Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek psiholog pri 3 letih

psiholog pri 3 letih

Pregled pri psihologu imamo v sredo. Kaj naj pričakujem, kako sploh izgleda.

Hvala in lp

Ena luštna izkušnja, kako iznajdljiv in situacijsko prilagodljiv je tvoj otrok. Joj men je bla to res neka lepa iskušnja.Naj te pa sposobnosti ne skrbijo ker so meje postavljene na res najnižji minimum, meni se je zdelo da je naš vse dosegal že pri enem letu.

Če smem vprašat, zakaj pa gre otrok pri 3 letih k psihologu?

pri nas je to del sistematskega pregleda pri 3 letih. Ne vem, a to ni povsod?

Pri nas ni. A hodi v vrtec? Pri nas se mi zdi da sploh neč ne pregledajo, razen vid, hojo in osnovno zdravje. Od psihe nič. Niti vprašajo ne.

Luštna izkušnja?? Edino če imaš super psihologinjo. Naša ti da občutek, da imaš zaostalega otroka (če ne pozna npr. vseh barv in če zamenja levo in desno, … ker to pa “ni normalno”) in da si slab starš. Jaz sem se razjokala, ko sem prišla domov. Babi bi najraje vrat zavila, ampak se moram postaviti v vrsto :-))

Pri treh naj bi že točno vedel, katera je leva in katera desna?!?

Moja sestra se še pri 34 letih lovi, pa ima veterinarski faks narejen in ni niti slučajno “zaostala” v čemerkoli.

Moj ni imel psihologinje, ker je pri nas za te potrebe ni.
VMS je po Denverski razpredelnici (http://denver.moj-album.com/album/4318734/?os=4318746) preverila, če dosega določene sposobnosti oz. kje jih že presega. Ni bilo nobenega glupega vrtanja, kot so ga zmožne nekatere psihologinje (iz izkušnje svakinje in njene sestre).

Meni je šlo pri nekaterih stvareh prav na smeh, ker je mali VMS dobesedno j****. Povej in pokaži kdo laja – ja kdo, hov hov, kuža. Kaj ne veš? In tako naprej.
Sestavi osem kock eno na drugo, na razpolago pa jih je bilo 10. Mali je naredil 2 stolpa po 5 kock in ker je na vsak način zahtevala od njega, da jih zloži na kup vsaj 8, ji je lepo rekel, da se mu tak stolp bolj dopade in da bi se tavelik prehitro porušil. No, ker je bila že skoraj tečna, je pa vzel vseh 5 kock in jih prestavil na drugih pet. In njeja reakcija – ne smeš jih dati vse naenkrat gor 😕
Dobila sem občutek, kot da se je sine počutil, da ga podcenjuje. Samo ni bila ona nič kriva. Sistem je čuden.

Mi se je pa malo zamerilo, ker sta obe – zdravnica in VMS rekli, da kako to, da toliko zna, čeprav ne hodi v vrtec. Kaj jaz kot starš ga pa ne znam nič naučiti? Zmorejo to samo v vrtcu?

Zdravnici je celo povedal Župančičevo pesmico Ciciban in čebela. Tiste, ki jo poznate veste, da je pesem dolga in klub vsemu trd oreh tudi za starejše. On pa se jo je pa naučil mimogrede v avtu na poti k moji mami.

Tudi pri nas je psiholog del sistematskega pregleda pri treh letih. Kot tudi pediater in logoped.

Pri psihologu najprej izpolniš en vprašalnik v stilu, kdaj je otrok osvojil določeno spretnost (npr: kdaj je shodil, a se sam oblači, a pozna črke,….) Cel kup vprašanj na splošno o otroku. Pri razgovoru s psihiatrom, pa je moral zlagati ene like oz poiskati istovrstne slike (pare). Nič posebnega. Mislim da spremljajo bolj, če bi bili veliki odkloni v razvoju.

lp, ela s

Tudi pri nas je to pri sistematskem. Nič posebnega. Greš noter, opraviti mora par nalog, malo metati žogo in to je to. Noben bav bav. Naša psihologinja je bila fajn.

mi pri 3 nismo rabili k psihologu. šli smo le do sestre, tam so otroci risali in barvali pa sestavljali, saj se sploh ne spomnim kaj vse je bilo, nekaj me je spraševala in si zapisovala. potem pa rekla da pregled psihologa ne bo potreben, razen če sama izrecno želim, potem me bodo naročili in pridem na nek drugi dan, ko bo pač dala datum.

Pri nas tudi psihologov del opravi pediater.

Pregled pri psihologu je del predpisanega sistematskega pregleda pri 3 letniku. Tu ne gre za to, ali je otroku ta pregled potreben ali ne, pač pa je to predpisano v zakonu. Če ga povsod ne izvajajo, je to problem organizacije v dotičnem zdravstvenem domu.
Pregled je namenjen “presejanju” – torej dobiti otroke, ki morda zaostajajo v razvoju, da se čimprej pristopi k reševanju težave. To se verjetno vsi strinjamo, da se lahko z zgodnjo pomočjo popravi marsikaj.
Je pa res, da je pristop osebja zelo različen in včasih za starše prav stresen.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Tanč, naj vam sije sonček ves dan.

New Report

Close