raklet-nujno
Bom jaz na kratko odgovoril, kako to specialiteto pripravljamo pri nas.
Za raclette potrebuješ poseben sir, ki ga boš dobila v večjih supermarketih; imajo ga tudi v Hoferju ali v Metroju v Celovcu ali Gradcu (če hodiš kaj tje, tam je daleč najcenejši). Na njem tudi piše Reclette. Ta sir narežeš na koščke (včasih lahko kupiš tudi že narezane koščke, a nam je boljši v kosu) in ga daš v ploščate posodice – lopatke, posodico položite na gorilnik, da se sir stopi in po vrhu rahlo zapeče.
Okrogle posode so namenjene za priloge, np. kuhana zelenjava, ajvar, narezane kumarice, fižol, šparglji…pač po okusu.
Poleg potrebuješ kuhan krompir (manjši kuhan z olupom), ki si ga sproti lupiš in ga ješ s stopljenimi malce zapečenimi rekletami in prilogami. Poleg imaš verjetno tudi posebne krožnike z vdolbinicami, ki so namenjene za priloge, sir – reklete in krompir.
Pri nas reklete obožuje cela družina in si jih pripravimo za kosilo ali za obilnejšo večerjo. Čeprav imamo za priloge po navadi le zelenjavo je vse skupaj precej nasitno a zelooo dobro in se najemo kot norci – haha. Dobijo pa se tudi posebne začimbne mešanice, ki zelo popestrijo okus. Pri nas jih sem ter tja pripravimo doma sami (del muškatnega oreščka, sol, mleto papriko). Skratka prepustite se domišliji in uživajte.
Če te še kaj zanima kar vprašaj, vsekakor pa priporočam, da poskusite.
Začimbno mešanico za raclette boš pri nas težko našla, je pa običajno mešanica črnega in belega popra ter muškatnega oreška, zelo dober približek je pri nas neka drogina začimba za svinjino. Nekaj so ti že zgoraj napisali, ampak si malce narobe razumela.
Sir narežeš na cca pol cm debele rezine in ga položiš v tisto malo ponvico in daš pod žar, počakaš da se stopi in naredi malo zapečene skorjice. Med tem časom vzameš iz piskra v oblicah kuhan krompir, ga olupiš in narežeš na krožniku na koščke. Posoliš, popopraš oz. daš začimbe po okusu in na to poliješ sir iz ponvice, ki se je v vmesnem času stopil.
Jaz imam doma tak pekač za raclette da ima na vrhu še žar ploščo (pol kovinsko pol kamnito), tam spotoma pečemo še na rezine narezane sveže šampinjone, slanino, piščanca, svinjsko ribico.. vse narezano na tanke rezine. Od prilog neverjetno pašejo zraven vložene hruške (hruškov kompot) in breskve, pa sveda vse kar je kislega.
Za kuhat izberi majhne, čimbolj enake krompirje, da so pribilžno istočasno skuhani.
Raclette je taka zelo zimska hrana, mi pekač po navadi vlačimo s seboj na smučarijo.
Kot je Morana napisala, se stopljeni sir z malo skorjice polije po razrezanem, olupljenem, kuhanem krompirju, ki ste ga prej začinili bodisi s soljo, dobra je tudi vegeta, ali pa doma narejena začimba (mešanica enakih delov mletega popra, muškatnega oreščka, mlete paprike in soli).
Pri nas so raclette, podobno kot fundue kar pogosto na jedilniku. Ti dve jedi smo vzljubili na dopustu v Švici, kjer sta ti dve jedi tudi doma. Zraven prija kakšno polduho vino ali pivo in seveda prijetna družba.
Z lepimi pozdravi želim tudi vam uspelo večerjo!