Ravnozemljaš odpotoval na konec sveta
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-14204879/Flat-Earther-Antarctica-planet-round.html
Kljub temu so nekateri še vedno prepričani, da živimo na velikanskem lebdečem disku v vesolju, znanem kot ‘Ravna Zemlja’.
Zdaj je eden izmed najbolj znanih ‘ploskozemljanov’ na internetu končno spregovoril o resnici.
Jeran Campanella, ki vodi priljubljeno YouTube oddajo Flat Earth Jeransim, je odpotoval na Antarktiko kot del potovanja, poimenovanega Končni eksperiment.
Gospod Campanella je bil iz prve roke priča, da sonce poleti na južni polobli ne zaide.
To ovrže prepričanje ploščatozemljanov, da je Antarktika ledena stena, kjer sonce vsak dan vzhaja in zahaja.
Nastanjen na Antarktiki, pravi v kamero: ‘Včasih se v življenju motiš in mislil sem, da ni 24-urnega sonca. Pravzaprav sem bil v to precej prepričan. In to je dejstvo – sonce te obkroži na jugu. Kaj torej to pomeni? Fantje, to boste morali ugotoviti sami.’
Campanella se je zahvalil organizatorju potovanja, ki je stalo 35.000 dolarjev (27.500 funtov) – čeprav ni rekel, da je Zemlja sferična.
“Končni eksperiment sem ustvaril, da enkrat za vselej končam to razpravo,” je dejal.
14. decembra je gospod Duffy s štirimi ploščatozemljani (vključno z gospodom Campanello) in štirimi ljudmi, ki že vedo, da je Zemlja okrogla (‘globusni zemljani’), odletel na Antarktiko.
G. Duffy je povedal, da je sonce snemal 25 ur zapored, pri čemer je za prenos v živo uporabil satelitsko internetno omrežje družbe SpaceX Starlink.
Osupljivi posnetki iz zamrznjene pokrajine prikazujejo bleščeče polnočno sonce z gorami z ledenimi vrhovi v ozadju.
“To je polnočno sonce – torej sonce ni nikoli zašlo ves čas, ko smo tukaj,” je rekel župnik v kamero.
‘Opolnoči sem si nanesel kremo za sončenje, da me ob polnoči ne bi opeklo, medtem ko sem izvajal ta prenos v živo.’
Preide k gospodu Campanelli, ki ponižno prizna, da se je motil, saj je bil priča soncu, ki je potovalo v krogu nad njegovo glavo.
Vendar pa ima še en slavni ploskozemljanec na potovanju, Austin Witsit, več težav z opuščanjem te teorije.