Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo razlika med s.p. normiranimi in s.p.

razlika med s.p. normiranimi in s.p.

Barca (ali kdor se pozna na to), ali je res, da se naročniku bolj splača vzet za delo s.p. brez normiranih stroškov kot normiranca? In zakaj? To mi namreč zdaj nekdo zatrjuje, a ne zna razložit. Mogoče pa še komu drugemu pride prav ta odgovor. Hvala!!

--------------------------------------------------------------------------------- Prevajanje: http://www.parisienne.si/ Medved z otoka, zgodba za otroke: http://www.alba2000.si/otro%C5%A1ke-knjige-in-pravljice/96-medved-z-otoka.html

Prednost normiranca je, da mu ni potrebno voditi knjig in sestaviti letnega poročila (manj birokracije). Pri tem ni potrebno sestavljati davčnega obračuna in računovodskih izkazov za javno objavo AJPES. Normiranec mora sicer voditi evidenco izdanih računov in register osnovnih sredstev. Slaba stran takega podjetništva je, da se vodenje papirjev prestavi na stranke normiranca.

V skladu z 48. členom ZDoh-2 so pogoji za s. p. z normiranimi stroški sledeči:

zanj obveznost vodenja poslovnih knjig in evidenc po drugih predpisih ne obstaja, hkrati ne vodi poslovnih knjig in evidenc po drugih predpisih; za druge predpise se ne štejejo davčni predpisi,
njegovi prihodki iz dejavnosti v zadnjih zaporednih 12 mesecih, z vključno mesecem oktobrom tekočega leta, ne presegajo 42.000 evrov,
ne zaposluje delavcev.

Ma, naročnik ima z normircem več dela, ker mora v njegovem imenu odtegnit davek in poslar rek obrazce na durs, izvajalcu pa nakaže razliko.

davek je 25% od 75% osnove (torej je 25% normirnih stroškov).

Kaj se pa vam splača, je pa čisto odvisno, kako se boste dogovorili, najbrž za bruto znesek? V tem primeru je bruto bruto in pika.

Kako to misliš normiranca?
Če misliš tako da razni delodajalci svoje redne zaposlene pošljejo na zavod in si morajo dopreti svoj s.p. je to normalna SVINJARIJA, in dobiček za delodajalca, saj nima nikakršnih stroškov z delavcem, delo pa je vseeno opravljeno običajno prej ali še bolje, lako pa s.p.jevec ostane brez dela s celo goro položnic, ne vem če to misliš

Tole mi je sicer vse jasno, take pogoje izpolnjujem in vodim le, kar je treba, sem normiranka (zaenkrat). Se pravi, da imajo moji naročniki večje stroške pri svojem računovodstvu zaradi mene?

--------------------------------------------------------------------------------- Prevajanje: http://www.parisienne.si/ Medved z otoka, zgodba za otroke: http://www.alba2000.si/otro%C5%A1ke-knjige-in-pravljice/96-medved-z-otoka.html

Tole mi je sicer vse jasno, take pogoje izpolnjujem in vodim le, kar je treba, sem normiranka (zaenkrat). Se pravi, da imajo moji naročniki večje stroške pri svojem računovodstvu zaradi mene?[/quote]

seveda

skoraj vedno se ti manj splača biti normiranc, ker se birokracija prenese na naročnika posla – nezadovoljni, pa tudi če si s.p. ki si plačuje polne stroške za zdravstveno in pokojninsko blagajno skor sigurno mesečno nabereš stroškov za več kot 25%, kar te ti pri normirani varjanti max upošteva.

napiši kako si si zamslila svoj s.p. pa ti bomo predlagali najboljšo varjanto

@brutko: ja, vedno se dogovarjamo za bruto znesek in na podlagi tega izdam račun, kakor opisuješ.
@yonnyboy: ne gre za tako situacijo, sama sem šla na s.p., sama iščem stranke in se znajdem kot vem in znam.

@s.p. : odprla sem aprila. Za letos sem rekla, da bom uveljavljala normirane stroške, da vidim, kako bo šlo. Nimam take vrste posla, da bi bilo ravno veliko stroškov, zaenkrat plačujem tudi še prispevke za 1/2 del. čas. Delo od doma, vse preko interneta.Včasih kakšen sestanek z naročnikom, odvisno od vrste posla.
Samo to me je zanimalo pač, kako je možno, da ima naročnik delo z mano, zdaj pa vidim, da zaradi tistega odvajanja na durs.

Ma toliko dela tudi ni, pač mora poslat rek obrazec in odtegnit davek, torej eno nakazilo več na durs. To je pa res malo dela. Dopuščam možnost, da posluješ z nekom, ki nima digit. potrdila in ne obvlada teh edavkov.
Ti mu moraš seveda dostavit potrdilo dursa, da si normirec.

ti že izdaš račun z verjetno neto zneskom (brez ddv), izplačilo pa dobiš nižje za 25% – drži?

glede na to da si normirc, boš do konca leta ostala normirc, če boš želela normirc ostati v letu 2013, boš do novembra 2012 morala na durs dostavit potrdilo, sicer avtomatično prenehaš biti normirc.

glede stroškov je tako, da v knjigah (če nisi normirc) lahko pod stroške šteješ marsikaj, kar v tojem delovnem procesu potrebuješ … od stroškov telefona, do delnega stroška elektrike, interneta, potnih stroškov, poslivnih kosil … vse to ti definitivno nanese nad 25%.

naročik nima nekega hudega dela s tabo, sem pa jaz v času ko sem bila normirc doživela precej slabe volje s strani naročnika na račun mojega normirnega statusa

mal razmisli

Koliko pa stane telefon in elektrika? Poslovno kosilo? Kako to dokažeš?

Sprašujem, ker se sama spogledujem z s.p.jem, pa kolebam. Zdaj delam na avtorsko in imam normirane 10 %. In se sprašujem, kako naj naberem stroške. Elektrika in telefon nista dovolj.

telefon (gsm) lahko napišeš na s.p., in gre v stroške, za elektriko, ogrevanje in bože ne daj vzdrževanje prostorov, ki niso vpisani v osnovna sredstva, pa od 12.1.2012 dalje ni več davčno priznan strošek (pojasnilo dursa).
razen seveda, če imaš najemno pogodbo, ki pa je sp sam s seboj ne more sklenit.

a ja, pa poslovno kosilo je reprezentanca in le 50 % priznana kot davčno/strošek. Pa še to moraš dokazat, s katerim partnerjem si bil na kosilu (ne moreš v nedeljo z možem na pico pa kar dat v stroške).
Dokazovanje je na strani zavezanca.

Še največ stroškov nabereš s kakšnimi kilometrinami, pa malica…. (če nimate hudih materialnih stroškov, ker je dejavnost storitvena), pa amortizacija računalnika, pa papir, pa kuli, pa prispevki, pa članarina, …skratka, vse dokumentirano, itak

mobitel imaš itak na s.p. – si urediš pri operaterju
hišni telefon, elektrika in še kaj od hišne porabi, kjer imaš s.p. registriran se lahko da v stroške v določenem %, ne vem točno koliko, ker tega ne uporabljam
poslovna kosila, potni stroški, malica … vse to pač nabereš tekom meseca/leta, ko hodiš do strank, ali se z njimi dobiš kje na kavi ali kosilu, kjer dobiš račun, ki je izdan na tvoj s.p. – seveda zanj zaprosiš
no, malica je itak 6€ na dan

teh stroškov je še ogromno, nekateri so smešno nizki, ampak v celem letu ko seštevaš nekaj in nekaj €, se pač nabere konkreten znesek

itd.

hišni telefon, elektrika in še kaj od hišne porabi, kjer imaš s.p. registriran se lahko da v stroške v določenem %, ne vem točno koliko, ker tega ne uporabljam
poslovna kosila, potni stroški, malica … vse to pač nabereš tekom meseca/leta, ko hodiš do strank, ali se z njimi dobiš kje na kavi ali kosilu, kjer dobiš račun, ki je izdan na tvoj s.p. – seveda zanj zaprosiš

teh stroškov je še ogromno, nekateri so smešno nizki, ampak v celem letu ko seštevaš nekaj in nekaj €, se pač nabere konkreten znesek

itd.[/quote]

Mobitela imam 10 evrov na mesec, poslovni prostori v hiši berem pa, da niso več strošek. Stranko imam samo eno, pa še to v drugem kraju, torej poslovna kosila odpadejo. Edin malica bi se mi pa res upoštevala. Pa računalnik. Premalo, ne?

itd.[/quote]

Mobitela imam 10 evrov na mesec, poslovni prostori v hiši berem pa, da niso več strošek. Stranko imam samo eno, pa še to v drugem kraju, torej poslovna kosila odpadejo. Edin malica bi se mi pa res upoštevala. Pa računalnik. Premalo, ne?[/quote]

jah ne vem, zdej če res nimaš nobenih stroškov, pa nikoli ne greš do svoje stranke (kilometrina) potem mogoče imaš res problem s stroški

Čeprav, po drugi strani, bi si pa verjetno lahko kupila kaj, kar si zdaj ne. Kakšno boljšo opremo, pogosteje bi menjala računalnik. Saj če prav razumem sistem, jaz zdaj denar podarim državi, ker sem na avtorsko višje obdavčena, če pa bi imela s.p., bi v določenem okviru lahko porabila denar in bi bila na istem?

Nisem brala zgornjih odgovorov, zato ti je mogoče že kdo povedal: normiranec se ne splača biti tistim s.p., ki imajo veliko stroškov. Če si npr. prevajalka, nimaš skoraj nobenih materialnih stroškov, rabiš računalnik in program, telefon…pa je. Če si pa vodovodar, imaš pa veliko materialnih stroškov, ki jih lahko uveljavljaš, če vodiš računovodstvo in jih je največ več kot tisti %, ki ga dobiš, če si normiranec. Svetujem ti, da preračunaš glede na pričakovane prihodke in odhodke, kaj se ti bolj splača.

Hvala za odgovore.
Večina zadev mi je sicer jasna, le tega res nisem vedela, zakaj sem kot normiranka dražja za naročnike. Večina mi namreč reče, če lahko naredimo več zneskov na en račun, ker da imajo stroške s tem odvajanjem (?!), pa gre večinoma za firme, ki imajo zunanje računovodstvo.

Pozdravljeni!

Stara temo bom izkoristil za vašo pomoč.

Imel bom 700€ rednih mesečnih dohodkov od istega delodajalca.

Zanima me, ali naj odprem s.p z normiranimi stroški ali brez.

Hvala za odgovor in lp

Če boste imeli samo 700€ mesečnih dohodkov, nikar ne odpirajte s.p., ker boste od tega plačali cca. 300€ za prispevke, pa še nekaj za kakšne druge stroške (prevoz na delo, službene poti na poslovne razgovore, prehrano med delom, telefon, internet…), in vam ne bo ostalo nič.

Do cca. 1.800€ mesečnih dohodkov se vam pa itak ne splača biti normiranec, ampak je bolje, da ste obdavčeni po dejanskih prihodkih in dejanskih stroških, ker se vam v tem primeru upošteva olajšava, ki znižuje znesek, od katerega se potem plača davek (dohodnino).

Najboljše je da direktno povem moj primer:
Prehodno potrebujem za leto ali dve S.P (normiran ali navadni?), da mi klub za katerega opravljam storitev nakazuje denar (cca 700€)
(Po letu ali dveh bom zaprl!)
Torej gre se samo za to, da izstavim račun vedno isti osebi za isto število ur..itd
Nimam nobenih dodatnih stroškov pri(prevoz na delo, poslovna kosila, nakup opreme, telefon,internet..itd)!
Torej čisto preprosta situacija.

Na dursu mi je danes predlagal sledeče:
– S.p z normiranimi (enostavno knijgovodstvo)
– plačam 220€ (prvo leto 50%) + 40€ davka/na zaslužek(6%) (plačujem na tromesečje 120€)
Skupaj torej 260€ ker ne rabim računovodje..
Ali je to to?
Pridem z navdnim S.P ceneje skozi?

Ja, z navadnim s.p.-jem pridete ceneje skozi. Plačate 220 € prispevkov mesečno in 0 € davka, ker vam splošna olajšava pokrije celotno davčno osnovo za obračun davka. Računovodje tudi v tem primeru ne rabite, saj vam nima kaj voditi, razen izdanih računov. Za bilanco ob koncu leta pa: v vsakem primeru jo lahko naredite tudi sami, lahko pa prosite koga za pomoč.

Gre za redni s.p. (niste nikjer drugje zaposlen) ali za dopolnilno dejavnost (poleg redne službe)?

Še enkrat se zahvaljujem za pomoč saj je ta danes v naši državi bolj redka. Vsak ti nekaj na hitro predlaga samo da se te znebi..razlagajo pa tako ali tako nam smrtnikom v nepoznanem jeziku.

Res je, šlo bo za redni s.p (nisem nikjer zaposlen) ki ga prvič odpiram. Dejansko je situacija taka, da sem ravno končal študij in bom to leto opravljal prakso in strokovni izpit, ker pa zraven učim bom mogel odpreti s.p zaradi nakazil podjetja.

Torej potem takem odprem navaden s.p.
Kaj dejansko pomeni po domače ta stavek “ker vam splošna olajšava pokrije celotno davčno osnovo za obračun davka”
Torej v praksi: mesečno izdam račun za 700€, delodajalec mi nakaže na TRR, mesečno plačam 220€ na TRR-je ki so mi jih dali na DURS-u in s tem je stvar rešena…nobenega nepotrebnega zbiranja računov, da sem kaj kupoval itd…(ker res ne bom imel dodatnih stroškov)
Hvala in lep pozdrav,

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close