rada bi začela varčevati
1. Za zadnjih 6 mesecev (še boljše, za celo leto) preglej, kam je šel denar. Če večinoma plačuješ s kartico, je to sicer mukotrpno, a vendar zelo informativno. Tako dobiš pregled nad tem, za kaj ste porabili (večino) denarja.
2. Na osnovi tega naredi budget. Fora budgeta je, da veš, koliko denarja imaš za katero kategorijo in koliko ga lahko še porabiš v določeni kategoriji. V bistvu vsakemu evru daš nalogo, kaj naj naredi – naj plača internet, kupi obleke ali gre v varčevanje.
Zdaj pa še nekaj, kar je meni precej odprlo oči in mi pomagalo pri ravnanju z denarjem. Obstajajo izdatki, ki niso periodični, a so pričakovani in načrtovani. Recimo obleke in čevlji, ki jih kupujemo sezonsko in ne vsak mesec v enakem znesku. No, za te izdatke oceniš, koliko porabiš na leto, deliš z 12 in imaš na mesečni ravni. Če en mesec ne porabiš vsote, jo preneseš v naslednji mesec in tako naprej. Ni pa to varčevanje, ker so to sredstva za porabit. Jaz te izdatke vodim v programu ynab (you need a budget), ki je sicer plačljiv, ampak mi ustreza.
Kako ne znate kaj privarčevati ! Ste odrasla oseba in v svoji glavi si zadajte nalogo, vsak mesec bom privarčevala 300 EUR. Pustiš na TR in to je to. Tega denarja kakor da ga ni.
Se pa sprašujem, kako lahko nekateri privarčujemo, ki imajo 400 eur penzije ali nekateri še manj. Pa moramo še kaj privarčevati za drva, kakšna popravila itd…grozno da pri taki plači ne znate nič privarčevati. Pri vašem znesku ki vam ostane bi jaz lahko privarčevala 500 EUR/mesec, brez problema.[/quote]
Saj lepo da privarčujete samo res pa ne morete enačiti vas, ena upokojenka, in pa družine. Že redni strški so razlika, potem je tu še strošek za solo ali vrtec, pa oblačila in obutev za otroke, tega se tudi več nabere. Razlika je sigurno tudi pri porabi goriva, če gledam nas damo cca 300 Eur na mesec samo za gorivo, pa se nič ne preseravamo, pač hodiva v službo.
Se pa da seveda vsak mesec nekaj se da prišparat.
Midva imava odprte varčevalne račune, tiste kjer so sredstva po 15tih dneh razpoložljiva. In tja dajeva ne enega za dopust, na enega za avto in tretjega za hišo.
Tako si lažje lahko privoščimo dopust, kako smučanje ali pa potovanje, hiša imamo še nekaj za uredit (okolica pa neke malenkosti) namenjen je pa tudi menjavi raznih strojev, so pač že vsi v letih, avto pa je namenjen da bova čez določen čas lažje menjala avot, ja pri nas je obvezno da imamo dva ker oba delava izven kraja bivanje in zaradi otrok se niti ne moreva voziti skupaj.
Teh 2.500 EUr niti ni veliko za normalno življenje.
Pa nima smisla zdaj tekmovat, kako 10članska družina preživi s 600 EURi. 2.500 EUR je po mojem mnenju čisti minimum za 4člansko družino. Normalno je, da greste kam na izlet, in super, da greste ven na kosilo, saj od tega tudi drugi lahko kaj zaslužijo. Ne vem, zakaj bi moralo biti življenje eno samo odrekanje in šparanje. Predvsem pa ne eno trapasto tekmovanje, kako se lahko brez denarja preživi mesec. Zato pa si med drugim tudi delodajalci lahko dovolijo tako nižati plače, saj ko prebiraš vaše poste tukaj, je 100 EUR na osebo že cel luksus za cel mesec.
2.500 EUR za štiričlansko družino je ravno dovolj, da se normalno živi, ni pa to nek luksus z dragimi počitnicami in zapravljanjem, pa ne mi zdaj o sindikalnih počitnicah v apartmaju z eno zvezdico.
Zelo dobro napisano. Imajo pa po plačilu kredita 1900. To se pa res ne preseravaš . Življenje pa ni namenjeno stiskaštvu.Meni je tudi nerazumljivo kako se eni hvalijo, da super luksuzno preživi 4 članska familija z 1500, pri tem pa še prišparajo minimum 500 vsak mesec.
Pri tem povdarjajo, da si kar veliko privoščijo. Po tej logiki lahko tistiz minimalnimi dohodki živijo krasno. Ne vem zakaj potem poslušamo, da so otroci lačni. Zato, ker je za spodobno preživetje potrebno imet pri 4članih dve povprečni plači. To pa je okrog 2000.
Če imaš otroke imaš večjo plačo zaradi olajšav in otroške dodatke.[/quote]Super zate. Kako si pa prišla do stanovanja? Si imela dovolj prihrankov, da nimaš nič kredita. Č[/b]e imaš otroke imaš olajšavo in OD. Pri dveh plačah,ki sta malo nad povprečjem imaš malo otroškega, olajšava tudi ni tako ogromna, otroci posebej od osnovne šole naprej pa tudi kar nekaj stanejo. Moja dva srednješolca pojesta prece več kot jaz, pa sta suha, oblačil rabita več, se prerastejo..[/quote]
Ja, jaz sem imela srečo, da mi za stanovanje ni bilo treba vzeti kredita. Podedovala sem ga po pokojnem očetu. Verjamem pa, da je tistim, ki imajo kredit, težko še šparati, seveda z neko povprečno plačo. No, ne glede na to, da otrok nimam, vseeno mislim, da bi bili stroški višji, če bi jih imela. Otroci stanejo več kot so OD ali olajšave.
Saj pravim, moja plača je 1000, pa dam 300 na stran brez težav. Lahko bi jih dala še več, če bi živela malo bolj skromno.
Evo, konkretne nasvete:
1. Ukini dopolnilno zavarovanje, ker se ga ne splača imet dokler nisi star vsaj 50 ali fejst zboliš
2. Izpolni izjavo za RTV, da nimaš TV
že maš takoj 40 evrov na mesec.
Zavarovanje za stanovanje tud ukini. Statistično se nobeno zavarovanje ne splača, zato pa zavarovalnice delajo profit. Paranoja in panika se plačata.
Po prst si pejt v prvi gozd, semena sama poberi iz plodov in šparaj za naslednje leto. Iz sadik se sploh ne splača zelenjave gojit. Da daš za printer kartušo 45, moraš bit tud blazen talent (razen če je to kak toner, ki naprinta 5000 strani)[/quote]
Jaz tudi dam za bravno okoli 50 9n za čb okoli 50. Kaj delam narobe?
Evo, konkretne nasvete:
1. Ukini dopolnilno zavarovanje, ker se ga ne splača imet dokler nisi star vsaj 50 ali fejst zboliš
Zavarovanje za stanovanje tud ukini. Statistično se nobeno zavarovanje ne splača, zato pa zavarovalnice delajo profit. Paranoja in panika se plačata.[/quote]Dodatno zavarovanje,ki je 0krog 28 na mesec se pa ne splača ukinit.Pa to ni neka paranoja. Pri sistemu kakršen je sedaj se ga splača imet.Mislim splača. Boljše, da ne rabiš koristit. Če slučajno zboliš za kronično bolezen, ki ni usodna in rabiš zdravila, ti jih samo obvezno ne pokrije. Pri nekaterih gre zelo velik procent iz dodatnega.Lahko prišparaš, da se rekreiraš sam, ne hodiš v fitnes. Za tekanje ne rabiš nekih strašnih oblačil, jaz ne, vidim pa ene da imajo na sebi clo bogastvo. Vendar je dejstvo zame še vedno da s povprečnim dohodkov v familiji ne moreš prišparat po vašem skoraj pol. Nekaj že. Tudi mi varčujemo. To je rezerva v katero recimo za dopust ne posegamo. Si pa sedaj, ko smo štirje, dva najstnika lahko manj privoščimo, kot takrat, ko sem bila sama.
Po prst si pejt v prvi gozd, semena sama poberi iz plodov in šparaj za naslednje leto. Iz sadik se sploh ne splača zelenjave gojit. Da daš za printer kartušo 45, moraš bit tud blazen talent (razen če je to kak toner, ki naprinta 5000 strani)[/quote]
Jaz tudi dam za bravno okoli 50 9n za čb okoli 50. Kaj delam narobe?[/quote]
N vem dost. Če s tem nardiš 5000 kopij, potem ne delaš nič narobe. Če jih nardiš 500, te na suho nategujejo in moraš menjat printer. Kupuješ originalne kartuše? Napaka, tu te odirajo, začni kupovat generične kompatibilne. Če jih ni, menjaj printer.
Evo, konkretne nasvete:
Zavarovanje za stanovanje tud ukini. Statistično se nobeno zavarovanje ne splača, zato pa zavarovalnice delajo profit. Paranoja in panika se plačata.[/quote]Dodatno zavarovanje,ki je 0krog 28 na mesec se pa ne splača ukinit.Pa to ni neka paranoja. Pri sistemu kakršen je sedaj se ga splača imet.Mislim splača. Boljše, da ne rabiš koristit. Če slučajno zboliš za kronično bolezen, ki ni usodna in rabiš zdravila, ti jih samo obvezno ne pokrije.[/quote]
Če slučajno kronično zboliš, se lahko TAKRAT dopolnilno zavaruješ. Po treh mesecih ti začne veljat. Skozi tri mesece (pa še več) se pa z lahkoto prebiješ z našparanim na račun nezavarovanja, dokler si bil relativno zdrav. Recimo, da si 3 leta brez zavarovanja – 1000 € prišparanih. Boš toliko kdaj zapravil za zdravila v treh mesecih? Redko, redko. Več šans na loteriji. To tudi redno vplačuješ, predvidevam.
Jaz tudi dam za bravno okoli 50 9n za čb okoli 50. Kaj delam narobe?[/quote]
N vem dost. Če s tem nardiš 5000 kopij, potem ne delaš nič narobe. Če jih nardiš 500, te na suho nategujejo in moraš menjat printer. Kupuješ originalne kartuše? Napaka, tu te odirajo, začni kupovat generične kompatibilne. Če jih ni, menjaj printer.[/quote]
Seveda odirajo.
Generične naprintajo za tretjino manj. Sem probala, brez veze, na koncu skoraj isti strošek. Refill pa da sploh ne govorim, je čisto metanje denarja stran.
Dodatno zavarovanje velja tudi za otroke, eden kronični bolnik, drugi sicer zdrav, ampak recimo poškodba pred kratkim, pred pol leta neka bakterijska okužba … Jaz redne kontrole na pol leta na dveh koncih, se pravi štirje pregledi. Najbolj neumen nasvet ever, da človeku z otroki rečeš, naj špara tako, da si ukine dodatno zavarovanje.
RTV se ne morem izognit. Ja, sem se nekaj časa.
N vem dost. Če s tem nardiš 5000 kopij, potem ne delaš nič narobe. Če jih nardiš 500, te na suho nategujejo in moraš menjat printer. Kupuješ originalne kartuše? Napaka, tu te odirajo, začni kupovat generične kompatibilne. Če jih ni, menjaj printer.[/quote]
Seveda odirajo.
Generične naprintajo za tretjino manj. Sem probala, brez veze, na koncu skoraj isti strošek. Refill pa da sploh ne govorim, je čisto metanje denarja stran.
Dodatno zavarovanje velja tudi za otroke, eden kronični bolnik, drugi sicer zdrav, ampak recimo poškodba pred kratkim, pred pol leta neka bakterijska okužba … Jaz redne kontrole na pol leta na dveh koncih, se pravi štirje pregledi. Najbolj neumen nasvet ever, da človeku z otroki rečeš, naj špara tako, da si ukine dodatno zavarovanje.
RTV se ne morem izognit. Ja, sem se nekaj časa.[/quote]
Potem imaš hudo nesrečo, jaz imam z generičnimi identične izkušnje kot z originalnimi. Če naprintajo tretjino manj, se še jih vedno splača, ker stanejo pa več kot pol manj. Če ti res nič ne zaleže, kupi Epson ITS printer, tam se črnilo not kar vliva, nobenih kartuš, 3 € za 100 ml iz Kitajske.
Bakterijsko okužbo pozdravi antibiotik za par evrov, zdravnik ti jo diagnosticira v 10 minutah. Ti sploh veš, koliko je za doplačat pri takšnih pregledih? Par evrov na obisk. Ne govori na pamet, da je neumen nasvet, če nimaš pojma. Če misliš, da boš za neke aspirine in pogoste bolezni colala mesečno plačo, če ne boš mela posranga zavarovanja …
Kronične in zelo specifične bolezni so pa nekaj drugega. Pa še tam se splača preračunat. Ti govoriš na pamet.
Mojega moža je infarkt, nekaj je nujno to gre iz obveznega, ostalo pa iz dodatnega, je bilo kar okrog 5000 tisoč iz dodatnega, ne vem več natančno, ker je bilo to pred štirimi leti. So prišli informativni računi domov. Pa potem še zdraviliško zdravljenje in zdravila, se ne da čakat tri mesece.[/quote]
Seveda je 5 jurjev, če so še toplice not zajete. Če nimaš dopolnilnega, pač ne greš. Da ti življenje rešijo, ne gre nič iz dopolnilnega. Še deset let ne plačujem dopolnilnega, pa si privoščim infarkt s toplicami.
Mojega moža je infarkt, nekaj je nujno to gre iz obveznega, ostalo pa iz dodatnega, je bilo kar okrog 5000 tisoč iz dodatnega, ne vem več natančno, ker je bilo to pred štirimi leti. So prišli informativni računi domov. Pa potem še zdraviliško zdravljenje in zdravila, se ne da čakat tri mesece.[/quote]
Ampak če tvoj mož ni plačeval dopolnilnega 30 let, ko je bil zdrav, ima na račun tega 9 jurjev in si lahko plača skor 2 taka infarkta. Pa se gre po prvem infarktu zavarovat, ker očitno ni več najbolj zdrav, pa mu pol tega ostane v žepu.
Seveda je 5 jurjev, če so še toplice not zajete. Če nimaš dopolnilnega, pač ne greš. Da ti življenje rešijo, ne gre nič iz dopolnilnega. Še deset let ne plačujem dopolnilnega, pa si privoščim infarkt s toplicami.[/quote]Niso nič toplice zajete. Eno je reševanje zivljenja, drugo je pa še bolnišnično zdravljenje. Je dražje kot v hotelu, ne morš verjet. Sicer je pa tema varčevanje.
Seveda je 5 jurjev, če so še toplice not zajete. Če nimaš dopolnilnega, pač ne greš. Da ti življenje rešijo, ne gre nič iz dopolnilnega. Še deset let ne plačujem dopolnilnega, pa si privoščim infarkt s toplicami.[/quote]Niso nič toplice zajete. Eno je reševanje zivljenja, drugo je pa še bolnišnično zdravljenje. Je dražje kot v hotelu, ne morš verjet. Sicer je pa tema varčevanje.[/quote]
Seveda je tema varčevanje, zato pa pravim, naj si vsak preračuna, ali se splača odpovedat dopolnilno. Meni se je splačalo, enim se ne splača, tretjim se pa nikoli nič ne splača nič, kar je povezano s šparanjem.
Evo, konkretne nasvete:
Zavarovanje za stanovanje tud ukini. Statistično se nobeno zavarovanje ne splača, zato pa zavarovalnice delajo profit. Paranoja in panika se plačata.[/quote]
Podpis.
Nihče ne dela v naše dobro. Vsi gledajo samo na profit, ki ga prinašajo “neumne ovce”.