Razlike med shih-tzujem in havanskimi bišoni
Pozdravljeni!
Mene pa zanima, katere so razlike med shih-tzuji in havanskimi bišoni? Ali bi lahko prosim navedli pluse in minuse za obe pasmi (zahtevnost nege, energija, uničevanje pohištva, zdravje,…)? Namen imamo kupiti majhnega psa, pa se odločamo. Bil pa bi postrižen.
Hvala za odgovore že vnaprej!
Lp
mi imamo havanca. Pasma je zelo primerna za družine, alergike. Dlaka ne odpada, ne smrdijo, so zelo učljivi. Načeloma niso nagnjeni k nobenim boleznim. Dlako je potrebno negovati, jih redno česati, če ne se dlaka vozla. So zelo prisrčni. Tudi mi nismo vedeli, katera pasma bi bila za nas primerna. Veliko sem si prebrala o havancih, cotonih in maltežanih. Za havanca smo se odločili, ker je bilo ravno takrat eno leglo in ni nam žal.
To kar si naštela mora biti tvoj problem, ne od psa. Koliko imaš ti časa za nego psa, koliko imaš ti energije za psa, kako reagiraš ko so problemi a boš psa zagnala skozi okno, če ti bo copat zgrizel ali omaro :-)))))) kakšne mate in in itd…..si pripravljena na vse to……ali so bolj otroške želje……..tvoje. Takšen bo tvoj pes. Bolj boš želela neko popolnost bolj ti bo pes uhajal ……
Sama imam 6 mesecev starega cotona. Dlako je treba česati,če ga postrižeš je nega lažja in enostavnejša kot če je dolgodlaki. Do sedaj nam ni uničila še nič, niti poskušala ni,zelo hitra je bila tudi čista in zelo hitro je dojela hišni red. Sem pa bila pri vzgoji res dosledna in ni mi žal,ker sedaj je življenje z njo en sam velik užitek. Je pa coton tak kot je lastnik,če je lastnik veliko v gibanju se bo tudi on temu privadil,če je lastnik bolj lene sorte bo pač spal. Naša cotončica kadar ima dan na off,da nikamor tko ne gremo in se nič ne dogaja spi ure in ure,če se nam dogaja čez dan se bo dogajalo tudi njej. Je zelo prijazna do otrok in ne laja,razen,ko sporoča,da mora na potrebo.
Ta vikend je v Ljubljani razstava psov. Če si doma kje blizu, si pojdi pogledat v živo pse in se malo pogovori z lastniki. Na spletni strani od Kinološke zveze si poglej urnik, poišči v katerem ringu se bodo razstavljale pasme, ki te zanimajo in potem ko končajo v ringu sprašuj. Večina lastnikov bo zagotovo pripravljena na kakšen pogovor.
povsem enako je z našo maltipoo, le da ima 3 leta
jaz mislim, da so prav vse te male pasme podobne, saj imajo večinoma iste prednike in so načeloma zelo zdrave, če so le iz dobrega legla.
pojdi pogledat v leglo in pusti da pes izbere tebe, bodi dosledna pri vzgoji in vse bo ok!
ne glede na to katere male pasme bo.
Jaz imam psičko -shih tzu. Stara je 4 leta in pol. Nima vonja, ne pušča dlake,če je dolga dlaka jo je treba česat vsak dan, jaz jo strižem ker mi je takrat lepša in bolj praktična, ne laja, ne napada drugih psov,do vseh je prijazna, ne uničuje pohištva..
Je občutljiva na hrano, tako da vsega ne sme jesti, ker dobi drisko ali bruha ( to si še prej preberite kaj lahko psi jedo in kaj ne). Redno ji je potrebno čistiti ušesa, ker se ji hitro nabere ušesno maslo, ter začne smrdeti. Potrebno je skrbeti tudi za ustno higieno. Ti psi so bolj nagnjenji k boleznim očem. Moja ima nonstop neka vnetja.
Od malega je navajena biti sama po več ur na dan ( takrat ko sma s fantom v službi), takoj ko sem jo prinesla domov je že bila čista. Ko je sama doma, ji nastavim podlogo za lulanje, drugače grema na sprehod. Večino dneva prespi, gre pa vseeno najraje na sprehod, zelo rada se igra, carta. Je ubogljiva pasma, naučiti se jih da veliko trikov.
Je pa čisto odvisno od lastnika, kako bo psa vzgojil. Mogoče bi bila moja psička drugačna, če bi jo vzgajal drug lastnik. Tako da je po moje vseeno, katero izmed teh dveh pasem vzamete, pomembna je vzgoja in UKVARJANJE s psom, ne samo da vi psa imate in vam spi cele dneve na kavču.
Mi imamo shih tzuja,starega 3,5 let. Je popolnoma neproblematičen pes, nikoli nam ni ničesar uničil, zgrizel. Na čistočo se je navadil v enem tednu, od takrat se niti enkrat ni poulal ali pokakal v stanovanju. Brez problema je sam doma tudi 8 ali 9 ur. Nima vonja, dlaka mu ne izpada. Kar se zdi meni zelo pomembno je to, da nikoli ne laja – tudi ko gremo na bližnji hrib in je tam polno drugih psov, on nikoli ne zalaja (za razliko od nekaterih…). Mi ga strižemo, ker je nega tako bolj enostavna. Pa tudi zdi se mu, da njemu tako bolj paše. Rad gre na sprehod, rad je pa tudi doma, kjer zelo veliko psi…