Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek raclette

raclette

kupila sem pekač Raclette… povejte mi kaj vse pečete gor in kakšen sir uporabljate, hvala

Originalno se za raclette uporablja sir grojer. Pri nas se dobi (Leclerc, pa morda še kakšen večji market) prav sir za raclette (ima prav tako ime) – jaz ga v Leclercu kupim na kilo, ker je cenejši. Imajo pa tudi že narezane paketke pri sirih v hladilniku, nekateri so aromatizirani (česen, zeleni poper). Vsi so okej, razlikujejo se malo po ceni za kilo. Vse skupaj pa seveda ni čisto prava stvar, ker tapravi raclette sir smrdi tako, da ga nobena slovenska gospodinja ne prenaša v hladilniku 🙂 . Jaz ga občasno dobim od sestrične iz Švice, pa še ta je zvakumiran in povit v tri vrečke, da ni prehud v avtu.

Od drugih sirov se je nam obnesel edino moriber – to je tisti, ki ima po sredini hlebca počez čisto tanko plast bukovega pepela in se tudi lepo raztopi. Vsi ostali, navadni siri se ločijo na maščobo in ostanek, kar meni ni dobro.

Na zgornji plošči mi pečemo rezine svinjske ribice, piščančjih prs, kakšna svinjska reberca (na tanko narezano brez kosti), roastbeef, narezane šampinjone. Meso se soli šele na krožniku. Za prilogo švicarji dajo poleg seveda krompirja v oblicah, vloženo sadje in kislo zelenjavo, ful dobre pridejo konzervirane hruške, se lepo povežejo s sirom.
Pa veliko užitkov ob obloženi mizi, raclette je taka prava zimska hrana in družabni dogodek.

To pa nikakor ne drži! Grojer se uporablja v mešanici sirov za sirov fondi in ne za raclette! Za to se uporablja sir z imenom RACLETTE! 🙂 Se tudi ne bi strinjala, da ta sir zelo smrdi in da ga ni za imet v hladilniku. Kot vsak sir ima seveda tudi ta svoj vonj ampak daleč od tega, da bi bil ta izrazito močan. Je precej švicarskih sirov z mnogo bolj intenzivnim in za nekatere neprijetnim vonjem. Ker je mož Švicar, smo v Švici vsaka 2-3 mesece in seveda s seboj vsakič pripeljemo zelo veliko sira (in čokolade :-)). V zimskem času kupimo v Švici kar cel hlebec Raclette sira, da ga ne zmanjka prehitro, ko imamo na obiskih prijatelje in sorodnike. Ko se nas zbere večje število ga ne pripravljamo v ponvicah ampak imamo tudi napravo kamor se pod grelec vpne polovica hlebca sira in se plast po plast topi in odstrga stran.

Zraven se skuha krompir. Najboljši so majhni krompirji, ki se jih skuha z olupkom vred in se tako tudi postreže. Vsak si potem sam jemlje na krožnik krompirje in nekateri si jih olupijo, drugi pa jih pojedo z olupkom vred. V ponvico, kjer se topi sir, se lahko da najprej rezino pancete ali dimljene slanine in se to najprej malo popeče, nato pa da gor rezino sira in se stopi še tega. Nekateri pa najprej v ponvici popečejo nekaj koleščkov čebule in nato dajo gor sir. Zraven se postrežejo še male kumarice, čebulice v kisu, vloženi mali koruzni storžki, gobice v kisu,… Tako Raclette kot tudi različne vrste fondijev (sirov, Fondue bourguignonne – tu se v vročem olju na hitro ocvre na tanko narezane koščke mesa ali ribe ali pa Fondue Chinoise – tu se v vreli juhi na hitro “skuha” zelo na tanko narezane koške mesa ali pa majhne koščke zelenjave) so pri Švicarjih zelo pogosto na mizi za Božični večer in pa tudi za Silvestrovo. Pri nas bo danes raclette za Silvestrovo pa sirov fondi.

Pa dober tek! 🙂

Ste tako tečne s tem raclette, da ga bomo imeli danes za kosilo. Porkaduš, ste mi naredile skomine :-)))

Lepe praznike vsem!

Živijo. Mene pa zanima ta grelec, pod katerega vpnete polovico koluta. Kje se, da to nabaviti, pa da je dovolj kvalitetno?

New Report

Close