrit prijatelje, znance, zamenjat, opusti, se tudi umaknit od določenih ” soul suckerjev”.
In pa spanec , počitek 8 ur – nujno. In dodatek vitamina D3.
In ja – če potrebueš se izkričati – naredi tudi to. Jaz sem – sem šla na kolo, npr. poleti v nedeljo ob svitu ob pol petih zjutraj , ko še ni bilo žive duše pna tisti cesti, in se izkričala… preklela in prejebala mu besedno v zrak vse po spisku…. In prekolesarila še 20 km, zraven a dvignila potem vse hormone sreče v telesu – ene 2-3x tako – in je pomagalo.
Preberi si na forumu http://www.neboje.si . Ta forum je že marskomu pomagal.
Drži se
Zdravo sotrpinka jst sem na istem punca me je pustila izdala lagala nevem kaj vse grozno sem razocaran pa ne toliko s tem da nisma skupi ampak zato ker sem ji zaupal vse bi naredu zanjo ona pa nic brez obzalovanja tak da ze kr en cas nemorem odmislit shujsal 10 kg in nevem kako naprej ..je pa res da nikakor ne razmisljaj negativno in nic ni v zevljenju bol pomembno kor ti samo to vedi meni je ful golg cas ce zelis si lahko kaj vec napisema veliko ti znam svetovati obema bo lazje drugac pa vse dobro
Ti misliš, da se ti je nevemkaj zgodilo, pa veš kaj, se zgodijo ljudem hujše stvari. Mojo prijeteljico je fant pustil zjutraj na dan poroke ji je prišel povedat, da se je premislil, ne bo se poročil, pobral ji je prstan in odšel. V njeni domači hiši so bili že svatje, ker so prišli od daleč, v hiši njenega očeta, dneve pred poroko so ga v domači hiši, kjer je z njimi bival, imeli kot člana družine od nekdaj. Ženska še mesece potem ni dojemala, kako ji je lagal in zakaj vraga jo je prosil poročit, če ni mislil. Čez nekaj mesecev je model objavil na fb sliko z novo punco in njenim prstanom. Pa se je pobrala in živela naprej, ženska lepa, izobražena. Kaj češ, idioti so okoli nas, cele kopice so jih. Se ne splača zaradi njih samomora delat, bi nas bilo zelo malo žensk na svetu, če bi vse naredile samomor ko smo srečale bedaka.
Ti se poberi s tal, uredi, spravi k sebi, pojej kaj, pogovori se s kom. Če razmišljaš o samomoru pomeni, da te je že prej psihično uničil, ostani nekaj časa sama, da prideš k sebi, postaneš to, kar si bila preden si ga srečala.
Potem pa pamet v roke, ko bo prišel novi. Malo bolj previdno in poslušaj notranji glas, ki ti bo ob pravem času povedal, če kaj ne bo štimalo. Srečno!
ne se smilit sama sebi, ja, boli. In kaj, če boli? Ugrizni se v prst, močno. Boli,a? Ampak,čez nekaj sekund bo nehalo. Torej?
Ne zganjaj drame, mogoče ni niti čudno, da te je pustil, ko pa si histerik.
Razbijat? Tulit?
Pojdi že v tisto Afriko in pomisli, kako da oni ne tulijo. Pa jim je slabše,kot tebi.
Nikakve sodobne tridesetletnice ,nekaj let + ali – …