Račun brez ddv?
Pozdravljeni!
Na novo sem odprl S.P in rad bi izstavil račun. Zanima me na kateri člen se lahko sklicujem ker je račun brez ddv? Kaj moram vse navest na izstavljeni račun….če ima morda kak mušter tovrstnega računa je tudi dobrodošlo.
Hvala za pomoč in srečno
Predvidevam, da se niste registrirali za DDV. Potem napišete, da DDV ni zaračunan po 1.točki 94.člena ZDDV-1.
Če pa ste se registrirali za DDV, pa je člen odvisen od vzroka, zakaj je storitev oproščena.
Imate program za pisanje računov ali bo to kar Word, Excell? Potem si naredite vzorec, ki vam bo všeč, za obvezne podatke pa poglejte po drugih računih, ki jih prejemate.
LP!
Sem se registriral sam predno mi jo dajo hočejo dokazila da bom z firmami katerih sem podpis in štemilko priložil res posloval. Ker se nekaterim mudi za račune jih bom izstavil brez DDV ker so mi rekli na davčni da to lahko naredim le sklicevat se moram na določen zakon. Ali v tem primeru še vedno velja da kot ste mi sprva svetovali”DDV ni zaračunan po 1.točki 94.člena ZDDV-1. ”?
Hvala
Dokler niste zavezanci za DDV, ta člen velja (in pazite – dokler niste zavezanci, tudi vstopnega DDV-ja ne smete odbijati!).
Kopiram vam celoten člen, da boste vedeli, zakaj:
1. Posebna ureditev za male davčne zavezance
94. člen ZDDV-1
(oprostitev obračunavanja DDV)
(1) Davčni zavezanec je oproščen obračunavanja DDV, če v obdobju zadnjih 12 mesecev ni presegel oziroma ni verjetno, da bo presegel znesek 25.000 eurov obdavčljivega prometa.
(2) Obračunavanja DDV je oproščena tudi dobava blaga in storitev v okviru osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, kot jo določajo predpisi o dohodnini, če se zanjo dohodek ne ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov ali dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov in, če katastrski dohodek vseh članov kmečkega gospodinjstva za zadnje koledarsko leto ne presega 7. 500 eurov. Za osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost se kot davčni zavezanec za namene tega zakona šteje eden od članov kmečkega gospodinjstva, zavezancev za dohodnino od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, ki ga člani kmečkega gospodinjstva, zavezanci za dohodnino iz te dejavnosti določijo za predstavnika.
(3) Ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena, se lahko davčni zavezanec odloči za obračunavanje DDV v skladu s tem zakonom. Davčni zavezanec mora izbiro vnaprej priglasiti pristojnemu davčnemu uradu in jo uporabljati najmanj 60 mesecev.
(4) Davčni zavezanec, ki uveljavlja oprostitev obračunavanja DDV v skladu s tem členom, nima pravice do odbitka DDV v skladu s 63. členom tega zakona, niti ga ne sme izkazovati na izdanih računih.
(5) Če povezane osebe opravljajo dobave blaga iste vrste oziroma storitve iste narave, se za namene tega člena skupni znesek obdavčljivega prometa povezanih oseb v obdobju 12 mesecev šteje kot znesek, ki ga vsaka povezana oseba doseže sama. Za povezane osebe se štejejo osebe, ki so kot take določene v predpisih o obdavčitvi dohodkov pravnih in fizičnih oseb.
(6) Iz posebne ureditve po tem členu so izvzete naslednje transakcije:
a) dobave novih prevoznih sredstev, ki so opravljene pod pogoji iz 2. točke 46. člena tega zakona;
b) dobave blaga in storitev, ki jih v Sloveniji opravi davčni zavezanec, ki v Sloveniji nima sedeža.
(7) Obdavčljivi promet iz prvega odstavka tega člena obsega naslednje zneske, brez DDV:
– znesek obdavčenih dobav blaga in storitev;
– znesek transakcij, ki so oproščene v skladu z 52., 53., 54. in 55. členom tega zakona;
– znesek transakcij z nepremičninami, finančnih transakcij iz 4. točke 44. člena tega zakona ter zavarovalnih storitev, razen če so te transakcije postranske transakcije.
(8) V obdavčljivi promet iz prejšnjega odstavka se ne všteva odtujitev opredmetenih ali neopredmetenih osnovnih sredstev.
Ravno sem odprl popoldanski s.p. in sem se odločil, da bom normiranec.
Zanima me kakšna mora biti moj izstavljeni račun? Posloval bom le z domačimi podjetji (izključuno s podjetji).
Domnevam, da na mojih računih ne bo DDV?
Vnaprej se zahvaljujem.
Lp
Če niste vložil zahtevka za identifikacijsko številko za DDV, potem niste zavezanec za DDV in na račune napišete izjavo: DDV ni obračunan v skladu s 1. točko 94. člena ZDDV-1.
Ostalo, kar mora biti na računu, je še:
– podatki izdajatelja računa (vaš naziv, naslov, kraj sedeža, davčna št.),
– podatki kupca, če je kupec podjetje (naziv, naslov, kraj sedeža, davčna št.),
– zaporedna številka računa,
– kraj in datum izstavitve računa,
– datum opravljene storitve ali dobave,
– rok plačila (zaželeno),
– vrsta blaga ali storitve, količina, cena na enoto in skupni znesek za plačilo.
Podjetje vam lahko plača račun v gotovini do zneska 420 eur, višje zneske od tega pa le na TRR. V primeru plačila z gotovino (predvidevam, da nimate blagajne ali programa za elektronsko izdajanje računov, ki ustreza predpisom) morate izdati račun iz Vezane knjige računov, ki jo kupite v knjigarni. Pred prvo izdajo takega računa morate FURS-u sporočiti serijsko številko Vezane knjige računov.
Proračunskim uporabnikom (vrtcem, šolam, občinam, zdravstvenim ustanovam…) morate izdajati E-RAČUNE, za kar potrebujete certifikat (digitalno potrdilo) in dostop do UJP portala[/url].
Sem kmet z OKGD nisem zavezanec za ddv, katastrrski dohodek imam 250€, nisem prijavljen ne na ajpesu ne na fursu. Kako lahko izdam račun in kakšne podatke naj vsebuje.
Predvsem me zanima 94. člen kateri pravi, da kmet v tem primeru lahko izda račun poleg prodaje svojih pridelkov končnemu potrošniku tudi za storitev. Kakšno storitev?
Forum je zaprt za komentiranje.