RAČUNALNIK
Sem pred kratkim končal študij informatike in nisem nikoli imel stacionarnega računalnika saj so dandanes prenosniki zelo zmogljivi in jih v big bangu dobiš za celo 500-700€ pomaga ti lahko zaposleni tam na tehniki nasplošno pa je dobro da ima ssd vsaj 250gb, 8-16gb ram, cpu intel i3 – i5 ali visje če pa res rabi pa lahko celo šola posodi računalnil za te namene če je denarno velik zalogaj ali pa pač rešite na obroke
Končal študij računalništva. Na FRI-ju sigurno ne. Sodoben računalnik: i7, 32gb rama, kvalitetna matična plošča napr: Asus, grafična kartica 5600, ssd disk 2tb. Kvalitetna ohišje z čimveč priključki. Monitor 32″ samsung. Vse skupaj cca 3000. Preveri – nekateri imajo že sestavljene pakete računalnikova. Miška in tipkovnica pa po želji.
Fant naj sam preštudira. Ti mu daj budget, ne vem, 400-500 €, on si naj pa sam nagleda zadeve. Zdaj ko ti svetujejo i7, i5, to živijo 10 let v preteklosti, trenutno že kar nekaj let največ za svoj denar dobiš z AMD Ryzen procesorji. Seveda, če dobiš kakšnega rabljenega i7 za dober denar, je vseeno za kupit, ampak je pri intelu treba pazit, ker i7 štancajo že od 2009 nekje to je vmes enih 15 generacij šlo, taprve so seveda švoh in zastarele že.
Skratka, mulc naj si za to poskrbi, izbere, sestavi. Mene je računalništvo zanimalo in sem si pri 15h svoj računalnik sestavil po delih, pa na koncu niti nisem študiral računalništva, tako da tvoj mulc, ki je pred faksom, si mora najmanj znat sam izbrat računalnik, če že ne sestavit. Danes maš vse mogoče teste na internetu in prevajalnike in je vse skupaj še lažje.
Vseved287, 09.06.2025 ob 18:37
Končal študij računalništva. Na FRI-ju sigurno ne. Sodoben računalnik: i7, 32gb rama, kvalitetna matična plošča napr: Asus, grafična kartica 5600, ssd disk 2tb. Kvalitetna ohišje z čimveč priključki. Monitor 32″ samsung. Vse skupaj cca 3000. Preveri – nekateri imajo že sestavljene pakete računalnikova. Miška in tipkovnica pa po želji.
A si ti ta sin ki hoče iztržit čimveč da boš igral igrce? ali le namestiš vse in pustiš da vse laufa čeprav ni potrebno samo da porablja vse vire?
skko, 09.06.2025 ob 18:04
Sem pred kratkim končal študij informatike in nisem nikoli imel stacionarnega računalnika saj so dandanes prenosniki zelo zmogljivi in jih v big bangu dobiš za celo 500-700€ pomaga ti lahko zaposleni tam na tehniki nasplošno pa je dobro da ima ssd vsaj 250gb, 8-16gb ram, cpu intel i3 – i5 ali visje če pa res rabi pa lahko celo šola posodi računalnil za te namene če je denarno velik zalogaj ali pa pač rešite na obroke
Za enako zmogljiv računalnik prenosnik košta več.
Odgovora pa ti ne moramo dati, saj za dejansko programiranje ne rabi nič posebnega, vsak kompjuter zadostuje, medtem ko če hoče igrati igre, rabi orenk mašino.
Aja, pardon, v srednjo šolo šele gre. Moja napaka. Potem pa poišči nek računalnik s procesorjem srednjega ranga, recimo Ryzen 5, ali pa intel i5, i7, pa pozorno glej na generacijo znotraj teh blagovnih znamk, to najdeš na spletu informacije, kdaj je bil izdan procesor, čim novejšega poiščeš za čim manj denarja. Če samo to gledaš, kaj dosti falit ne moreš, vse drugo se da tudi kasneje nadgradit.
Zraven pa glej, da računalnik ne bo imel ne vem kakšne strašno dobre grafične kartice, ker tisto pa za šolo kaj dosti ne pomaga, ampak najbolj služi za igrice igrat.
lahko da bo tudi prenosnik dovolj dober, ampak za enak denar bo stacionarni računalnik precej bolj zmogljiv. Tudi zaradi tega ti priporočam stacinarnega, ker lahko mulo kasneje lažje kaj v njem šraufa, nadgradi in se bo več naučil o strojni opremi.
+ lažje ga nadziraš, ker stacionarnega ne bo nosil naokoli, bo vedno na istem mestu.
nkako, 09.06.2025 ob 19:37
lahko da bo tudi prenosnik dovolj dober, ampak za enak denar bo stacionarni računalnik precej bolj zmogljiv. Tudi zaradi tega ti priporočam stacinarnega, ker lahko mulo kasneje lažje kaj v njem šraufa, nadgradi in se bo več naučil o strojni opremi.
+ lažje ga nadziraš, ker stacionarnega ne bo nosil naokoli, bo vedno na istem mestu.
hvala ti, se strinjam, prav zaradi tega da bo lahko ŠRAUFAL, dodajal kaj-
vse dobro
lolpakajse, 09.06.2025 ob 18:56
A si ti ta sin ki hoče iztržit čimveč da boš igral igrce? ali le namestiš vse in pustiš da vse laufa čeprav ni potrebno samo da porablja vse vire?
Čisto prav ima. Kaj pa češ z 8 gb delovnega spomina. OMG.
Poglej malo koliko ga ima tvoj telefon, pa se čudi.
Računalnik ser kupuje z najmočnejšimi parametri, kolikor lfinančno ahko. Saj ne bo za 2 leti. Vsaj za 5 let. Jaz imam enega, po moje je star 15 let. Pa še melje, ker je bil takrat v redu izbran, zdaj bi pa bil za stran, ampak za kako funkcijo pa še odsluži (video nadzor).
RAČUNAL0, 09.06.2025 ob 19:21
hvala lepa vsem za odgovore- So pa tako različni da sem zmedena. Eni pravite da naj kupimo prenosnik, da so že dovolj dobri. torej lahko nekdo zdaj napiše kakšen prenosnik za npr. do 1000 evrov vključno z win 11, mogoče še microsoft office, zaradi worda in excela, ali tega ne rabi
hvala
ali ne dobijo v šoli licenco za Office. Windowsi naj bi bili gor, za Office pa ne plačujte, dokler ne bo v šoli, pa naj si tam zrihta licenco.