Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Racunalniski program IBON

Racunalniski program IBON

Punce spet imam eno vprasanje. A katera mogoce pozna program IBON? To je program, na katerem lahko preveris podjetje, njegovo financno stanje, skratka, vse kar se spomnis. Zanima me, ce objavo v tem programu podjetje lahko zavrne oz.prepreci. Meni se to zdi grozen poseg v zasebnost podjetja in koncno tudi fizicne osebe in bi zelela, da nase podjetje Vrzejo ven. Kaj pa varstvo osebnih podatkov? Mislim, da je to kruto krsenje clovekovih pravic. Cisto vsak lahko vidi podatke na imetnikovem ziro racunu. kaksna ideja?

Meni pa se ne zdi poseg “zasebnost podjetja” – ker pojem “zasebnost podjetja” ne obstaja. Pravne in fizične osebe, ki bodo poslovale z nekim podjetjem, imajo prač pravico preveriti določene podatke. In prav je tako – vse preveč je bilo nategov.

Brez skrbi pa, da ne dajejo v javnost nobenih osebnih podatkov fizičnih oseb.

Meni se ne zdi prav. Zanima me, ce je to nujno, ali zadevo lahko zavrnes? In zakaj potem lahko vask preveri tekoci racun nase direktorice? Ne vem, no.

Kaksn tekoci racun direktorice? Kako mislis preveri? A če je blokiran? Jasno da ja.

Sicer pa, tudi če ne bi bili podatki na Ibonu, jih imaš na Ajpesu, in to brezplačno :-); samo lepih grafikonov ne izrišejo.

Hkrati bo pa to vedno pomembnejše tudi zato, da bo podjetje lahko preverilo svoje kupce in dobavitelje, namreč eden od indikatorjev za davčni vrtiljak, je tudi sumljiva preteklost poslovnih partnerjev, ki jo lahko razbereš iz zgodovine podjetja (sumljiva = si pa lahko razlagaš tudi rahlo po svoje, na žalost).

Tekoči račun od direktorice pa ne moreš preveriti na IBON, no. Preverja se lahko samo poslovni račun. Tudi s.p. ima poslovni račun, ki ne more biti isti, kot ga ima direktorica (ali podjetnica) za osebno rabo.Podatki iz bilanc firm in s.p. so pa itak javni. Tu ne pride v poštev varstvo osebnih podatkov.

Očitno nimate čistih računov. Podatki pa so itak javni na Ajpesu.

Trina2, sem samo zastavila cisto preprosto vprasanje in sicer ali je nujna objava ali ni nujna objava na IBON programu. Zraven sem napisala, kaj si jaz o tem mislim (da ni prav, da se podjetje lahko preveri tudi drugace), seveda odgovora nisem dobila. Sem pa od tebe dobila ocitek, da smo kriminalci. Ja, itak da smo, ti se povem, katera firma, da se nas bos na dalec izogibala? Nisem prosila za tvoje mnenje o nasem podjetju, tako da prosim, da ne obtozujes, ce ne ves, za kaj se gre. Ostalim pa hvala, ocitno so ti podatki res javni, moje mnenje pa itak ni pomembno.

Objava v I-bonu ali na Ajpes-ovem portalu je sicer za podjetja priporočljiva. Lahko pa podaš na Ajpes vlogo v kateri izrecno prepoveš objavo letnih poročil za svojo firmo in naslednje leto te več ne bo na vpogled v teh ali drugih programih, kjer lahko preveriš novega partnerja. Vendar ti povem iz lastnih izkušenj, če firme ni v I-bonu (ga z veseljem uporabljam) dobi predračun in šele ko je plačano na mojem poslovnem računu se začnejo postopki z dobavo željenih izdelkov. To, da pa ima tvoja direktorica blokiran osebni račun pa pomeni da je s.p. in je dolžna državi za prispevke ali DDV, država pa po novem s.p.-je blokira na vseh računih ne glede na vrsto računa.
Kdor nima kaj skrivati pusti objavo podatkov, kdor pa ne ….
Moji so odkar sem “privat” in moram reči da nisem imel nikoli problemov s strani dobaviteljev dobiti odlog plačila 15 ali 30 dni.

To, da lahko oddaš vlogo AJPES in s tem prepoveš javno objavo pa je čisto zavajanje. Po Zakonu o gospodarskih družbah, so družbe in samostojni podjetniki dočlžni predložiti AJPES letno poročilo za dva namena: statistični namen in namen javne objave (58. in 59. člen ZGD-1) V koliko se samostojni podjetnik ali družba odloči, da letnega poročila za namen javne objave ne bo predložila je v prekršku in sankcije za ta prekrške so kar precej visoke…. Razpolaga pa AJPES z produktom FI-PO, ki je za moje pojme boljši, saj postrežejo s podatki iz prve roke….

lp,

New Report

Close