Razdalja in diagonala TV – vaše mnenje prosim
iskali smo Tv za razdaljo 2m, 2,5m… kot ”nadomestno” TV… in mi je zanimivo, da mi je pri vnosu ene spletne aplikacije ponudilo za to razdaljo TV z diagonalo 81cm, kar se mi sicer ne zdi ”preveč”, ker vem, da je lepo gledati na večjo TV ( v dnevni imamo 128cm diagonalo in se mi včasih zdi še premajhna…)
AMPAK
me pa resno zanima, KOMU POTEM PRODAJO TISTE z 56cm ali morda še manj,… no, za koga in za kakšno razdaljo so te??
včasih smo pa lahko gledali iz 4 in več metrov na 51cm pa je bilo tudi OK, ne? :))
mi lahko kdo odgovori za kakšno razdaljo so potem te manjše? za pol metra??
To je zelo resno vprašanje, kajti večina prodajalcev sploh ne zna svetovati kupcu, kaj šele da bo en laik vedel.
Veliko faktorjev je, ki jih je potrebno upoštevati, predvsem pa kakšno kvaliteto signala boste največ gledali. HD, SD …. in tako naprej. Bistvo je da ne gledate preblizu, da vidite že motnje v sliki… predaleč pa spet ne, ker pa zopet ne vidite kvalitetne slike, ki jo TV ponuja…
Optimalna razdalja je torej odvisna od več faktorrjev… kar boste videli na tabelah na spodnjem linku
To je odlična angleška stran, kjer boste našli vse informacije, kar se tiče LED,LCD in plazma TV na trenutnem trgu.
Pravilna oddaljenost za gledanje ne obstaja. Industrija priporoča določene formule za izračun ali pa tabele, ampak kot ste že sami opazili, so te razdalje vsako leto drugačne. Razlog je v tem, da industrija želi prodati čim več velikih TV, ker ima na njih največji zaslužek. To pa najlaže naredi z ustrezno tabelo ki naj naheca ljudi da kupijo večji TV, kot so ga v začetku hoteli.
V starih časih se je veliko dalo na zdravje, na utripanje ekrana in na morebitna sevanja. Zato so priporočali kljub majhnim ekranom relativno velike razdalje. Sodobni ekrani ne sevajo, zato se lahko razdalje povečujejo. Je pa vseeno razlika med starimi analognimi TV, ki jih ni več in novimi digitalnimi. Pri starih so bili podnapisi vkomponirani v film in narejeni s zelo velikimi črkami. Digitalna TV podnapise oddaja ločeno, pa jih potem sprejemnik naknadno vmeša v film. Digitalen črke so občutno ožje od starih, zato je njihova vidnost iz večje razdalje relativno slaba. Zato pač potrebuješ večji ekran, ali pa manjšo razdaljo gledanja.
Po drugi strani pa pri prevelikem ekranu, ali pa če si preblizu, pri slabih posnetkih (kakšna lokalna TV) močno motijo artefakti v sliki. Ti se pojavijo v obliki spacanih delov slike ob ostrih robovih v sliki ali ob robovih podnapisov.
Vse skupaj se sliši strašansko zamotano, pa v resnici ni. Greš v trgovino in prodajalcu rečeš, naj prekopi na najslabši TV kanal, ki ga sprejemajo. Naj prikazuje nekaj s podnapisi. Potem pa pojdi do TV in se počasi odmikaj. Najdi razdaljo, pri kateri te artefakti ne motijo več in pri kateri podnapise brez napora čitaš. Takrat boš opazila, zakaj so eni televizorji 400€, drugi na videz podobni pa 1000€
Pa še nekaj. Mpeg dekoder v TV je v direktni povezavi s ceno. Če si recimo vrgla oko na 2 TVja, naj ju postavijo skupaj. Naj ti zavrtijo kakšen akcijski film s zelo hitrim gibanjem slike. En dober primer je Top Gun v sceni, ko kaže letalski boj in snema pilota v kabini. Medtem ko bo na dražjem TVju slika tekla gladko, bo na cenenem skakala, kot da se voziš po makadamu.
Pa veliko sreče pri nakupu.
Diagonala,
ti sicer razlike opaziž med dražjimi in cenejšimi TV-ji, prav tako tudi opaziš razliko med “slabimi” lokalnimi signali in “dobrimi” vendar tehnično ne razumeš kaj pomeni “slab” “dober” signal….
Zato sem tudi rekel, da ne morš na splošno rečt kaj je optimalna razdalja za gledanje TV-ja določene velikosti TV-ja in seveda njegove kvalitete.
Če boš gledal HD programe, bluray predvajalnik… ali celo originalne HD 3D TV, boš resnično užival le ob večjem 55. 60 inčnem tv zaslonu…ne pa ob 42 ali celo manjšem tv zaslonu. Če boš pa gledal rane športne prenoste na ŠPORT TV in sportklubu, boš pa videl en zmazek prenosa, potem je bolje, da imaš en majhen star katoni TV :)))
Stran, ki sem jo navedel, ni tovarniška stran, ampak stran, kjer so neodvisni strokovnjaki opravili številne teste in pripravili tabele, ki pomagajo laikom, ker pa je še vedno govor o tehniki, laiki še vedno vsega ne razumejo, tako kot ti.
Kar se tiče podnapisov pa zavajaš… Digitalna TV (DVB) ne pomeni, da oddaja ločeno podnapise, ima pa možnost dodajati podnapise ločeno, to izkoriščajo TV postaje (NG, discovery in razni filmski kanali… in ostali tuji satelitski programi, ki dodajajo podnapise za različne države). Medtem ko RTV Slovenija, POP tv, Knala A in Planet TV … imajo podnapise kljub digitalnem predvajanju podnapise zapečene v sliki že pred samim emitiranjem,