Razgovor za delo – vprašanja osebne narave
Živjo vsem !
Zadnjič sem imel prvi razgovor za delo, par dni nazaj pa še enega, natančno za finančnega svetovalca ( ime podjetja bom izpustil ). Glede na to, da sem še vedno študent delam preko študentskega servisa.
No in problem se nahaja v tem, da so me že na prvem razgovoru dobesedno zasuli z vprašanji, ki so vsaj zame bolj osebne narave. Spraševali so me npr: kakšen je moj dohodek, koliko bi bil jaz pripravljen investirati, če si sam plačujem račune, ali sem že sklenil kakšno zavarovanje, koliko porabim na mesec za oblačila, ali sem samski, ali ima kdo v moji družini avto, ali poznam koga, ki ima avto itd, tega je bilo kar še pa še. Med odgovarjanjem se mi je stvar zdela že kar smešna, saj nisem mogel verjeti kaj vse me je ženska spraševala.
No na drugem razgovoru je bilo pa še huje. Tam je pa hotela izvedt koliko imam prijateljev in znancev in da jih potem še napišem na list papirja po postopku : ime priimek, privatni / službeni telefon, Starost / Poklic. Tega sicer še nisem oddal, bi pa rabil do naslednjič. Zdaj zakaj točno bi pa rabil to narediti je pa zaradi tega, da bi jih predložil zraven kot priporočilo in bi jih kasneje še klicaril ( morda tudi nekdo drug iz tega podjetja ) glede storitev, ki jih tukaj opravljajo in jim ponujal raznorazne ugodnosti.
Naj še omenim, da je bila ženska kar dosti komunikativna in prepričljiva. Na koncu me je še pripravila do tega, da sem sklenil prvo življenjsko polico, čeprav si tega na začetku niti želel nisem. Pa da ne boste mislili, eh še en bebček, ki se nezna postaviti zase, ker to ni niti približno res. Problem je, ker sem si jaz zelo želel priti do tega delovnega mesta in sem bil pripravljen za to storiti prav vse. Na prvem razgovoru so mi obljublali vse živo, recimo da sem na pravem mestu če si želim napredovanja, da je zelo dobro plačano delo, da če bom priden, da me bodo sami financirali, tudi glede izobraževanja itd. Urno postavko so mi že zaupali in na kakšen način bi lahko napredoval po plačilnih razredih.
Nevem mene je stvar ful odbila, ravno zaradi vseh teh vprašanj, ki so jih želeli izvedt o meni. Nekako jim ne zaupam, pa čeprav so delovali kot zelo odkriti z mano. Po domače rečeno zdi se mi kot en velik nateg vse skupaj.
Zdaj me pa še zanima, ali je sploh legalno zastavljati takšna vprašanja, glede na to, da jaz zaenkrat še nisem prinesel tja nobene napotnice od študentskega servisa ?
Hvala za pomoč
Spoštovani!
Samoiniciativno ste se prijavili na prosto delovno mesto in potem bili povabljeni na razgovor. Vaš sogovornik/sogovornica ima vso pravico spraševati kakršna koli vprašanja, vi pa imate vso pravico nanje odgovoriti ali se odgovora vzdržati. Navedli ste, da ste bili za delo zelo zainteresirani vendar morate v takšnih primerih tudi postaviti mejo, kaj vse ste pripravljeni storiti za dosego tega cilja. V kolikor ste jim zaupali podatke, katere sedaj po razmisleku z njimi ne bi več želeli deliti, je žal prepozno. Ker delodajalcu še niste izročili napotnice študentskega servisa ne pomeni, da vam na razgovoru za delo ne sme postavljati določenih vprašanj od katerih odgovore smatra, da so pomembni za morebitnega delojemalca. Iz pisanja sodeč vas v odgovarjanje nihče ni prisilil in ste odgovarjali po svoji volji, zato tukaj ne moremo govoriti o kakršnemkoli kaznivem dejanju.
Vse to je res, da ima vso pravico zastavljati vprašanja, ampak pri tem ni potrebno in ni lepo popolnoma pozabiti na moralo in bonton, pa še kaj bi se našlo.
In delavec/ka ki obvlada svoje delo in želi svojemu podjetju dobro na te stvari ne bo nikdar pozabila.
Forum je zaprt za komentiranje.