račun za el. in klima
Lani smo nabavili klimo, a je čez poletje niti nismo uporabljali, tako da je bila praktično prvič v večji uporabi prejšnji mesec in sicer je delala kakih 10 dni junijskih vročin po nekaj ur na dan, kak dan tudi 6-8 ur, večinoma pa 3-4 ure.
Poraba elektrike je nespremenjena, kuhali smo približno enako, morda kak dan res manj, a smo imeli tudi obiske cel teden in tisti teden se je kuhalo več kot običajno, tako da se to izenači.
Hišni računalnik je sicer vklopljen vsakodnevno skoraj cel dan, a je bil prejšnji mesec tudi en teden izklopljen – je možno, da stacionarni računalnik porabi toliko elektrike kot klima?
Ne vem, malo čudno se mi zdi, da se 10 dni klime ne pozna na računu, pa da se zdaj ne veselimo in laufamo hlajenje, pa nas naslednji mesec užge po žepu…
Ne piši neumnosti.
Hišni rač. ima porabo tam okrog 50-200W, pač odvisno od obremenjenosti in od tega kakšni programi laufajo na njem in obremenjujejo procesor.
Klima pa porabi max. 1300W. Povprečje pa je odvisno od nast. temperature, temperaturne razlike (zunaj in znotraj), toplotnih izgub prostora, velikosti prostora, ki se hladi….
Recimo, da je povprečje tam nekje 500W.
Poraba (mesečna), ki jo potem plačamo po števcu, pa je seveda odvisna od časa delovanja, ki se meri v kWh in zato lahko rač. porabi več, če klima deluje le 5 ur/dan, računalnik pa cel dan.
Ne piši neumnosti.
Hišni rač. ima porabo tam okrog 50-200W, pač odvisno od obremenjenosti in od tega kakšni programi laufajo na njem in obremenjujejo procesor.
Klima pa porabi max. 1300W. Povprečje pa je odvisno od nast. temperature, temperaturne razlike (zunaj in znotraj), toplotnih izgub prostora, velikosti prostora, ki se hladi….
Poraba (mesečna), ki jo potem plačamo po števcu, pa je seveda odvisna od časa delovanja, ki se meri v kWh in zato lahko rač. porabi več, če klima deluje le 5 ur/dan, računalnik pa cel dan.[/quote]
Ok se zatipkal.
Rač porabi cca 100w in če dela 10 ur je to 1kW
Klima za 500W, bolj malo hladi. Ampak vseeno, če deluje 5h, to znese 2,5kW.
Torej kdo porabi več?
Še to. Običajne klime z zunanjim invertorjem imajo moč tam med 2,5kW in 3,5kW. Tudi, če taka klima ne dela na polno pokuri v 5h do 10kW
Ne piši neumnosti.
Poraba (mesečna), ki jo potem plačamo po števcu, pa je seveda odvisna od časa delovanja, ki se meri v kWh in zato lahko rač. porabi več, če klima deluje le 5 ur/dan, računalnik pa cel dan.[/quote]
Ok se zatipkal.
Torej kdo porabi več?
Še to. Običajne klime z zunanjim invertorjem imajo moč tam med 2,5kW in 3,5kW. Tudi, če taka klima ne dela na polno pokuri v 5h do 10kW[/quote]
Takole nekako se je tudi meni zdelo za klimo, računala sem, da bi morali porabiti cca 100kw več kot običajno, ampak je poraba elektrike po števcih v bistvu celo nekaj nižja od povprečja, pač taka kot v mesecih, ko porabimo manj elektrike.
Komp pa je ponavadi prižgan cel dan, več kot 12 ur, ne dela ves čas na polno, recimo da dela 8 ur, ostalo stanje pripravljenosti.
Ok se zatipkal.
Torej kdo porabi več?
Še to. Običajne klime z zunanjim invertorjem imajo moč tam med 2,5kW in 3,5kW. Tudi, če taka klima ne dela na polno pokuri v 5h do 10kW[/quote]
Takole nekako se je tudi meni zdelo za klimo, računala sem, da bi morali porabiti cca 100kw več kot običajno, ampak je poraba elektrike po števcih v bistvu celo nekaj nižja od povprečja, pač taka kot v mesecih, ko porabimo manj elektrike.
Komp pa je ponavadi prižgan cel dan, več kot 12 ur, ne dela ves čas na polno, recimo da dela 8 ur, ostalo stanje pripravljenosti.[/quote]
Ni logike. Gledaš ti to fizično na števcu, al na položnici?
Komp pa je ponavadi prižgan cel dan, več kot 12 ur, ne dela ves čas na polno, recimo da dela 8 ur, ostalo stanje pripravljenosti.[/quote]
Ni logike. Gledaš ti to fizično na števcu, al na položnici?[/quote]
Fizični popis števca, ki ga popišem vsak mesec in pošljem na elektro.
Nobenega poračuna ni, ker popisujemo števec vsak mesec, tako da gre za dejansko porabo.
Klima je 3,5kw, koliko je komp pa ne vem.[/quote]
Ne poslušaj tega, ker nima pojma o klimah.
Klima na začetku porabi max. okrog 1300W, potem pa pade na par sto watov, ko doseže nastavljeno temperaturo in jo samo vzdržuje z minimalno močjo.
Nobenega poračuna ni, ker popisujemo števec vsak mesec, tako da gre za dejansko porabo.
Klima je 3,5kw, koliko je komp pa ne vem.[/quote]
Ne poslušaj tega, ker nima pojma o klimah.
Klima na začetku porabi max. okrog 1300W, potem pa pade na par sto watov, ko doseže nastavljeno temperaturo in jo samo vzdržuje z minimalno močjo.[/quote]
Torej če komp laufa cel dan in klima nekaj ur dnevno, potem je med njima dnevna poraba primerljiva?
Seveda. Je pa potrebno upoštevati pogoje, ki sem jih že zgoraj navedel.
Zaradi katerih potem lahko klima porabi več ali pa rač.
Kakšna je nast. notranja temperatura ?
Kako velik prostor se hladi ?
Kakšna je izolacija ?
……………[/quote]
Klima je 3,5kw, razred A++ in hladi cca 80m2, nastavljena je temperatura 22, doseže pa 24 in tu vztraja, dela nekje 4 ure na dan, kdaj tudi 8, kdaj pa samo 2 uri. Računala sem, da bi recimo v dveh tednih pridelala 100kw elektrike, tako nekako mi je bilo logično glede na moč in delovanje, prodajalec in monter sta sicer govorila o 70kw na mesec, ampak oni itak mal napihnejo.
Če vzamem 4 ure/dan, potem je to 120 ur/mesec.
Mesečna poraba bi tako res bila okrog 70-80 kWh.
V tem primeru porabi več od rač., ker je prostor mogoče celo prevelik za to klimo.
To je tudi razlog, da tako nizko nastavljene temp. nikoli ne doseže.
Računalnik ni tako majhen porabnik, saj imajo vgrajene napajalnike od 400-600 W in ne 10W, kot je to nekdo zgoraj omenil.
In to je samo za rač., monitor ima svoj napajalnik in porabi okrog 50W.
Če vzamem 4 ure/dan, potem je to 120 ur/mesec.
Mesečna poraba bi tako res bila okrog 70-80 kWh.
V tem primeru porabi več od rač., ker je prostor mogoče celo prevelik za to klimo.
To je tudi razlog, da tako nizko nastavljene temp. nikoli ne doseže.
Računalnik ni tako majhen porabnik, saj imajo vgrajene napajalnike od 400-600 W in ne 10W, kot je to nekdo zgoraj omenil.
In to je samo za rač., monitor ima svoj napajalnik in porabi okrog 50W.[/quote]
Super, hvala, torej računalnik je kar velik porabnik, to me je zanimalo. Klima pa očitno niti ne tako zelo, če recimo v 4ih urah dnevno porabi 2kw, pralni in pomivalni stroj pa v 1 uri slab kw. Hehe, se bolj splača imet vžgano klimo kot pomivalca
Še posebej, ker je klima laufala samo 10 dni/mesec.
Zato se je ta dodatna poraba kompenzirala z izklopljenim rač. in verjetno še kje drugje, da je poraba ostala nekje na istem nivoju.
Če pa bi klima laufala cel mesec, pa bi se že poznala dodatna poraba pri položnici.
Klima je toplotna črpalka in porabi toliko, kolikor porabi kompresor in nekaj malega ventilator.
Če bi porabila isto kot grelec, potem ne bi imeli toplotnih črpalk za gretje vode, ker bi bile nesmiselne.
Zato je tudi takšna razlika med sušilcem, ki deluje na grelec in med tistim, ki deluje na toplotno črpalko.
Oj,
Poleti imamo 24h/dan prizgano 1 klimo. Poloznica visja za slabih 10 eur. Monter je povedal, da se bo na racunu poznalo za toliko in res je. Opozoril nas pa je, da je poraba veliko visja, ce jo bomo nenehno izklapljali in vklapljali. Tako da… pri nas to drzi.
pozimi se v vecini grejemo s klimo. Takrat pa je poloznica vecja za do najvec 25eur na klimo, v mesecu dni. Naravnana na 25C. Dela pa 24ur/dan
lp
Kaj vi mislite da računalnik na zrak laufa? Nazivna moč povprečnega računalnika je 400 – 750W… Močnejši kot je računalnik več elektrike porabi… V normalnem delovanju porablja nekih 130W – 200W
Klima pa lahko tudi 3.5kW… Načeloma pa klima ni ravno velik strošek če se kupi ustrezno in dovolj kvalitetno klimo… Je treba kupit tako ki konstanto počasi hladi in porabi relativno malo energije… Za razliko od tiste ki jo vklopiš, ohladiš, izklopiš in vklopiš ponovno ko temperatura zraste za nekaj stopinj…
Pri nas ne gre, da bi 24/7 laufača klima, razen na gretju
Ko sem sama, jo vklopim na polno, ko grem ven za urico ali dv, ko pridem nazaj, jo izklopim in je lepo hladno do večera, ko spet vse odpremo. No, moji so bolj vroči in ko so doma, klima laufa od 14-21, jaz se pa zaprem v spalnico in se grejem