Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek raklet-nujno

raklet-nujno

Danes bi na praznovanju cvrli raklet pa me zanima, kateri sir kupujete. Do nedavnega so prodajali v Hofru prav sir z imenom Raclet, sedaj ga ni več.

Mogoče sir za žar? Imajo ga v vsaki štacuni.

V Leclercu imaš sir prav v ta namen.

Večjih Mercatorjih ga imaš tudi.

V Leclercu je daleč najboljši, Hoferjev je bolj švoh približek. Leclerc ga ima vedno, ni pa prav poceni (čeprav cenejši kot pred leti), drugače pa lahko kupiš tudi grojer, saj originalni raclette se dela z grojerjem.
Ne kupuj sira za žar, ker je fora v tem, da se sir stopi.

špar ga ima tudi

A mi prosim nekdo razloži – kako se to pripravi in je. Imam pribor, ki sem ga dobila in se ga že par let spravljam uporabit, pa ga ne znam…

Bom jaz na kratko odgovoril, kako to specialiteto pripravljamo pri nas.

Za raclette potrebuješ poseben sir, ki ga boš dobila v večjih supermarketih; imajo ga tudi v Hoferju ali v Metroju v Celovcu ali Gradcu (če hodiš kaj tje, tam je daleč najcenejši). Na njem tudi piše Reclette. Ta sir narežeš na koščke (včasih lahko kupiš tudi že narezane koščke, a nam je boljši v kosu) in ga daš v ploščate posodice – lopatke, posodico položite na gorilnik, da se sir stopi in po vrhu rahlo zapeče.

Okrogle posode so namenjene za priloge, np. kuhana zelenjava, ajvar, narezane kumarice, fižol, šparglji…pač po okusu.

Poleg potrebuješ kuhan krompir (manjši kuhan z olupom), ki si ga sproti lupiš in ga ješ s stopljenimi malce zapečenimi rekletami in prilogami. Poleg imaš verjetno tudi posebne krožnike z vdolbinicami, ki so namenjene za priloge, sir – reklete in krompir.

Pri nas reklete obožuje cela družina in si jih pripravimo za kosilo ali za obilnejšo večerjo. Čeprav imamo za priloge po navadi le zelenjavo je vse skupaj precej nasitno a zelooo dobro in se najemo kot norci – haha. Dobijo pa se tudi posebne začimbne mešanice, ki zelo popestrijo okus. Pri nas jih sem ter tja pripravimo doma sami (del muškatnega oreščka, sol, mleto papriko). Skratka prepustite se domišliji in uživajte.

Če te še kaj zanima kar vprašaj, vsekakor pa priporočam, da poskusite.

Vidd, najlepša hvala!
Sliši se zelo dobro. Če sem prav razumela, potem priloge in krompir namakaš v raztopljen in zapečen sir? Kje pa najdeš te začimbne mešanice? Jih še nisem opazila! Vsekakor bomo poskusili, pa javim kako nam bo všeč!

Začimbno mešanico za raclette boš pri nas težko našla, je pa običajno mešanica črnega in belega popra ter muškatnega oreška, zelo dober približek je pri nas neka drogina začimba za svinjino. Nekaj so ti že zgoraj napisali, ampak si malce narobe razumela.
Sir narežeš na cca pol cm debele rezine in ga položiš v tisto malo ponvico in daš pod žar, počakaš da se stopi in naredi malo zapečene skorjice. Med tem časom vzameš iz piskra v oblicah kuhan krompir, ga olupiš in narežeš na krožniku na koščke. Posoliš, popopraš oz. daš začimbe po okusu in na to poliješ sir iz ponvice, ki se je v vmesnem času stopil.
Jaz imam doma tak pekač za raclette da ima na vrhu še žar ploščo (pol kovinsko pol kamnito), tam spotoma pečemo še na rezine narezane sveže šampinjone, slanino, piščanca, svinjsko ribico.. vse narezano na tanke rezine. Od prilog neverjetno pašejo zraven vložene hruške (hruškov kompot) in breskve, pa sveda vse kar je kislega.
Za kuhat izberi majhne, čimbolj enake krompirje, da so pribilžno istočasno skuhani.
Raclette je taka zelo zimska hrana, mi pekač po navadi vlačimo s seboj na smučarijo.

Kot je Morana napisala, se stopljeni sir z malo skorjice polije po razrezanem, olupljenem, kuhanem krompirju, ki ste ga prej začinili bodisi s soljo, dobra je tudi vegeta, ali pa doma narejena začimba (mešanica enakih delov mletega popra, muškatnega oreščka, mlete paprike in soli).

Pri nas so raclette, podobno kot fundue kar pogosto na jedilniku. Ti dve jedi smo vzljubili na dopustu v Švici, kjer sta ti dve jedi tudi doma. Zraven prija kakšno polduho vino ali pivo in seveda prijetna družba.

Z lepimi pozdravi želim tudi vam uspelo večerjo!

Obema najlepša hvala. Tole bo za lep sobotni večer. Upam, da uspe.

imam vprasanje… da ne odpiram nove teme.
za novo leto bomo imeli raclette… nas bo10 odraslih in kar nekaj otrok.
sira gre 200g na osebo. kaj pa krompirja?
pa sunke? nimam pojma koliko ostalih stvari moram kupit.

New Report

Close