razlika med s.p. normiranimi in s.p.
Kot normiranec bi plačali 6% davka od prihodkov, in to je dokončni davek oz. dohodnina (ni poračunavanja, ni upoštevanja olajšave…).
Kot redni s.p. s 700 € mesečnih prihodkov pa bi imeli sledečo situacijo:
Letni prihodek = 8.400 €
Letni prispevki = 2.640 €
Splošna olajšava = 6.500 €
Davčna osnova = letni prihodek – letni prispevki – splošna olajšava = -740 €
Od davčne osnove se odmeri dohodnino, in sicer vsaj 16%. Ker pa je v tem primeru davčna osnova manjša od nič (pa tudi, če bi bila nič), je davek od dohodka nič, ker 16% od 0 = 0.
DURS-u ste dolžni poročati na letnem davčnem obračunu samo prihodke (skupni znesek vseh izdanih računov). Za stroške vas ne bodo vprašali, ker uveljavljanje stroškov je vaša pravica, ne dolžnost. Če stroškov ne potrebujete (zaradi že tako nizkih prihodkov), vam ni treba zbirati računov, ki jih prejmete pri nakupih.
zdravo
imam eno vprašanje,želim odpreti s.p.pa me zanima koliko stroškov in kakšne davke bom moral plačevati,dohodka bo cca 1000-1200€ mesečno.kaj se mi splača odpret?
hvala in lp
Pozdravljeni,
imam vprašanje..sama delam na recepciji in ker mi je potekel status študenta in me nočejo zaposlit moram za nadaljno delo odpreti sp..moj zaslužek mesečno bo nekje 1300€.. stroškov nimam nobenih razen prevoza in malce)
kakšen bo torej moj realen zaslužek koliko bom imela prispevke za plačat mesečno in kako bo z dohodnino na koncu leta? kaj se mi splača imet navaden sp ali normirani? najlepša hvala za pomoč in odgovor
Za tistega, ki prvič registrira dejavnost, so 1. leto mesečni prispevki cca. 226 eur (ker je 1. leto oproščen 50% prispevkov za PIZ, 2. leto pa je oproščen 30% teh prisp.), za ostale pa so mesečni prispevki cca. 326 eur.
Glede davka pa je težko izračunat v naprej, če se ne ve, kakšni bodo stroški.
Minimalno, kar se lahko upošteva kot strošek, je prehrana med delom, ki je neobdavčena do višine 6,12 eur/dan (cca. 130 eur/mesečno). Potem so tu še potni stroški za prevoz na delo, pisarniški material, računalnik, internet, telefon, reprezentanca, delovna obleka in obutev, če vrsta dela to zahteva, stroški sedeža poslovanja, strokovna literatura, računovodske storitve, …
Na mesec se hitro nabere za 300 eur stroškov, poleg prispevkov. V tem primeru in s prihodki 1.300 eur/mesečno bi bil davek za s.p.
– s polnimi prispevki in obdavčitvijo po dejanskih stroških cca. 587 eur/letno,
– s polnimi prispevki in obdavčitvijo po normiranih stroških 624 eur/letno,
– z delno oproščenimi prispevki in obdavčitvijo po dejanskih stroških cca. 779 eur/letno,
– z delno oproščenimi prispevki in obdavčitvijo po normiranih stroških 624 eur/letno.
Poleg tega je treba upoštevati, da s.p., ki ima vzdrževane družinske člane in je obdavčen po dejanskih stroških, si lahko osnovo, od katere plača davek, še dodatno zniža s posebno olajšavo za VDČ, kar si tisti, ki je obdavčen po normiranih stroških, ne more.
Še primer davka za s.p. s prihodki 1.500 eur/mesečno in stroški 300 eur/mesečno:
– s polnimi prispevki in obdavčitvijo po dejanskih stroških cca. 1.150 eur/letno,
– s polnimi prispevki in obdavčitvijo po normiranih stroških 720 eur/letno,
– z delno oproščenimi prispevki in obdavčitvijo po dejanskih stroških cca. 1.382 eur/letno,
– z delno oproščenimi prispevki in obdavčitvijo po normiranih stroških 720 eur/letno.
Primer davka za s.p. s prihodki 1.500 eur/mesečno in stroški 500 eur/mesečno:
– s polnimi prispevki in obdavčitvijo po dejanskih stroških cca. 587 eur/letno,
– s polnimi prispevki in obdavčitvijo po normiranih stroških 720 eur/letno,
– z delno oproščenimi prispevki in obdavčitvijo po dejanskih stroških cca. 779 eur/letno,
– z delno oproščenimi prispevki in obdavčitvijo po normiranih stroških 720 eur/letno.
Primer davka za s.p. s prihodki 1.300 eur/mesečno in stroški 500 eur/mesečno:
– s polnimi prispevki in obdavčitvijo po dejanskih stroških 0 eur/letno,
– s polnimi prispevki in obdavčitvijo po normiranih stroških 624 eur/letno,
– z delno oproščenimi prispevki in obdavčitvijo po dejanskih stroških cca. 59 eur/letno,
– z delno oproščenimi prispevki in obdavčitvijo po normiranih stroških 624 eur/letno.
Pozdravljeni,
odpiram s.p. kot samozaposleni invalid, pa ne vem kakšen s.p. se mi bolj splača navaden ali z normiranimi stroški. Prihodkov bom imel zgolj 400 eur mesečno, stroškov pa recimo 100 eur mesečno.
Hvala za pomoč…
Pri tako nizkih prihodkih nikakor ne kot normiranec. Kot normiranec bi od 4.800 eur prihodkov (400 eur x 12 mesecev) plačali 192 eur davka od dohodka, kot navaden s.p. pa nič, ker vam bo olajšava pokrila vso osnovo za davek.
Pozdravljeni,
prosila bi za nasvet.
Sem zaposlen za polni delovni čas. V prihajajočih treh mesecih, bi pri eni izmed medijski hiš v Lj – pretipkavala neko besedilo (v popoldaneskem in nočnem času.
Njim je vseeno preko česa delam (št.napotnica, avtorska, s.p., normirani s.p. …) njihovo plačilo je enotno (8eur bruto…) ne glede na to, preko česa delaš.
Ker govorimo o do 1500eur (bruto mesečno) – glede na obseg dela, in ure katere je dejansko možno oddelati, me zanima, kaj je najbolj smiselno, da naredim?
Glede na to, da si ne morem kar tako sposoditi št. napotnice (ker to pa res ni malo denarja), sem razmišljala o normirnem s.p.
Ali je to smiselno?
hvala za vso pomoč,
lp
DB
Forum je zaprt za komentiranje.