računalnik se ne zažene
Imam računalnik , ki je star dobrih pet let. Že nekaj časa je imel težave ob vklopu,windowsi se niso hoteli zagnati. Potem ob resetiranju, ali ročnemu izklopu se je potem ponovno vseeno zagnal. Sedaj pa ko ga vklopim, se normalno vklopijo vse lučke nekaj dela recimo 10-20 sekund in potem zapiska in to je to. Na monitorju ni nič, se sploh ne vklopi. poskusila sem izklopit vse in ponovno priklopit, odstranila sem vso dodatno opremo, razen monitorja in miške. poskusila se z recovery diskom a se obnaša kot da sploh ne zazna nič. Ker sem glede računalnika bolj laik kot ne me zanima, če kdo po temu ve kaj bi bilo lahko narobe in ali se popravilo splača ali je boljše, da kupim nov računalnik? Nameščen ima program windows vista home premium.Hvala.
Računalnik je star, marsiraj je lahko okvarjeno.
Začnimo pri programski opremi: probleme si imela pri zagonu, torej lahko probaš na novo inštalirati windows in boš videla če bo šlo vse normalno.
Strojna oprema: Glede na to, da ni slike, je možno, da je šla grafična kartica. Na skop opis računalnika se ne ve ali gre za integrirano graf. na matični plošči ali pa samostojno. Skratka, lahko je tudi okvara diska, RAM-a, same matične plošče, procesorja, morda tudi napajalnik. To je težko ugotoviti iz tega opisa težav.
Najbolje bi bilo, da ga odneseš na servis, probaj raje kakšnega soseda računalničarja, da ti pregleda vse komponente, te bo ceneje prišlo. Ponavadi je le ena stvar okvarjena, pa ti bo seveda vse narobe ali pa sploh ne delalo.
Dober opis napake – ravno tisti pisk je pomemben. Sporoča ti vrsto napake. Poglej si razlago piskov na http://www.computerhope.com/beep.htm
Morda bo pomagalo. če odpreš računalnik, posesaš prah, stisneš vse konektorje, nato pa iz konektorjev iztakneš RAM module, z čisto trdo radirko očistiš njihove kontakte in jih vtakneš nazaj.
Morda bo postopek pomagal.
Napako sem zelo specifično izdolbel iz kupa napak in sicer tukaj so moje ugotovitve:
napaka je sledeča, lahko je kratek stik, kar se zelo težko ugotovi saj moramo osamiti to napako in razstaviti računalnik.
lahko pa je tudi napaka na procesorju in sicer njegova varovalka.
UPAM, da sem s tem pomagal in imejte se lepo na počitnicah.
LP
HVALA VAM
adijo
dr.Anton Matjaž
Ker je ta post že star je verjetno okvara že odpravljena…
Če pa kdo potrebuje hiter in kvaliteten računalniški servis naj se obrne na
kje hudirja pa je ta varovalka?????????
Forum je zaprt za komentiranje.