rada bi začela varčevati
Podobno kot ti – vi, podobni prihodki..
Midva sva se odločila, da bova vsak mesec na stran dala vsak po 200€, ko so plače en drugega vzpodbudiva, da dvigne denar in ga dava v ‘šparovček’ vse ostalo potrošimo, pa sploh ne igramo kakega luksuza, bolj ali manj vedno komaj prideva skozi… Prejšnji mesec se je pokvaril pomivalni stroj, ravno včeraj mi na 8 let starem avtu zasvetijo vse lučke – kot ob Božiču komaj čakam da potečejo krediti… in upam, da do takrat ne bo nobenih novih servisov, okvar in popravil…
Midva se za vezavo na banki nisva odločila, raje doma spravljava in tako ob – okvarah, nabavi drv, vzameva nekaj vstran…
Kako ne znate kaj privarčevati ! Ste odrasla oseba in v svoji glavi si zadajte nalogo, vsak mesec bom privarčevala 300 EUR. Pustiš na TR in to je to. Tega denarja kakor da ga ni.
Se pa sprašujem, kako lahko nekateri privarčujemo, ki imajo 400 eur penzije ali nekateri še manj. Pa moramo še kaj privarčevati za drva, kakšna popravila itd…grozno da pri taki plači ne znate nič privarčevati. Pri vašem znesku ki vam ostane bi jaz lahko privarčevala 500 EUR/mesec, brez problema.
Glej, jaz imam 430 € penzije, pa dam vsak mesec 100€ na stran in ravno sem razmišljala, da se mi je v enem letu nabralo 1200€ in nekaj sem imela že od prej, tako da je že čez 2000€ v štumpfu za krizne čase.
Pa da ne boste zdaj vluft skakali, da to ni mogoče, lahko napišem, da je. 100€ imam položnic, imam svoje stanovanje, tako da najemnina odpade, za oblečt ne rabim veliko, 100€ porabim za hrano in čistila, ostalo pa še za kake malenkosti.
Saj veste kako gre tisto, ni važno koliko dobiš, temveč kako s tem kar imaš upravljaš. In če si nanavajen skromnosti, potem gre.
Najprej morata lociti med potrebami in zeljami.
Potreba je streha nad glavo, hrana, elektrika, gretje, voda. Vse ostalo so zelje. Poglejta, od katerih zelja lahko nekaj odvzameta. Izleti naj bodo v bliznjo okolico, kamor lahko pridete pes in vas ne stane nic. S seboj vzamete domaco hrano, zogo, badbinton loparje, zmaja za otroke, ce je kaj sape in podobno. Otroci se bodo bolj zabavali kot na dolgih voznjah, za vaju bo pa manj stresno in veliko ceneje. Ker bosta s seboj vzela domaco hrano, bosta prihranila tudi pri hrani.
Ali otroci potrebujejo vse dejavnosti, ki jih obiskujejo? So jim sploh vsec? Lahko tu prihranita kaksen evro?
Kupujeta prevec oblacil?
Pripravita si budget s kategorijami 1 hrana in gospodinjske potrebscine, 2 bivanje, kamor gredo vse poloznice, dekoracija stanovanja, oprema, 3 kredit za stanovanje ipd., 4 nujne stvari (popravila), prevoz, 5 vrtec, 6 zabava, kamor sodijo vasi izleti, 7 obleka, 8 razno, kamor sodijo cigarete, ce kadita in vse, akr ni bilo vseto v zgornjih kategorijah. Ce kadita, bosta ze s prenehanjem prihranila 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} od place. Placujta z gotovino, da imata izdatke pod kontrolo. Ves denar, ki ga bosta namenila zgornjim kategorijam, dajta v kuverte po kategorijah. Tako bosta lahko zapravila le denar, ki je v kuvertah.
Imata moznost, da za kredit dodatno odplacata nekaj glavnice? Ce ne vesta, vprasajta v banki in se pgajajta, kajti odplacilo kredita mora biti vajina prioriteta. Zadajta si cilj, da bosta za zacetek prihranila 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} od place, to je 250 evrov, kar bo v enem letu naneslo 3000 evrov. Poleg tega imejta sklad za nujne stvari, kot so popravila in podobno. V ta sklad dajta 100 evrov. Tako vama ostane 2100 evrov minus krediti, torej 1500 evrov za zivljenje, in poloznice. S tem bi morali preziveti.
Ni mi jasno kako pride penzjonistka čez mesec z 330 evri.Če živi sama je zame to misija nemogoče.Pri 2500 dohodkih imate 600 kredita, 600 položnic, torej ostane 1300. Pri 4 članih je treba kar gledat da lahko privarčuješ recimo 200do 300. Nekdo je napisal 600. Vsak mesec za moje pojme ne gre. Na letni ravni pa ene 3000. Pa se mi zdi to veliko. Saj ne moreš živet od lufta.
Ni mi jasno kako pride penzjonistka čez mesec z 330 evri.Če živi sama je zame to misija nemogoče.Pri 2500 dohodkih imate 600 kredita, 600 položnic, torej ostane 1300. Pri 4 članih je treba kar gledat da lahko privarčuješ recimo 200do 300. Nekdo je napisal 600. Vsak mesec za moje pojme ne gre. Na letni ravni pa ene 3000. Pa se mi zdi to veliko. Saj ne moreš živet od lufta.
Tukaj je vse polno teoretikov, Ko pa prosiš za konkretne podatke, kako štiričlanska družina preživi z 800 evri in hodi celo dvakrat na leto na dopust, pa kako otroka skozi mesec spravit z 200 evri ali družino prehranit s 100 evri, je pa vse tiho.
300 evrov na mesec je praktično nemogoče, če počneš še kaj drugega, razen da dihaš zrak in piješ vodo. Imam garsonjero z nizkimi stroški in osnovne položnice pridejo 80 evrov (elektrika, ogrevanje, voda, smeti, čistilka, rezervni sklad). Dodatno zavarovanje, RTV, internet, telefon … Tukaj tudi če si skromen, ne prideš skozi z manj kot 60 do 70 evri (razen če nimaš interneta sploh in ti položnice plačujejo otroci prek svoje e-banke). 150 evrov. Hrana – če je kot ptičica in dobi kaj zelenjave, ne je mesa in res ni izbirčna – najmanj 50 evrov. Če nimaš avta, je treba kdaj plačat kak bus ali dati za bencin, če te kdo kam pelje. Zavarovanje stanovanja, čistila, kozmetika, kaka kavica menda kdaj vendarle, kaj za obleči …
Teoretično mogoče prideš skozi s 300 evri.
Ne moreš pa ene upokojenke primerjat z družino, še manj pa z otroki.
Da ne začnem naštevat naših izrednih stroškov ta mesec. Obrok za maturantski izlet, zdravniški za vozniški izpit, nova očala, leče, ekskurzija, servis avta … In je šlo 500 evrov kot nič. S tem da prejšnji mesec je bilo pa zavarovanje avtomobila. Naslednji mesec je že dopust, julija šolske potrebščine in kaj za oblečt, obut, avgusta mesečne karte – 5 mesecev zapored po 500 evrov dodatnih stroškov. Potem je pa že zavarovanje stanovanja, zimske gume …
varčevanje je zelo odvisno kako kvaliteto življenja smo si izbrali. Sam sem pred leti ogromno šparal in se na dolgi rok ugotovil da se ne splača. Lepo obdobje sem se marsičemu odrekel, ko pa sem vse prišparano investiral se mi investicija žal ni obrestovala. Tako da zdaj raje bolj ugodno živim in uživam življenje kolikor se da.
@matematika tehnika gumarabika
In zakaj je treba na dopust 2x na leto? Ves koliko ljudisi sploh ne more privosciti dopusta niti enkrat na leto? Logicno je, da ce zelis kaj prihraniti, se bos necemu odpovedal.
Ali kupujes zimske gume vsako jesen?
Točno to delam jaz! Plače imam jurja, od tega vsak mesec dam 300 na varčevalni račun (pa teh 300 ni za dopust). Še vedno več kot udobno preživim s 700, ki jih porabim za položnice, hrano, oblačila, obutev, izlete, dopust.
Ko bo dovolj našparanega, se bom lotila prenove stanovanja, ker kredita ne mislim jemati. Pa v tem denarju, ki ga šparam, so tudi sredstva za nov avto.
P.S. Sem samska, brez otrok. Zavedam se, da če bi imela otroka ali več otrok, bi bilo precej drugače.
Razdelite dohodke na četrtine:
1. kredit 600
2. položnice 600
3. hrana, čistila, bencin 600
4. varčevanje 600
in še 100 vam ostane za ostalo, to pa spet razdelite na 4 vikende po 25€ na vikend, pa zdaj če greste na pico ali pa imate za benz za izlet.
Oblačila, dopust in vse ostalo financirajte iz tistih 600 privarčevanih. Ti bo takoj škoda zmanjšat kupček in boste namesto 200€ za oblačila porabili samo 100…
Točno to delam jaz! Plače imam jurja, od tega vsak mesec dam 300 na varčevalni račun (pa teh 300 ni za dopust). Še vedno več kot udobno preživim s 700, ki jih porabim za položnice, hrano, oblačila, obutev, izlete, dopust.
Ko bo dovolj našparanega, se bom lotila prenove stanovanja, ker kredita ne mislim jemati. Pa v tem denarju, ki ga šparam, so tudi sredstva za nov avto.
P.S. Sem samska, brez otrok. Zavedam se, da če bi imela otroka ali več otrok, bi bilo precej drugače.[/quote]
Če imaš otroke imaš večjo plačo zaradi olajšav in otroške dodatke.
P.S. Sem samska, brez otrok. Zavedam se, da če bi imela otroka ali več otrok, bi bilo precej drugače.[/quote]
Če imaš otroke imaš večjo plačo zaradi olajšav in otroške dodatke.[/quote]Super zate. Kako si pa prišla do stanovanja? Si imela dovolj prihrankov, da nimaš nič kredita. Č[/b]e imaš otroke imaš olajšavo in OD. Pri dveh plačah,ki sta malo nad povprečjem imaš malo otroškega, olajšava tudi ni tako ogromna, otroci posebej od osnovne šole naprej pa tudi kar nekaj stanejo. Moja dva srednješolca pojesta prece več kot jaz, pa sta suha, oblačil rabita več, se prerastejo..
Ko plačam vse položnice, kredit, odračunam hrano, bencin in nujne vsakomesečne izdatke, mi ostane cca 600 evrov. Človek bi si mislil, da vsaj 200 lahko prišparam. Nikakor. Prejšnji mesec mi je šlo na jok, sredi meseca sem že bila 300 evrov v minusu. Denar pač kar leti, malo za psa – k veterinarju, avto-registracija, en samoplačniški pregled, ena obutev za otroka malce dražja, ampak to je precej izreden izdatek, običajno si to ne privoščimo, privoščili pa smo si krajše počitnice, ampak nobeno razkošje, ne hodimo na nobena kosila, še na kavico redko, nobene drage izlete, oblačila maksimalno pogledamo in ocenimo dvakrat, kaj rabimo in kaj ne. Jaz sem že obupana. Zdaj smo se odločili tako, da prinesemo po plačilu položnic ves denar v kešu domov in plačujemo vse z gotovino. Enostavno plačam položnice in dvignem na bankomatu ves preostali denar. Nič torej več kartica pa vleci na blagajni. Mislim, da se bolj vidi, kam denar gre. Upamo, da bomo bolj uspešni.