Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ravno boomerjem je bilo vse na pladnju k ritim prinešeno

Ravno boomerjem je bilo vse na pladnju k ritim prinešeno

Država je poskrbela za vse! Po šolanju so jih čakala delovna mesta. Se ni bilo treba nič truditi s pisanjem stotine prijav, delati volontersko dve leti, da se te usmilijo in sprejmejo v delovno razmerje. Država je gradila nova podjetja, širila nacionalizirana stara, gradila nove varstvene, šolske, zdravstvene in druge ustanove, kar je vse pomenilo nova delovna mesta, ki so jih tastari imeli garantirana do penzije. V socializmu so bile službice lepo brez stresa, nadur, priganjanja: malo se je delalo, malo žuriralo, sestankovalo, sindikalne zabave, izleti …

Za počitniški oddih je poskrbela država. Gradili so se počitniški domovi, kampi, hoteli za zaposlene, gradila so se smučišča, gondole, pa razne terme, otroške kolonije, vse po sindikalnih cenah.

Za stanovanja je poskrbela država oziroma državna podjetja in ustanove. Zaposleni so se morali samo prijaviti na čakalno listo in počakati. Tisti, ki se jim ni šlo v blok, ki so hoteli več udobja, so šli v gradnjo hiše. Seveda je bilo treba potem tudi malo migat, ampak luksuz pač nikjer ne pade kar z neba.

Država je poskrbela za kupno moč prebivalstva, da je lahko hodilo v šopinge v Trst, Celovec in drugod, boomerski gospodi ni zadostovala domača ponudba, ampak je bilo treba v tujino po kavbojke, kofe, milko, kokakolo in razne druge preserancije.

Boomerji so danes v večini že v penziji, celo življenje vajeni, da se poskrbi za njih, zdaj spočiti razsajajo po ulicah in zahtevajo višje penzije. Država, daj denar! Jurja je premalo. Božičnico hočejo. Radi bi več kot imajo zaposleni in pritožujejo se, kako so mlajše generacije razvajene, da bi rade, da bi drugi poskrbeli za njih.

Da.Približno tako je bilo od leta 1980 do 1990.SAMO 10 let! A kako je bilo prej pa ne znaš napisat?

Odgovor na objavo uporabnika
OMG, 12.04.2025 ob 18:34

Da.Približno tako je bilo od leta 1980 do 1990.SAMO 10 let! A kako je bilo prej pa ne znaš napisat?

Ne, najboljša leta so bila med 1965 do 1980 ali malo čez. Torej obdobje, v katerem so boomerji odraščali, se zaposlovali in delali kariere.

Sem secen dan pogovarjala s taščo o dvigu let za v penzijo.

Pa je rekla, da čič ne da nič in je prav, da se dela. Njen mož se je upokojil pri 50ih, ona pa nikoli sploh zaposlena bi bila! In njej se zdi prav, da bodo generacije delale do 65.leta ali dlje!

ve se, 12.04.2025 ob 18:37

Ne, najboljša leta so bila med 1965 do 1980 ali malo čez. Torej obdobje, v katerem so boomerji odraščali, se zaposlovali in delali kariere.

Aha …torej samo tistih 15 let in nič več.

Letnik 1942, končala osnovno šolo, šla naprej v srednjo, jo končala, dobila takoj službo. Ko so se zgradili bloki, dobila stanovanje – dva otroka, dvosobno. Delala do 55 leta, torej od svojega 22 do 55 leta, šla v penzijo. Zdaj, stara 83 let, ima penzijo 900 EUR.  boli njo qrac za vse na svetu, njej je fajn, pretegnila se ni, nadelala se tudi ni, živela bo pa se 10, 15 let, torej bo več v penziji kot je delala.

Cudovito je blo, po 1950 smo končno dobili tudi v pozabljenih hribih elektriko, precej po 1990 pa vodovod in telefon, jarke in jame so domacini, ki so še vztrajali na svoji zemlji, kopali večinoma sami. V vaško gostilno je leta 1967 prišel prvi pralni stroj in mi smo hodili gledat, kako pere. Prihod na luno smo si ogledali na crno-belem televizorju pri sosedih, kjer se je zbralo pol vasi, da o evforiji o prvem vaškem avtobusu v zacetku 1960, ki je vozil 3x na teden, ter par let kasneje o prvem fickotu, raje ne govorimo. Bi napisal še kaj več a vaš razum žal tega ni zmožen absorbirat. Sedaj pa beremo o nekem izobilju babyboom generacije😂😇🥸 in se od smeha tolčemo po kolenih. Ja, lepo je blo, smo še znali uživat in pet, plesali smo pa včasih tudi že ob treh popoldne🤣🤣🤣

1942, 12.04.2025 ob 19:30

Letnik 1942, končala osnovno šolo, šla naprej v srednjo, jo končala, dobila takoj službo. Ko so se zgradili bloki, dobila stanovanje – dva otroka, dvosobno. Delala do 55 leta, torej od svojega 22 do 55 leta, šla v penzijo. Zdaj, stara 83 let, ima penzijo 900 EUR.  boli njo qrac za vse na svetu, njej je fajn, pretegnila se ni, nadelala se tudi ni, živela bo pa se 10, 15 let, torej bo več v penziji kot je delala.

Ja, se strinjam, gospa se je žal rodila med vojno in verjetno ji ni bilo z rožicami postlano. Je pa ujela najbolj ugoden čas upokojevanja z 85% odmerkom. Pozabljate, da smo v večini ravno bumerji pristali na 57-63% odmerku, po 40 letih dela številni tudi pod pragom revščine.

🙉🙊🙈, 12.04.2025 ob 19:40

Ja, se strinjam, gospa se je žal rodila med vojno in verjetno ji ni bilo z rožicami postlano. Je pa ujela najbolj ugoden čas upokojevanja z 85% odmerkom. Pozabljate, da smo v večini ravno bumerji pristali na 57-63% odmerku, po 40 letih dela številni tudi pod pragom revščine.

Vem, da bo samo še slabše, a sedanje generacije vsaj veste  kaj vas čaka, nam se pa še sanjalo ni, da bomo imeli, glede na enako izhodišče, za tretjino nižje pokojnine od svojih predhodnikov.

Stari ata se smeje, 12.04.2025 ob 19:32

Cudovito je blo, po 1950 smo končno dobili tudi v pozabljenih hribih elektriko, precej po 1990 pa vodovod in telefon, jarke in jame so domacini, ki so še vztrajali na svoji zemlji, kopali večinoma sami. V vaško gostilno je leta 1967 prišel prvi pralni stroj in mi smo hodili gledat, kako pere. Prihod na luno smo si ogledali na crno-belem televizorju pri sosedih, kjer se je zbralo pol vasi, da o evforiji o prvem vaškem avtobusu v zacetku 1960, ki je vozil 3x na teden, ter par let kasneje o prvem fickotu, raje ne govorimo. Bi napisal še kaj več a vaš razum žal tega ni zmožen absorbirat. Sedaj pa beremo o nekem izobilju babyboom generacije😂😇🥸 in se od smeha tolčemo po kolenih. Ja, lepo je blo, smo še znali uživat in pet, plesali smo pa včasih tudi že ob treh popoldne🤣🤣🤣

Bravo stari ata. Ti vsevedci tudi ne vejo, kako so otroc vsaj do 1980 hodili peš v osnovno šolo, tudi po eno uro peš v eno smer v dežju in snegu, zjutraj v v dolino,  popoldne v breg. Debelih, negibčnih otrok praktično ni bilo. Zmagovali smo na vseh občinskih krosih, silnih treningov, kot jih imajo danes, nismo rabili.

Takoj po koncu osnovne šole smo vse počitnice delali v fabrki. Za morje ni bilo denarja, ker smo si s tem denarjem kupili cunje, pa čevlje, da pri minus 25 pozimi ni zeblo.

Država je poskrbela za kupno moč prebivalstva…

In zakaj danes “tvoji”, torej levi, ali desni, ne poskrbijo za kupno moč prebivalstva?

Zato, ker vse pokradejo, oziroma poskusijo krasti povsod, kjer lahko kradejo…

In ti in tebi podobni, ki jih nekateri imenujemo “kolaboranti”, saj volite nenehno ene, ali druge, Slovenija pa tone, boste še naslednjih 50 let počeli enako: volili podkupljive psihopate, ki bi požrli drek izpod sebe če bi ga lahko…

Pripišite si posledice!

Moja starša sta predstavnika babyboomerjev. En srednja sola, nato zaposlitev, nikoli se ni pretegnil, upokojitev pri 59, s 40 leti delovne dobe. Mati z višjo šolo, tudi upokojitev pri 59, tudi polna doba, prav tako zlata doba dela.

Brez tezav sta prišla do službe, so jih čakale, brez tezav kupila zemljo, zgradila hišo, kredit imela, a sta ga odplačala v parih letih (inflacija), zneski smešno nizki. Kupila se počitniško hišo, za noben poseben denar. Počitnice vsako leto 2x brez tezav. Avto srednji cenovni razred, brez tezav.

Jaz, visoko izobražena, primerljiva sluzba z mojimi starsi, kredit za 30 let za hišo (nič posebnega), komaj čez pridemo, živimo kot reveži, pritiski v službi veliki, odsotnost od doma konkretna.

Ja, živim slabše, finančno šibkejše, bistveno bolj stresno in z manj prostega časa kot je bilo to v casu mojih staršev, ob primerljivi izobrazbi in službi.

In ne, nič ne bom dobila od njiju, ker ko bo kaj za dedovat,  če bo kaj ostalo za dedovat, bom jaz že stara in bom upam, da bom do 65 odplačala svoj dolg. Morda pa kaj za moje otroke ostane. Kdo ve. Če se ne prej porabilo. Ker reveži so tako trpeli, da si zaslužijo vsaj penzijo uživati.

Prava tragedija je v tem, da so mladim izstavili račun za vse kar so sebi uspeli servirati.

Zkj sploh ta debata? Nepremicnine se kupujejo po razmerah v casu, ko zivimo. V cem je poanta nabijati, kako so ljudje prisli do nepremicnin v prejsnjem stoletju? V letu 2025 kupujte po razmerah, ki veljajo trenutno.

Sicer se vas pa vecina spravlja na svoje starse, bumerje, ki so do premozenja prisli … brez odrekanja? Aja, ne, samo se nocjo umreti, vi sami s sorojenci ste pa ze na smrt skregani, ker si sami niste nic ustvarili, dediscine pa ne bo dovolj, da bi vsi vi ziveli lagodno.

Malo si oglej stare črnobele slike otrok, ki so obiskovali OŠ leta 1965.Večinoma so bili revno oblečeni, mame pa v rutah in z motiko na njivi.V šoli so peresnike  namakali v črnilo, ker nalivnikov še ni bilo.Sama sem delala leta 1978 v vrtcu .Otroke smo previjali v pralne plenice in povijali s povijalkami.Če je kdo od otrok v vrtcu zbolel, sem tekla na bližnjo pošto in od tam obvestila starše.Ker vrtec ni imel telefona leta 1978! Leta 1965 še nismo imeli fena- pozimi smo si lase sušili ob toplem štedilniku.Umivali smo se pa  v lavorju.Leta 1967 smo doma izdelali kopalnico.Pa kupili pralni stroj.Imeli smo črnobelo televizijo in mali avto Fiat  850.

Vem, da bo samo še slabše, a sedanje generacije vsaj veste  kaj vas čaka, nam se pa še sanjalo ni, da bomo imeli, glede na enako izhodišče, za tretjino nižje pokojnine od svojih predhodnikov.

A o slovensko-hrvaškem kmečkem uporu pa še niste slišali?

In o tem, da so kmetje morali dajati “grajskim” takrat le desetino.

Le 10% pridelka…

Vi pa boste kmalu dajali kar 80% vaših plač, dohodkov. Če ne celo več…

Ker mislite, da tako mora biti…

Za hlapce rojeni, v hlapce vzgojeni…

Jah, mislim da je bilo takrat lažje življenje v smislu da so bili bolj skromni, država je res dala službe, moji starši sicer niso dobili družbenih stanovanj,  hiše so sami zgradili, na roke, z karjolami. Moja mama in tašča sta ujeli možnost da sta šli predčasno v pokoj pri 50-ih. Mi moramo delati do 65 leta, 15 let dlje, kako bomo zdržali, ne vem. Službe so danes dosti bolj zahtevne, gleda se na stroške, varčuje na kadrih. Hkrati pa smo tudi bolj razvajeni, dragi  telefoni, draga garderoba, dragi avti, želimo potovati.  Mi doma nismo bili revni ampak z letali se ni potovalo. Kuhalo se je doma. Eksotičnega sadja ni bilo.

zdrava pamet, 12.04.2025 ob 19:55

Bravo stari ata. Ti vsevedci tudi ne vejo, kako so otroc vsaj do 1980 hodili peš v osnovno šolo, tudi po eno uro peš v eno smer v dežju in snegu, zjutraj v v dolino,  popoldne v breg. Debelih, negibčnih otrok praktično ni bilo. Zmagovali smo na vseh občinskih krosih, silnih treningov, kot jih imajo danes, nismo rabili.

Takoj po koncu osnovne šole smo vse počitnice delali v fabrki. Za morje ni bilo denarja, ker smo si s tem denarjem kupili cunje, pa čevlje, da pri minus 25 pozimi ni zeblo.

Re Zdrava pamet

Veseli me, da star čudak, nisem čisto sam, da se še kdo oglasi s podobno izkušnjo. Kljub mizeriji in otroskemu delu smo imeli v neokrnjeni naravi srečno otrostvo, kar danes ob vsem obilju, za stirimi stenami in ob buljenju v telefone, zagotovo ni🫣.

star dec, 12.04.2025 ob 20:11

A o slovensko-hrvaškem kmečkem uporu pa še niste slišali?

In o tem, da so kmetje morali dajati “grajskim” takrat le desetino.

Le 10% pridelka…

Vi pa boste kmalu dajali kar 80% vaših plač, dohodkov. Če ne celo več…

Ker mislite, da tako mora biti…

Za hlapce rojeni, v hlapce vzgojeni…

Daj, cepec, vzemi kakšno knjigo v roke in se pouči, kaj so kmetje tedaj v resnici dajali gospodarjem. Desetina je bila samo majhen del tega. Si slišal kdaj za tlako? Veš, kaj je pomenila?

OMG, 12.04.2025 ob 20:08

Malo si oglej stare črnobele slike otrok, ki so obiskovali OŠ leta 1965.Večinoma so bili revno oblečeni, mame pa v rutah in z motiko na njivi.V šoli so peresnike  namakali v črnilo, ker nalivnikov še ni bilo.Sama sem delala leta 1978 v vrtcu .Otroke smo previjali v pralne plenice in povijali s povijalkami.Če je kdo od otrok v vrtcu zbolel, sem tekla na bližnjo pošto in od tam obvestila starše.Ker vrtec ni imel telefona leta 1978! Leta 1965 še nismo imeli fena- pozimi smo si lase sušili ob toplem štedilniku.Umivali smo se pa  v lavorju.Leta 1967 smo doma izdelali kopalnico.Pa kupili pralni stroj.Imeli smo črnobelo televizijo in mali avto Fiat  850.

Re Omg

Več bi morali pisati o tem sicer bo en zelo zanimiv in pomemben delček povojne zgodovine za vedno odšel v pozabo. 👍

Sem ta generacija o kateri pišete, da sam kaj ustvaril sem delal po 12 ur dnevno,  skupaj z ženo sva gradila hišo in vzgajal 3 otroke. Še danes pri 60 letih sem sposoben opraviti več dela kot 20 letniki. Razvajeni, nerazgledani in nesposobni. Kolega, ki ima avtomehanično delavnico, pravi da mora za avtomehanika , ki gre v pokoj, zaposliti 2 mlada mehanika, da opraviti delo ene starine.

Torej leta 1967 ste reveži imeli kopalnico, pralni stroj, televizor, avto … In jamrate o pomanjkanju? Kaj bi na to porekle generacije, ki so odraščale v kraljevini Jugoslaviji ali Avstroogrski? Oni vsega tega niso poznali.

Marsikaj neumnega se rodi, 12.04.2025 ob 20:21

Daj, cepec, vzemi kakšno knjigo v roke in se pouči, kaj so kmetje tedaj v resnici dajali gospodarjem. Desetina je bila samo majhen del tega. Si slišal kdaj za tlako? Veš, kaj je pomenila?

In kaj je delo skoraj vsak dan in to od 9.17h (tako, da ti nič ne ostane od dneva)? Tlaka!

In kaj je le 20 ali 22 dni dopusta na leto? Tlaka.

In kaj je obvezna odzivnost na mobilnem telefonu PO koncu delovnega časa? Neverjetno psihično nasilje.

Ja, 12.04.2025 ob 20:35

Sem ta generacija o kateri pišete, da sam kaj ustvaril sem delal po 12 ur dnevno,  skupaj z ženo sva gradila hišo in vzgajal 3 otroke. Še danes pri 60 letih sem sposoben opraviti več dela kot 20 letniki. Razvajeni, nerazgledani in nesposobni. Kolega, ki ima avtomehanično delavnico, pravi da mora za avtomehanika , ki gre v pokoj, zaposliti 2 mlada mehanika, da opraviti delo ene starine.

Zakaj kolega tebe ne zaposli?

star dec, 12.04.2025 ob 20:42

In kaj je delo skoraj vsak dan in to od 9.17h (tako, da ti nič ne ostane od dneva)? Tlaka!

In kaj je le 20 ali 22 dni dopusta na leto? Tlaka.

In kaj je obvezna odzivnost na mobilnem telefonu PO koncu delovnega časa? Neverjetno psihično nasilje.

Ti pa nisi ravno nek delaven boomer. Si bolj razvajenček, kot kakšni milenijci.

New Report

Close