rak, paliativa
Imam nekaj vprašanj, tiste ki ste bili pred kratkim v tem, bi prosila za pomoč.
Koliko časa ste čakali na odgovor OI glede (začetka) zdravljenja (v primeru, da je bil rak ugotovljen v lokalni bolnišnici)?
Paliativno zdravljenje: katera zdravila so vam dali poleg tistih proti bolečinam? Proti anemiji? Proti kostnim metastazam? Vas je kdo napotil v ambulanto za prehrano ali ste se morali sami angažirati?
Bom hvaležna za vsako informacijo.
moj oče je dobilal morfinske obliže – duragestic se mi zdi… nisem pa prepričana in od prijateljice mož tudi.
lepiš po potrebi …
proti anemiji? ne vem no, se ne spomnim da bi kdo od poznanih dobival kaj takega, mislim, da je jih to ne skrbi ravno, če te enkrat domov umret pošljejo
v enih primerih itak boljš čim prej – na kosteh recimo je treba pazit, da ne pade in se ne polomi, ker so kosti porozne in nimajo kej narest in maš takega polomljenega pol doma na postelji….. ena beda je vse skup tole
Oče je bil napoten iz KC na OI. Imel je tele flajštre, pa mislim, da Tramal ( ali nekaj podobnega , po njih ful blodnje), na koncu injekcije morfija. Za slabokrvnost nič. Glede prehrane imaš na OI ambulanto in ti tam svetujejo. Aja še presure je pil, kupiš v lekarni. Drugače malo poguglaj tu na kako je živeti z rakom
Paliativna oskrba pomeni, da se ljudem v iztekanju življenja nudi pogoje, ki jim olajšajo zadnje dni življenja. To pomeni, da je ta oseba nastanjena nekje kjer se počuti varno, udobno glede na stanje v kakršnem je. Pomeni udobno ležišče, hrana in pijača po izbiri oz odvisno od želje, dnevna higiena taka, da se dobro počuti in mu to ne predstavlja trpljenja ob bolečinah. Ne nazadnje zdravila proti trenutnim težavam kot so bolečine slabosti in ostala stanja, kjer se lahko pomaga z zdravili. Najbolj pomembno in ne nazadnje pa to pomeni bližino in prisotnost ljudi, ki umirajočemu nudijo varno zavetje s svojo prisotnostjo, zmožnost pogovora po želji umirajočega in predvsem razumevanje za stanje v katerem je umirajoči in usmerjenost v njegove želje in potrebe. In vse to našteto se lahko izvaja povsod, doma ali v ustanovi, kljer te tudi v bolnici ne podijo stran, le svojci moramo znati svoje potrebe in želje dati na stran in poslušati in dostojno pospremiti svojca na njegovi naravni poti.
Hvala za ta teoretični prispevek, zelo dobro vem, kaj je paliativa, vendar iščem čisto KONKRETNE informacije o tem, kako zadeve, ki sem jih naštela, potekajo v praksi. Torej: kakšen je odzivni čas OI, te napoti v ambulanto za prehrano osebni ali onkolog ali sploh nihče(moraš it sam), če dajejo pri kostnih metastazah tisto zdravilo kot pri osteoporozi.
raglja1 in aleksandra: hvala
Pozdravljena,
moj mož je je bil konec avgusta sprejet na OI za paliativno zdravljenje, 4x obsevanje in namestili so mu Baxterjevo elastomersko črpalko v njej pa so xylocain, dexamethason, morfij, ketanest, haldol in fiziološka raztopina. Poleg tega jemlje še lyrico in po potrebi savredol. Sedaj je dobil še bondronat za metastaze in reglan proti slabosti. Za anemijo infuzijo z dodatki in transfuzijo.
Posebne diete nima, razen sedaj ko so začeli z KT mora jesti vse prekuhano, če ga sploh uspem prepričat da kaj poje.
Angažiranost je kar OK, saj so mojem možu v enem mesecu obvladali bolečine in ravnokar prejema drugi cikel KT. Vmes pa je doma. Za ostale stvari ti svetujem da vprašaš zdravnika vse kar te zanima, ker samo od sebe ni nič, ti pa potem svetujejo in napotijo
lp, upam da sem ti kaj pomagala