Punce, povejte po pravici, prosim!
…kako prenašate, ko se otroci plazijo po tleh? No, mene kar srce boli, ko ga gledam. Kupili smo mu tiste puzzle za po tleh, pa vseeno hodi dol (normalno, saj ne moremo cele hiše z njimi obložit). Imamo relativno čisto, vsak dan pobrišem s suho krpo po tleh, enkrat tedensko pa generalno s čistilom. Ali mislite, da je dovolj? Obut mi nihče ne hodi po stanovanju.
Moti me, da se z očkom valjata najprej po tleh, nato pa po sedežni. Kako pa ve to prenašate? Nekateri mi pravijo, da me bo že minilo, da se sčasom ne bom več sekirala…
Zakaj sem napisala, da mi povejte po pravici? Zato, ker grem včasih k kaki prijateljici na obisk, pa mi že vnaprej govori kako ima razmetano, ko pa prideš v stanovanje pa je skoraj sterilno.
Svetujte, prosim! Lep pozdrav!
Ja itak, da ima vse sterilno, če pa pričakuje obiske.
Mamka1, ne sekiri se. Mene in brata je pazila 70letna kmečka ženska, tople vode nismo imeli, po tleh je bil pa še beton oz. deske. Posodo je pomivala s peskom in jo potem spirala z vodo iz štirne, kamor se je natekala kapnica oz. voda od dežja.
Zrasla sva v dva zdrava človeka, brez alergij, bolezni. Otroških bolezni nisva staknila, tudi ne angin, meningitisov,….
Sama pa itak menim, da kapljica čistila škodi lahko človeku veliko bolj, kot žlica umazanije.
Vem pa tudi, da se vas kar nekaj ne bo strinjalo z menoj.
Jaz ne čistim tako pogosto, pa sta otroka “še vedno živa”.
Saj veš – če bo umazanije sproti po malo je ne bo treba za novo leto z žlico futrat. :-)))))))) Citiram sosedo, ki ima tri (tudi še žive) otroke. 🙂
Uredi si toliko, da se boste dobro počutili, pretiravanje pa ni dobro. Konec koncev si bo otrok dosti bolj zapomnil izlet ali žgečkanje ali skupno gledanje risank kot mame, ki s cunjo ali likalnikom vsa zoprna leta po hiši.
Joj, vsekakor pa upam, da moji prijatelji, ki pridejo k nam na obisk, ne gledajo, ali imamo sterilno ali ne (no, najbrž ne prav natrančno, saj jih sicer ne bi bilo več k nam :-)))))
Tudi jst nisem neka “manijak” za čiščenje. In sedaj ,ko hčerkica plazi in poskuša hoditi gre po celem stanovanju. Tudi mi imamo penaste puzzle ,ma je raje na “prostem” in gre hitro dol.
Se ne sekiram dosti,saj smo se tudi mi plazili po tleh in še kje.
Malo bolj sterilno počistim,če pride kso na obisk……drugače se pa raje igram in počenjam neumnosti z hčerkico.
Prav tako je hčerkica najprej potleh in potem takoj na kavč :))) Pa se ne razburjam preveč!
Lep večer! Kristi*
Jaz sem to dobro prenašala. Tabu za žvečenje so bili samo pasji dreki in čevlji. Pa denar! Plazil se je povsod, tako doma kot zunaj, vse pobral, prežvečil in izpljunil. To je faza, nič ne pomaga. Manj ko čistiš, večjo uslugo boš naredila imunskemu sistemu svojega otroka.
Ko boš imela štiri otroke, ki bodo skakali s tal na kavč in nazaj na tla, sploh ne boš več opazila :o)))
Ne, čeprav nimamo tako sterilno po tleh kot ti, nisem niti pri prvem otroku niti pomislila na to, da bi bilo kaj narobe, če gre s tal na kavč… Pa saj se otroci večinoma igrajo na tleh in da zato potem ne bi smeli na kavč in pogledati npr. risanko… ne vem, no.
In, ko se ti z otrokom igraš na tleh, se ne usedeš več na kavč?
Saj te bo otroček navadil še na kaj hujšega :o)))
Pozdravček!
Vladka
Aja s tal na sedežno? Pri nas se gre tudi iz delavnice na sedežno. Pa jaz grem tudi izza štedilnika na sedežno. Je pa res, da imamo na sedežni pregrinjala, ki jih 1 x na mesec pošteno operem.
Po tleh nisem nikdar dnevno brisala. 1 x tedensko – od nekdaj, brez vsakih “razkužil in dezinfektorjev”. Edino razkužilo v naši hiši je arnika v alkoholu za rane ter ostanki razkužila za roke, ki sem ga morala uporabljati po porodu, ker sem imela sepso z ecoli in bi bila eventuelna okužba za sina lahko usodna.
To me pa resnično ne moti. Stara je 13 mes in še ne hodi, tako da se že dobrega pol leta plazi. Nikoli ne kompliciram glede tega. Tudi zunaj se je lahko plazila. Ker ima manijo na čevlje in copate, ji to res dosledno jemljem iz rok, pa denarja ji ne pustim. Posesamo prbl.2xna ted, 1x na ted pa nam ena gospa temeljito pomije. In to je to! Počasi mi gre sicer že na živce, ker še vedno čisto vse nese v usta…tudi vse ostanke riževih vafljev, kak suh košček sira, ki ga najde na tleh ali na trip-trapu…pa kaj hočem…se bo prej prekužila!
Ne dovolim ji tudi mivke iz peskovnikov…zaradi mačjih drekov ipd. Ko pa je probala malo zemlje pri prijateljih na kmetih (ekološka kmetija) pa travo…me pa ni preveč motilo.
Kaj bi jaz dala, da bi se moj plazil, ko je bil čas zato! :)))
Naj se plazijo po volji, naj bo čisto ali umazano – sej, umazanija je naravni antibiotik! :)))))
Pa bo že kaj na tem. Moj ima odkar pomnim roke ali kar pridev ustih – najrajši je lizal kakšna igrala, vrata … bljak! Nikakor, ma res nikakor nisem mogla tega preprečit. Pa nikoli , res nikoli ni bil nič bolan.
Danes so na udaru svinčniki, knjige … jao, jao … kaj vse se ne spomnijo!
Aja – ej, vsak ima svoja merila o pospravljanju in čistosti! Pa ne sekiraj se!
Heheh, pri tretjem te sigurno pol stvari ne bo vec motilo… :))
Jaz sem bila tudi ena tistih, ki bi nenehno letala s cunjo naokoli… ampak sem se umirila… ker je enostavno “prevec”…
Cisto odkrito: mene plazenje mladicka naokoli nikoli ni motilo… ker se je zacel plaziti kar pozno, sem bila vesela, da se sploh je…hehehe. In takrat mu pac nisem dajala temno modrih hlack.. ali pa kaj svetlega.. da ga ni bilo prepogosto preoblacit… Se najbolj me je motilo, ko je zacel v peskovnikih na veliko goltati mivko (uf, mi se sedaj gredo kocince pokonci, ce se spomnim na macke…).. to je bilo res tezko obdobje zame…heheh.. Pa ko se je spravil na loncice… in vrtnaril po njih…mmmm… Pa seveda, ko je ubiral prve korake in je prisel do skoljke in tiste zanimive metlice… pa do smeti.. pa ko je na potepanjih zunaj zelel vse potipati in nesti v usta…jejeje…
Ampak res sem si vsakic rekla, da je to samo obdobje.. da mora vsak otrok cez to “packasto raziskovanje”… In da mora vsak otrok pojesti lopato umazanije za razvoj imunskega sistema… In tok-tok-tok.. nas je resnicno zdrav malcek…
Sedezna in valjanje po tleh… mi imamo usnjeno.. se samo obrise… Je pa zato veliko bolj obcutljiva za igranje z avtomobilcki.. ti imajo prepoved voznje po sedezni…
Aja, to, da se ljudje “opravicujejo” za (zelo) pospravljeno stanovanje.. je pa tipicno Slo navada… tega v tujini sigurno ne bos slisala.. Jaz sedaj to kar preslisim, ali pa dam kaksno hecno opazko… Uuu, ker mi gredo taka spredevedanja res…hehehe… kot tista, ko pohvalis novo majcko, pa zacnejo “saj je ze stara, pa znucana”.. grrr… Le zakaj se branimo…
Oprosti mamka1, sem zasla iz teme…
Ne, res se ti ni treba sekirat.. zamizi… Za tisti cas, ko se tvoja fanta valjata po tleh in na kavcu, si pa raje privosci kaksen trenutek zase, kot da s ena trepalnice meces…;)) Le mirno.. S.
Bodi no normalna. Imam dva psa, kar pomeni, da hudo čisto kljub še takšnemu čiščenju ne more biti, pa še sama večkrat ležim na tleh, da si ‘zravnam’ hrbtenico. Večkrat imamo obiske in se otroci plazijo in skačejo po tleh, psih itd. Saj umazanija otroka ne uniči, pač pa navadi v toliko, da nanjo ni več toliko občutljiv. Saj otroka verjetno vsak dan skopaš in to zadostuje. Tudi ne rabiš toliko čistiti. Sama dvakrat tedensko posesam (večinoma imamo tepihe po stanovanju, kjer jih ni, enkrat tedensko pomijem) in dvakrat letno očistiva tepihe.
Veš, jaz bi se bolj sekirala glede čistil, s katerimi čistiš tla. Malo umazanije ni še nikomur škodilo, kakšno čistilo pa že. Sploh pa ugotavljajo, da so vsa ta čistila med drugim tudi potencialni povzročitelji astme.
Iz zgoraj navedenega je najbrž jasno, da tvojih strahov ne razumem najbolje, he he. Pri nas teh težav nismo imeli.
Sicer pa, spomni se na svoje otroštvo. Je tudi tvoja mama vsak dan brisala tla? I don’t think so.
Upam, da bo jutri kaj lepega sončka, pa pojdita ven, ker sonček ubija bacile, kot pravi moja hčerka.
z.
Tudi pri meni je moralo biti vse pospravljeno v nulo. Bog ne daj, da bi kdo stopil v stanovanje v čevljih, Bog ne daj, da bi kdo karkoli prestavil na policah ali omarah, ker je bilo vse tam s točno določenim namenom.
Vse dokler nismo dobili male Pikice.
V prvih mesecih je še šlo, ker je bilo dete majhno in je večino dneva preležala ali smo jo pa nosili. Ko je bila večja, smo ji “igralni kotiček” uredili v stajici. Ko je stajico prerasla, se je preselila na tla, ki ji tudi kmalu niso več zadostovala. Začela je raziskovati moje skrbno dekorirane police in omare. Odpirati vrata omar s kristalom in tankim porcelanom…..
Perzijaner na tleh je postal polit s čaji, sokovi, podrobljen s piškoti, namazan s čokolado…..
Naveličala sem se vpiti NEEEEEEE in sem zato pospravila perzijaner na podstreho, kristal in z zlatom okrašen fini porcelan sem pospravila na manj dosegljivo mesto, razne bučke z zlatim peskom in modrimi školjkami so tudi odstopile mesto medvedkom in igračkam, knjige so našle mesto v drugem prostoru ter naredile prostor kartonkam in pravljicam …
…. saj ni pomembno, da je stanovanje pospravljeno v nulo – pomembno je, da so naši otroci zdravi.
In, ne bo večno trajalo. zato uživajmo vsak trenutek, ko otrok z umazanimi rokicami naredi odtis na svetlo bež sedežni garnituri iz mikrofibre!!!!!!
Čistilni servisi bodo čez leto ali dve še vedno na voljo!
Nataša
Jaz vsak večer pomijem po tleh. Samo z vodo. In bog ne daj, da je sterilno, pa imam rada čisto.
In moj tast pravi, da če hočeš, da je otrok zdrav, mora na leto pojesti dve kili ‘svinjarije’.
Pusti otroku živeti. Ne bo ga konec, če bo umazane roke nesel v usta.
Raje se čimbolj izogibaj čistilom. Ta so za otroka veliko bolj nevarna kot kak prahec …
Ne zagreni si življenja. otroci so najraje na tleh in najbolj varno je zanje tam. Tudi mene je včasih kar groza, tako imamo (moja čmrlja sta stara 3,5 in 1,5). Ta mali se slini in pušča kaplje vsepovsod za sabo, ta veliki bi kar naprej nekaj strigel s škarjami, kar seveda ostaja na tleh in se valja….
Vprašanje, kdaj bom imela spet tako pospravljeno, kot sem imela, ko sva bila sama :-))) takrat bom pa jamrala, da jih nič več ni doma….
LP
Dobro, punce, hvala! No, naj se najprej zahvalim drejki 1, ki me je ožigosala za nenormalno. Res, hvala!
OK, za doma morda res pretiravam, ampak po moje je razlika ali živiš v svoji hiši ali v velikem naselju, kjer je po dvigalih in dvorišču polno pljunkov, tudi tistih tazaresnih. Pa kako bruhanje se najde, ja, ljudje so pra… V parku se zvečer zbirajo mulci, ki pijejo, kadijo, tudi igle so že našli po tleh. Naslednji sončni dan pa je tam vse polno malčkov, ki se veselo valjajo po tleh, mamice pa jih pri tem spodbujajo. Zadnjič sem bila v City Parku v LJ v WC-ju, pa je ena mala sedela sredi predprostora, ko sta z mamo čakali na prosto stranišče na tleh in risala po ploščicah… Meni je šlo na bruhanje. Meni se gnusi stopiti v javno stranišče… Da ne govorim o previjalnicah, v katere me ne spraviš! Se raje potrudim in ga previjem v avtu.
Kaj pa po obiskih? Ali se tudi veselo valjajo po tleh po celem stanovanju??? Ali se nikoli ne vprašate, če ni morda vse iz sekreta nanošeno po bajti?? Mislim, saj veste, kako nekateri dedci lulajo – gre bolj malo v školjko. Hvalabogu imam doma takega, ki tega ne dela, poznam pa primer v svojem sorodstvu, ki pride na obisk in grem vedno spucat tla za njim…
Verjetno res preveč razmišljam, ampak taka sem! In za božjo voljo, prenehajte mi s tem “kilo svinjarije”, jaz se tega zavedam, ampak po moje je pa malo važno ali je to prah v stanovanju ali masten pljunek v dvigalu (ki ti ga prav veselo kdo v stanovanje privleče).
Pa lep pozdrav!
po moje si mal preveč obremenjena … tudi meni se gnusijo javni wc-ji in pljunki na tleh … pa zato ne delam panike .. pač … potrudim se da so roke vedno čiste ko pridemo domov … kaj več pa je že težko nadzorovati.
po hiši ne hodimo v čevljih … tud obiski se sezujejo … pa ne čist vsi (ne letam za njimi s copati) … ampak ti povem … če bi se obremenjevala zaradi teh nečistoč … bi bila že v Polju.
tvoj otrok je z vsakim dnem večji in samostojnejši … ne boš ga mogla vedno imet na uču kaj daje v usta ali na kakšen wc gre lulat … svetujem ti … v tvoje dobro … poskusi se skulirat … čimmanj obremenjevat in razmišljat o tem.
drugo pa so igrišča in igle in to … bi rekla da je to problem vseh igrišč … po drugi strani pa … če bi povsod videli samo strahove … se lahko doma zapremo v sobo in čakamo na srečni konec.
vsaka mama razmišlja podobno … vsaj pri prvem otročku … ampak slej ko prej vidi … da zadeve enostavno ne more imeti pod kontrolo … in prav je tako.
B.
sej otroci ki so kot mali v sterilnem okolju ion nimajo stika z bakterijami, so mnogo pogosteje kasneje alergični kot otroci ki so odraščali v normalnem okolju. Ker če ni v otroštvu videl alergenov, potem se mu imunski sistem ne razvije normalno in mu je kasneje vsak tujek alergen
tako da s pretirano čistočo otrokom delamo medbvedjo uslugo
glede čistil pa tole – bolje da otrok poje malo zemlje kot eno samo kapljico čistil – meni se zdi vsa ta kemija mnogo bolj strupena