Razdelitev premoženja
Pozdravljeni.
Imam nekoliko obsežen problem in upam da bom čimbolj razjasnil okoliščine in bodo vprašanja dovolj jasna.
Moja mama in njena sestra sta glede na zemljiško knjigo lastnici parcele na kateri je več objektov.
Sta solastnici in si lastita vsaka po 1/2 parcele in vsakega objekta na njej.Tako je stanje če se gleda izključno samo zemljiško knjigo.
V praksi je pa tako da sta že kmalu potem ko sta podedovale omenjeno premoženje skupaj podpisale dogovor o uporabi in razmejitvi teh objektov in parcele. Dvorišče je v souporabi ,vsaka je lastnica po ene garaže ,hiša je razdeljeno itd. .Dogovor je pisne oblike,overjen na sodišču tako da ni kar tako in popolnoma brez veljave.Ni pa to zapisano v Zemljiški knjigi.
Sedaj je pa tako da bi jaz skupaj s svojim bratom skrbel za svojo mamo ker je bolna in bomo podpisali pogodbo o dosmrtnem preživljanju. Jaz bom podpisal pogodbo z mamo v kateri mi bo po njeni smrti pripadel en del premoženja brat bo pa tudi podpisal ločeno pogodbo o dosmrtnem preživljanju in bo tudi skrbel za njo in bo dobil ostalo premoženje( bova imela tudi vsak svoje obveznosti do mame). V obeh pogodbah bi bile omenjene nepremičnine ki so trenutno, glede na zemljiško knjigo, v 1/2 lasti moje mame ,1/2 je pa v lasti njene sestre. Ampak če še enkrat poudarim v praksi je vse natančno razdeljeno ,po pisnem dogovoru ,overjenem na sodišču .
Notar ki sem ga pa povprašal za sestavo pogodbe o dosmrtnem preživljanju mi je rekel da se lastninska pravica prenese samo glede na stanje v zemljiški knjigi .
Vprašanja so pa sledeča :
Ali se lahko napiše v pogodbo o dosmrtnem preživljanju da jaz po materini smrti dobim v last dobim garažo,stanovanje ,ko pa le to ni jasno opredeljeno v zemljiški knjigi ,da je v celoti last moje mame?Strogo gledano – Glede na zemljiško knjigo je namreč lastnica samo 1/2 vsakega objekta in parcele.
Je nujno potrebno urediti stanje v zemljiški knjigi preden se podpiše pogodbo o dosmrtnem preživljanju?
Mora to naresti geodet ?Je možno da bi brez geodeta (pisni ,overjen)dogovor o delitvi premoženja ki velja v praksi ,vnesli v zemljiško knjigo?
Geodeta bi se namreč radi izognili ker ni ravno majhen strošek (geodet pravi da bo zaračunal od 1000 do 1200€ – razparcelacija in etažiranje).
Če pa za trenutek pustimo ob strani tiste pogodbe o dosmrtnem preživljanju.
Koliko in v kakšnih primerih je sploh veljaven dogovor ki sta ga mama in njena sestra podpisali glede delitve premoženja?Hipotetičen primer – V zemljiški knjigi je hiša ki je v 1/2 lasti moje mame v 1/2 pa v lasti njene sestre.V pisnem ,overjenem dogovoru pa piše da sta v hiši dve stanovanji ,točno je določeno katera je lastnica katerega stanovanja. Če bi pa ena od njiju hotela prodat svoje stanovanje ,kaj se upošteva?Stanje v zemljiški knjigi ali njun dogovor overjen na sodišču ?
Ali pa če bolj na kratko vprašam -ni mi jasno namreč ,ali je ta dogovor veljaven samo med njima (še enkrat -pisni dogovor ,overjen) ali pa ga je možno(oz. nujno potrebno) tudi upoštevati pri prodaji premoženja? ..Ker pisni ,na sodišču overjeni dogovor se namreč razlikuje od dejanskega stanja v zemljiški knjigi.
Prosil bi vas ,da mi (v kolikor sem dovolj jasno razjasnil stanje), podate direktne odgovore na vprašanja in odgovorite na vsako posebej ,zato da bom lažje razumel.
Spoštovani,
za dosego želenega cilja morate najprej urediti stanje v zemljiški knjigi za kar pa je potreben geodet.
S spoštovanjem!
Hvala za odgovor ,bi vas pa še nekaj vprašal – za bolj podrobno pojasnilo.
Kakšno pravno veljavo sploh ima ta dogovor med mamo in njeno sestro(če jo sploh ima) ,glede na to da je v nasprotju z zemljiško knjigo?Se ga upošteva npr. pri prodaji premoženja?Bi znali to razložit?
Ne bom ga v celoti pisal ,ampak napisan je na tak način :
Podpisani …. stanujoč….se sporazumno strinjava za razdelitev nepremičnin na istem naslovu ki so bile do sedaj v solastništvu.
M***** N**** se daje v last – (potem so napisane nepremičnine)
Enako je potem napisano za mojo mamo.
Dogovor je pisne oblike ,overjen na sodišču in je popolnoma jasno napisan in razumljiv ,z datumi ,podpisi,naslovi,koleki itd .
Spoštovani,
dogovor ima pravno veljavo. Na podlagi tega dogovora lahko uredite stanje v zemljiški knjigi, vendar pa mora vsebovati tudi ustrezna zemljiškoknjižna dovolila.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.