Najdi forum

Imam Athlon thunderbird 900, Geforce mx 64Mb, 128 Mb SDRAM, trdi disk IBM 5400ns. Zanima me, če bo računalnik kaj hitrejši(predvsem pri igricah), če dokupim še dodatni RAM in ali je trdi disk prepočasen? Ali se mi splača dokupiti dodatni RAM?
Hvala!

Zaradi dodatnih 128 Mb rama igrice (vsaj 3D) ne bodo delovale nevemkoliko hitreje.
Hitrost diska tudi ni zelo pomembna pri (3D) igricah.
Sta pa pomembna procesor in grafična karta.

Poglej si še starejše poste, kjer so že opozorili na kaj moraš biti pozoren pri nakupu dodatnega RAMa

Svettujem ti da si zamenjaš disk iz lastnih iskušenj…

na hitrost delovanja računalnika vpliva več faktorjev:

1) CPU (več = hitreje)

2) Cache – delimo ga na notranji (statični pomnilnik – nahaja se v cpu-ju samem) in zunanji. (spet več=boljše, hitrejše). cca 90 – 98% vseh zadetkov operacij in operandov je v Cachu. (zato je Celeron crap, ker ima zelo malo Cacha – predpomnilnika)

3) Ram – če ni zadetka po operandu (operaciji) v predpomnilniku, ga mora iti cpu iskat po VODILU v Ram. Tu pa se težave začnejo, saj je dostopni čas do Ram-a MNOGO večji kot do Cacha.

4) Disk – če ni zadetka niti v Ram-u (glavnem pomnilniku), ga mora iti procesor iskat (SPET PO VODILU) na HDD (disk). Zdaj pa smo tam. Disk je daleč najpočasnejši del računalnika in zato lahko zelo zelo zelo veliko pripomore k hitrosti delovanja računalnika. (Primer: za dostop do cacha potrebujemo cca: 0 časa, za dostop do Ram-a poterbujemo čas reda nekaj nano sekund, zdaj pa najlepše – za dostop do diska pa reci in piši – čas merimo v območju reda milisekunde.)

Upam, da je zdaj bolj jasno kaj škripa pri računalniku. Treba je najti disk, ki se vrti čimhitreje, ima čimmanjši dostopni čas do sledi, sektorja….

Iluvatar, creator of Arda

jako si pametan Ilúvatar

pejt kako igro špilat pa glej disk kolkokrat ga kej zadane med samim igranjem

al pa še bolš kup si 1Gb RAMa pa cel špil notri vtakni pa bo zihr dobro šibal

najbol pa da pišeš na Intel nej ti nardijo en non-crap procesor z 1Mb notranjega cacha pa bo letel tolk da sploh ne boš dojemal

če še ne bo ok pa probej na štefanu, menda majo tam en superračunalnik ki ga kej dost ne nucajo

Odin, father of all the gods

..strokovnjaku Odinu…

kar sem napisal, sem zgolj zato, da tistemu, ki ga zanima podam pomen Ram-a, Cpu-ja, Cacha.. pri računalniku samem.

Kot absolvent Računalništva in informatike na FRI-ju, mislim, da sem mnenje podal korektno in pravilno.
Očitno se vedno najde nekdo, ki je boljši in pametnejši, zato raje ne bi več pisal na to temo, ker boš ti, kot stokovnjak na tem področju vsekakor podal boljšo razlago.

Ponižno prosim odpuščanja za mojo nevednost in drznost, da sem si upak kaj napisati in s tem žalil vašo inteleigenco ter znanje.

Iluvatar, craetor of Arda

Iluvatar, tvoje mnenje je izredno korektno in pravilno, tega nisem zanikal.
Le preveč strokovno. S tako strokovnostjo pa verjetno Mirkotu nisi niti najmanj odgovoril, saj ga zanima le, kako bi ceneje prišel do čim bolj gladkega nabijanja v Kvaki, nikakor pa o nekih operandih in zadetkih.
Veš, eno je nekaj kar se naučiš na faksu, drugo pa to, kar se naučiš z izkušnjami.

Se pa oproščam za nesramnost v mojem prejšnjiem postu.

Odin

Se strinjam z Iluvatarjem, ti si kar RAM kupi, pri meni se je iz128 MB na 256 MB poznalo cca 15 fps v RTCW. Samo glej, da boš kupil enake, kot jih že sedaj imaš, drugače ti lahko tudi ne delujejo, ali pa na nižji frekvenci.

ALIEN ti si dokupil RAM, Iluvatar pa svetuje disk, ki se vrti čim hitreje in ima čimkrajši dostopni čas. Razliko med ramom in diskom pa si preberi kar v njegovem postu. Strinjam se tudi jaz z njim, vendar samo do zadnjega stavka.

Hja, zaradi diska so krajši nalagalni časi (Win, igre,…), če imaš pa dovolj RAM se pa cel program naloži samo v RAM in tako so dostopni časi zelo…takšni, kot je pač Iluvatar napisal :))) Drugače pa en SCSI disk za hitrejše nalaganje pa še v igrah malo hitrej, če ni RAMa.

Ja sej pravm, al pa na štefana na superračunalnik, ni klinc da bi se dal nekak eno grafično gor priklopt pa en monitor pa bomo špilal rtcw v 500 slikc/s

..čeprav sem prisegel, da ne objavim nič več na to temo… poskusimo še nekaj…

Mirko, nikjer nisem zasledil kateri OS uporabljaš. Če uporabljaš win98 ali manj, ti več kot 128 mb rama ne pomaga, ker ga winsi ne znajo koristit.

Če imaš NT-je ali Win2000 (tu sem doma), bi ti morala mašina z več Rama hitreje delati zaradi… (sem že enkrat napisal – manj skakanja po vodilu), a lahko naletiš na igre (in ni jih malo) ki ti sploh ne bodo delale, kar ta dva OS-a nista bila v konceptu namenjena igram.

Če imaš Millenium (ga še nisem videl od blizu, si pa predstavljam kot izboljšane winse 98 (me bo Odin popravil če se motim)) pa boš gotovo z ramon nekaj pridobil.

Pazi pa še na naslednje:
Tvoj CPU ni Intelov produkt ampak AMD-jev. Teoretično se zna zgoditi, da ti špile ne bodo delale optimalno ne glede na to, kaj vtakneš v mašino iz preprostega razloga, da na nivoju strojnih ukazov Intel nima iste tehnologije kot AMD.
Že Intel sam je v preteklosti imel procesorje, ki so delali različno – imeli nekatere dodatne ukaze (MMX tehnologija).

Na koncu – priporočam ti, da pri nekom stestiraš zadevo. (sposodi si Ram in poskusi). Čeprav je dandanes Ram že tako poceni, da boš zmogel dodatnih 256 mb, pa tudi potreboval jih boš čez leto ali dve ko boš zamenjal OS….

Ilúvatar, creator of Arda

Pa saj nisem hotel ampak ko si me že tako lepo povabil bom pa še jaz nekaj povedal

1.Win 9x podpira do 512 Mb rama, z pomočjo raznih programov pa tudi več

2.Na NT ne bo delela nobena DirectX igra, saj NT DX sploh ne podpira. Tudi z ostalimi igrami je pod NTji križ, pa ne zato, ker NTji v konceptu niso namenjeni igram, ampak zaradi iger samih ter njihovega načina programiranja.

3.Win2000 so si v konceptu zamislili tudi za igre(že pri 2000 so hoteli združiti 9X in NT, vendar jim tega ni uspelo, zato je naknadno prišel tudi ME, ki sploh ni bil načrtovan, saj naj bi bil 98SE zadnji iz družine 9x), kaj se je razvilo iz tega pa smo videli. Tako na začetku res ni delovalo veliko iger, kasneje pa si lahko za veliko večino iger dobil popravek za Win 2000. Sodobne igre pa večino prav lepo tečejo tudi na 2000. Problem je edino s starimi dos igrami, seveda zopet zaradi načina pisanja iger.

4.Danes so igre pisane s pomočjo DirectX knjižnice, ki je kot nekakšen “igričarski driver”. Sama knjižnjica je optimizirana za delo tako z Intelovimi, kot tudi AMDjevimi procesorji in izkorišča najboljše od vsakega, tako da ni bojazni, da bi igra slabše delala na AMDjevem produktu.
Pa še to, AMD je zadnje čase skoraj korak pred Intleom, posebej priljubljen pa je med igričarji, saj ponuja najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo

Samo toliko v vednost

Kaj pol? A naj kupim še 128 RAM-a in inštaliram XP-je, al pustim 98 SE?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close