Računalnik dela počasi in zmrzuje

A ma kdo kakšno idejo kaj bi bilo lahko narobe. Včeraj mi je med surfanjem po internetu zmrznil računalnik. Ko sme ga resertiral mi je začel full počasi nalagal Windowse in ko je prišel tam nekje do tistega, ko bi jih mkoral naložiti je zmrznil. Ne pomaga niti “last good…” niti “save mode”. Zanimivo je tudi, da mi tudi, ko hočem na novo naložiti Windowse, da dela full počasi, po nekaj minutah pa tudi zmrzne. Ima kdo kakšna idejo, kaj bi lahko bilo narobe?
Ker ga imam v garanciji sem ga sicer nesel na servis, samo rad bi približno vedel kaj je, da mi ne bojo tam spet prodajali kakšnih buč. Ne bi bilo namreč prvič.
Kaj je lahko :
– vse in nič
– lahko je video kartica
– ram
– disk
kako je že nekdo napisal včeraj – NITI sanja se vam ne..
lahko je samo virus, ali so se ti pa skorumpirale (okvarile) datoteke, ki so
potrebne za prijavo (sam, ali kaj takega).
lp

Virus ne verjamem, da je, ker mi dela počasi tudi če hočem na novo naložit windowse

Ej ni nujno da je virus samo na disku…
Torej preveri zadevo!!!
JTable

So ugotovili. Šel je disk. Zdaj mam edino problem, ker mi na servisu pravijo, da mi lahko rešijo podatke iz starega diska samo če plačam in to kljub temu, da je računalnik že v garanciji. Bomo še vidli, če je res tako.
Jap bo kr držalo, to kar so ti povedali. Namreč dali so ti garancijo na disk (oz. računalo) in jih prav malo brigajo tvoji podatki, kar je seveda tudi res.
Torej kladivo v roke, pa po prascu in denarčke na servis pa bo, drugače
imaš pa tudi alternativo da to storiš sam, pa bo prasec še nekaj časa uporabljen za kovančke noter vtikat
lp

Ne bi rekel. Na Uradu za varstvo potrošnikov so mi povedali, da ti mora prodajalec po zakonu povrniti škodo, ki nastane zaradi napake (37. člen ZVP), in da mi morajo torej bodisi obnoviti podatke, bodisi plačati škodo, ki sem jo imel zaradi izgube pdoatkov. V mojem primeru (imam s.p.) pa to kar nekaj nanese.
Hmmmm, ne vem no, pa si prebral kaj pogodbo med prodajalcem in tabo ??
Namreč proizvajalci strojne opreme ti garantirajo zamenjavo “crknjenih” delov v času garancije. Dosedaj (po mojem mnenju) pri nas še ni bilo firme
ki bi garantirala karkoli in kakorkoli v zvezi z podatki.
namreč če boš šel tako daleč ti bodo prav hitro pokazali in dokazali, da nisi delal rednih kopij podatkov, tako da jaz mislim da je to izgubljena tožba pritožba in podobno.
Raje povej – ali so podatki še dosegljivi na disku, saj če so dosegljivi, jih lahko sam prepišeš iz diska na disk, ter seveda instaliraš programsko opremo še enkrat, oz. če imaš pogodbo z proizvajalci programske opreme, ti jo oni še enkrat naložijo.
lp

Podatki so še dosegljivi samo mi na servisu nočejo dati diska, ker ga morajo baje poslatzi nazaj v tovarno .
Pogodba med mano in njimi nisem bral, vednar pa ona sploh ni važna. Glavno je namreč to kar piše v zakonu. Ti lahko recimno podpišeš ne vem kaj, samo ne velja, če ni v skladu z zakonom.
Ta da bi si moral sam delat kopije se mi zdi malo čudna (to mi je rekel tudi na servisu). Če bi si hotel delat kopije bi to pomenilo, da bi moral kupit še en disk. Oni pač jamčijo, da je z stvarjo vse v redu in da dela, če pa ne, pa se mi zdi čisto logično, da ti povrnejo škodo, ki ti je nastala zaradi nedelovanja stvari.
Podatki so še dosegljivi samo mi na servisu nočejo dati diska, ker ga morajo baje poslatzi nazaj v tovarno .
Takoje – to je res, namreč okvarjen disk morajo poslati nazaj v tovarno, saj imajo tako določeno v garancijskih pogojih za zamenjavo okvarjene stvari z novo..
Pogodba med mano in njimi nisem bral, vednar pa ona sploh ni važna.
Glavno je namreč to kar piše v zakonu.
Prosim če mi napišeš točen zakon kje to piše, potem bomo pa to skupaj dali v javnost, pa boš hitro videl stanje informacijskih sistemov pri nas.
Ti lahko recimno podpišeš ne vem kaj, samo ne velja, če ni v skladu z zakonom.
Ta da bi si moral sam delat kopije se mi zdi malo čudna (to mi je rekel tudi na servisu).
hehe, saj te ne bi rad zajebaval, ampak dragi moj ali ti sploh veš kakšne strategije varovanja podatkov imajo v poddjetjih, kjer imajo informacijske sisteme vredne več deset ali sto milijonov tolarjev – tebi se očitno niti ne sanja. V tem dragi moj je celotna znanost, velikokraj je celotno podjetje odvisno od rezervnih kopij podatkov in je to običajno napisano v strategiji podjetja. Saj itaq vsaka financarka ve, da mora podatke najmanj 1x mesečno shranjevati na cd-rom, disketo, zip enote, skratka proč od računalnika, ki lahko btw tudi zgori in ti gredo vsi podatki bye bye…
Če bi si hotel delat kopije bi to pomenilo, da bi moral kupit še en disk.
Tako je, najmanj disk, ali cdrw enoto, na katero posnameš rezervno kopijo podatkov.
Oni pač jamčijo, da je z stvarjo vse v redu in da dela, če pa ne, pa se mi zdi čisto logično, da ti povrnejo škodo, ki ti je nastala zaradi nedelovanja stvari.
Točno takoje , jamčijo da stvar dela, če ne dela ti tudi jamčijo zamenjavo okvarjene enote (monitor, procesor, trdi disk), da bi ti pa jamčili za podatke, ah prjatu – nehaj ga bixat lepo prosim – napiši že enkrat ta sloviti zakon, ki kaj pravi o tem.
Pri meni v službi je npr. zadnjič crknil trdi disk 160 GB, na katerem so bili izredno pomembni podatki in kaj je bilo:
– firma mi je zamenjala disk
– iz tračne enote sem naredil restore podatkov in šel nazaj na kavico..
Veš kaj ti priporočam:
– greš v servis – poveš kaj in kako
– daš serviserjem za gajbo pira
v zameno dobiš:
– nov disk (ki ti pripada)
– vse podatke prekopirane iz starega na novi disk
– greš ves vesel domov in doma dokončaš začeto.
Drugače bodo vsi apriorij proti tebi, lahko se ti zgodi, da se bo
disk, ko bo na servisu kar naenkrat “čisto pokvaril” in boš prjatu ostal čisto brez VSEH podatkov, katere imaš trenutno še gor!
Pa lepo se imej in čimbolj mirne živčke!

Točno tako, priporočamo pisno “reklamacijo” in sklic na stvarno napako, posebaj, če je disk mlaši kot 6 mesecev. Potem pa kar tržno inšpekcijo pokliči, je najmanjša kazen kakih 300k SIT, pa bodo videli kdo se bo smejal.
Zadeva glede kopij je taka. Pametno je delat kopije, saj bi se lahko zgodilo, da podatkov ne bi mogel dobiti iz diska. V tistem primeru je povrnitev škode vprašljiva, saj nihče ne more ocenit vrednosti izgubljenih podatkov (ker ni dokaza). Zdaj ko so podatki berljivi, kar je prodajalec priznal, pa je to mogoče. Torje moje mnenje je, da ti to morajo napravit brezplačno.
Ponavadi se potrošniki niti ne zavedamo svojih pravic. Recimo kupiš najnovejši DVD rekorder, ga plačaš mega in potem po 5 mesecih crkne. Zdaj pa je problem, saj novi so boljši, enakih pa ni možno dobit, samo boljše… Kaj zdaj? Tipi ti prjavijo, da moraš novega doplačat, ker zdaj taki kot si ga imel ti stanejo manj, pa za dobit jih ni…
To ni res, ti lahko zahtevaš vrnitev kupnine – ja tisto kar si plačal – po računu, potem pa si kupiš novega, pa še za pir ti ostane. Če si fer pa vzameš samo novega boljšega. Ali pa pri oblekah, podobna fora, kupiš kopalke na začetku sezone, potem pa ti rzbarvajo, ko jih prineseš v trgovino so take kopalke že v akciji -50%, se bolj splača vzet denar, imaš pravico, samo se bodo v štacuni tako branili in prepričevali, je treba kar pisno in inšpekcijo poklicat, če ne gre drugače.
Tako, da ti kar vztrajaj, pa pisno, obvezno, pa pazi na kaj se boš skliceval ali reklamacija (rok odprave napake 45 dni!!!) ali stvarna napaka (poglej si v zakon). Priporočam stvarno napako, saj v tem primeru je rok odprave/zamenjave 8 dni. Izbereš si kupnino ali novo stvar, transporti so na stroške prodajalca.
Da ne bo kdo mislil, da če kupi disk v Lendavi, da mora tja vozit čez pol Slovenije, to gre vse na stroške trgovca. Daš na pošto in basta. Trgovci so ga z novim Zakonom o varstvu potrošnikov hudo nasankali.
Še nekaj, to kar napišejo trgovci v pogodbo in ni v skladu z zakonom je nično, garancija je 1 leto, stvarne napake 2 leti, če zadeva crkne v 6 mesecih mora trgovec na svoje stroške dokazovat da ni crknila pri neodvisnem priskuševalcu (npr. bad sektorji na disku), če je kupljeno starejše od 6 mesecev stroške krije kupec.
LP

Pisno zahtevo sem že dal, tako da zdaj čakam na odgovor. Skliceval sem se na stvarno napako, čeprav nisem čisto prepričan, da bo šla zadeva skozi, ker je bil računalnik glihkar star eno leto. Sem ga pa zdaj imel na servisu že četrtič – trikrat zaradi pregrevanja procesorja, zdaj pa zaradi diska.

Klemen XXX: Da je pogodba med prodajalcem in tabo neveljavna, če je v nasporotju z zakonom oziroma v nepoštena do potrošnika piše v 22. 23. in 24. členu (pa tudi druge) zakona o varstvu potrošnikov.
Sicer pa je spošno znano, da se morajo nižji predpisi (interni akti, pogodbe ipd.) prilagajati višjim predpisom (zakonom – ti pa ustavi). Primer. Če ti v trgovini podpišeš pogodbo, da ti podjetje v primeru napake ne jamči zamenjave stvari ali vrnitev kupnine, je takšna pogodba avtomatično neveljavna ker je v nasportju z zakonom o varstvu potrošnikov – ta namreč pravi, da bi mora prodajalec blago z stvarno napako zamenjati oziroma ti zanj vrniti kupnino, ki si jo plača zanj.

Za stvarne napake velja garancija 2 leti. Pa kolega, ki dela na rač. firmi mi je rekel, da majo diski 3 leta garancije pri proizvajalcih. Torej, da disk kot komponenta ima 3 leta garancije (boljše firme – ibm, …).
Drugače pa veliko sreče.
LP
Ja saj je OK, se ne bom vtikal več v tole debato, ker mi je vse skupaj postalo brez veze, šele prejle si napisal, da je mašina stara 1 leto, torej izven garancije.
Zjutraj sem govoril z inšpektoratom (saj veš – človek se pač uči celo življenje), tako da so mi stvari sedaj čisto jasne.
Sicer ti je pa AMA že vse povedal, jaz pa tudi.
Lepo se imej!!

ok. Samo v inf. računalnik ima garancijo dve leti.

Sporočim, kako se bo zadeva razpletla.
Forum je zaprt za komentiranje.