RAZKOŠJE
Z.Modrej: Tvoje odločitve, stran 132
“Si pa človek kdaj privošči celo to, da si drzne drugim določiti, kaj si mislijo o njem. To se rado zgodi zlasti takrat, ko iz ugibanja preidemo kar v prepričanje.
Sploh ne preverjemao, če je res tako, ampak se predvsem bojimo. Strahovi nas obvladajo in kar verjamemo, da je vse res. Še več – tudi reagiramo tako, kot da je bilo vse res tako.
S tem pa svojega bližnjega nehote napeljujemo v tisto smer, ki si jo sicer ne želimo ali pa se je celo bojimo. Ne zavedamo se, da z neugodnim predvidevanjem in reakcijo delamo trojno škodo: škodo sebi, svojemu bližnjemu in škodo našemu odnosu.
Koliki slabi volji, kolikim razočaranjem in celo zameram bi se izognili, če bi namesto neugodnega predvidevanja izbrali dobro. Povzročali bi si manj nepotrebnih skrbi, pa še druge bi s svojimi naklonjenimi reakcijami napeljevali k dobremu, kar pa navsezadnje koristi tudi nam.”
———————————————–
Dobro jutro, gmajnica, dober dan naj se vam začne. Pri nas je burja. In ker tako žvižga okrog oglov hiše, da mi ni dalo spati, sem potiho in v sebi razmišljala. O vsem. O dnevu, ki sledi dnevu, o noči, ki sledi noči. O službi, v kateri se počasi počutim nekolikanj utesnjeno, naveličano, o ljudeh, ki hodijo mimo mene, mi mimogrede navržejo neko svojo ugotovitev, pa mi tako nehote spet zaposlijo moje misli, ki jih večkrat želim posvetiti popolnoma drugi vrsti razmišljanja. In tako dan za dnem.
To jutro sem odprla Modrejevo knjižico Tvoje odločitve. Saj sem vam že enkrat napisala, kako si vzamem v jutri pet minut le za to, da vržem oko na pisano besedo in da ponavadi kar nekje odprem. Da, taisto sem storila to jutro in knjiga se mi je odprla na strani 132 in naslov Razkošje mi je dal misliti, da sem prebirala naprej. In skozi vse prebrano so ponovno zaplavale misli na dogodke v službi, kjer sem primerjala trditve Z.Modreja s svojimi lastnimi izkušnjami, na nedavne dogodke, ki so prav tako povezani z njegovimi razmišljanji. In …. presneto, spet sem začela razmišljati. Razvadila sem svoje možgančke, pa kljub temu še vedno vedo, kakšno je njihovo poslanstvo, njihova naloga. In so jele letati misli sem in tja, gor in dol, nazaj in naprej …. da, tako presneto veliko razkošja imamo ljudje, tako presneto veliko, da ne vemo kam z njim… z razkošjem, kaj komu določiti, kako ga pripraviti k temu, da o nas misli to, kar želimo misliti, ne dopuščamo pa mu tega razkošja, ki mu po vsej pravici pripada… razkošja svojih odločitev. Kar nekam v ospredje silimo in narekujemo…. a tako nam je lepo, če jutro dočakamo neobremeneni, če se nam soseda nasmehne in ji mi v radosti življenja vrnemo nasmeh brez misli: “Kaj neki misli o meni?” Biti bi morali prepričani, da je jutro mlado in da ljudje mislijo tako dobro, kot bi morali misliti mi sami … o nas in o naši okolici.
Pa bodimo dobri mi… razmišljajmo o naši gmajnici, kot o najlepšem kraju na svetu, kjer so najboljši in najprijetnejši ljudje, kar zagotovo drži, kjer se bomo tudi danes nasmejali, naklepetali, toliko ali malo manj …. in od koder bomo šli neobremenjeni, odkoder se bomo poslovili ob koncu dneva tako, kot se človek sme in mora posloviti od svojega najboljšega prijatelja: z virtualnim objemom in stiskom rok in besedami: “Nasviednje jutri!”
Ah ne, ne ne, Jani, nikakor, le zanimivo se mi je zdelo, in predvsem meni morda tudi pomenljivo, kako se stvari v življenju nekako poklapajo in prekrivajo, mar ne. Odprem stran in … preberem tole, kot bi mi prav gospod Z.M. hotel za nazaj nekaj povedati. In … verjemi, Jani, ob tem človeku včasih kar kurja polt nastane. In zamisli se, kajne? Vsaj jaz no, drugim tega nočem … hm, določati, ker si ne želim privoščiti …hm, tega razkošja! Želim ravno obratno, to, o čemer je pisal Z.M. spodaj, zadnji odstavek ….
Lepo jutro, Jani!
Ja če bi bil dobra vila in če bi imel tisto paličico,čarobno….
Tega sene da..Si to kar si…slika ,ki jo rišeš nehote,nevede v drugih..nastaja spontano..Na njo ne moreš dosti vplivati.Če igraš,se še hitreje zaigraš,tko da prej ali slejpride na dan tisti tvoj pravi jaz…
Dobro jutro..tole je pa end el mojga modrovanja..upam da ne zamerite…
Jutro vsem…..lep dan enako vsem…..mejte se lepo….