Razložite mi tole glede vrtcev!
Mi nismo dobili vrtca, 1. septembra bi bil otrok goden za vrtec, nismo ga dobili. OK, nismo, eni so ga, tako pač je. Potem pa poslušam od mamice, ki so dobile vrtec za otroka, da njihov začne pa 1. decembra, od ene druge 1. februarja in tako naprej. Če je ta otrok sprejet in bo začel 1. februarja, to pomeni, da mu do takrat hranijo mesto? Torej je od 1. septembra do 1. februarja to mesto prazno? In zakaj ga ne more dobiti en drug otrok, ampak morajo njegovi starši plačevati 500 na mesec privatno varstvo. Zakaj enega otroka ne vzamejo od 1. septembra do 1. februarja?
Pri nas ,kot vem,ne hranijo tako dolgo prostega mesta,ampak imajo prednost tisti,ki pridejo takoj v septembru v vrtec.Ostali si do naslednjega leta poiščejo privatno varstvo.
Če bi bilo prosto mesto do npr.januarja,in bi ga zasedel neki otrok,bi januarja prišel novi z rezervacijo in prejšnji bi moral spet drugam v varstvo,kar staršem prvega otroka tudi ne bi bilo všeč.
Ampak glede na to,da nekateri otroci dosti manjkajo,ker so bolni,oziroma manjka enkrat eden ,enkrat drug,bi lahko ostala v vrtcu oba novosprejeta otroka.Ker skupno število prisotnih otrok mogoče ne bi nikoli presegalo 14.
Tudi o tej možnosti so že premišljali v našem vrtcu.Ampak do realizacije ni prišlo.Mislim,da bi to morali potem urediti na državni ravni.Pa še vedno bi ostali nekateri otroci brez vrtca.
Mogoče pa do takrat oddelka, v katerega bo vključen ta otrok sploh še ni.
Ker možno je tudi, da se oddelki odpirajo čez leto oz. se polovični oddelek spremeni v polnega.
Glede možnosti, ki jo je omenila z vrtcem pa takole. Kaj pa če se zgodi, da vsi otroci pridejo v vrtec? Kam boš dala potem tista dva viška? Ali pa boš ob polnem oddelku zaprla vrata in rekla:”Kdor prej pride, prej vrtec dobi?” Normativi so namreč strogo postavljeni in prav je tako. Zaradi varnosti otrok in vzgojiteljic. Saj tudi vam ni vseeno ali vam otrok na rojstnodnevno zabavo povabi 5 ali pa 8 otrok, je tako?
Te pa razumem. Zneski privat varstva so lahko precejšen stres za družinski proračun. Sem dala čez, čeprav sta bila oba v vrtcu, ampak je bilo to še pred sprejetjem drugega otroka zastonj in sem plačevala pol svoje plače samo za vrtec.
To se dogaja samo v prvi starostni skupini, ko pride npr. decembra v vrtec otrok, ki šele takrat dopolni 11 mesecev. In če so oni prej dali vlogo kot ti, seveda pridejo prej na vrsto. Ne morejo pa tvojega zato sprejeti za dva meseca, ker ta opcija ne obstaja, da bi nekega otroka sprejeli samo za par mesecev, potem pa ga morajo izpisati. Tega ni! Pa tudi kako bi to koristilo otroku? Tri mesece se kot 11-mesečnik navaja na skupino in vzgojiteljici, ko se ravno navadi, pa mora drugam.
Tudi moj je šel v vrtec z marcem, ker je takrat pač dopolnil toliko mesecev, da je lahko šel v vrtec, Ne morejo iti vsi otroci s septembrom v vrtec kot si eni zamišljate.
Pti nas se je dogajalo tudi to, da je bil otrok, ki je bil že star več kot 11 mesecev vpisan. Pa ga pol leta sploh ni bilo v vrtec. Ker je bila mamica doma in ker do pred kratkim za drugega otroka ni bilo treba plačati. Pa ni bil edini primer!
Drugač pa pri nas upoštevajo na razporedu le otroke, ki so septembra dopolnili 11 mesecev. Zato smo tudi mi, ker je tamala rojena novembra, čakali na vrtec skoraj eno leto.
Privatnih varstev je več. Obstajajo (pre)draga varstva za 1000 evrov mesečno, neko povprečno varstvo stane 400 evrov mesečno, obstajajo pa še cenejše variante. Jaz za varstvo recimo plačujem 290 evrov mesečno. Soseda je za varuško, ki je čuvala samo njenega otroka, plačevala 300 evrov. Še neka druga soseda je našla upokojenko, ki je računala 240 evrov, kar jo je prišlo celo manj kot javni vrtec.
Svetujem ti, da preveriš cene zasebnih varstev in poiščeš cenovno najbolj ugodnega. Navsezadnje z razpravo o tem, kako je sistem javnih vrtcev krivičen, za varstvo svojega otroka ne boš plačevala nič manj.
Tako je, tudi do aprila v LJ. Nekdo pa ves ta čas plačuje privatno varstvo, ki ga država sponzorira z 0 evri. Nesramno, kakšne krivice se delajo.[/quote]
Lahko tudi dlje.
Lahko pa si priodobite več točko kot mi, pa bo mesto vaše. Pravila so jasna, transparentna in znana v naprej. Jaz semm nazadnje rodila samo nekaj dni prepozno…..
Tako je, tudi do aprila v LJ. Nekdo pa ves ta čas plačuje privatno varstvo, ki ga država sponzorira z 0 evri. Nesramno, kakšne krivice se delajo.[/quote]
Lahko tudi dlje.
Lahko pa si priodobite več točko kot mi, pa bo mesto vaše. Pravila so jasna, transparentna in znana v naprej. Jaz semm nazadnje rodila samo nekaj dni prepozno…..[/quote]
Pridobivanje točk? Imaš jih, kolikor jih imaš.
Nekaj dni prepozno? In ste eno leto plačevali privat?
Lahko tudi dlje.
Lahko pa si priodobite več točko kot mi, pa bo mesto vaše. Pravila so jasna, transparentna in znana v naprej. Jaz semm nazadnje rodila samo nekaj dni prepozno…..[/quote]
Nekaj dni prepozno? In ste eno leto plačevali privat?[/quote]
Toče se ve, kako se dobi. In dodatne dobis tudi s čakalno listo od prejšnjega leta.
Ja, moje zadnje dete je rojeno v začetku aprila, ko nisem mogla vec oddat vloge oziroma so mi jo zavrnili. In meni je porodniska potekla šele konec aprila, potem pa še dopust. In zakaj bi morala potem v privat vrtec za eno celo leto, če je septembra dobila prostor?
Nekaj dni prepozno? In ste eno leto plačevali privat?[/quote]
Toče se ve, kako se dobi. In dodatne dobis tudi s čakalno listo od prejšnjega leta.
Ja, moje zadnje dete je rojeno v začetku aprila, ko nisem mogla vec oddat vloge oziroma so mi jo zavrnili. In meni je porodniska potekla šele konec aprila, potem pa še dopust. In zakaj bi morala potem v privat vrtec za eno celo leto, če je septembra dobila prostor?[/quote]
Saj bomo dobili čakalne točke, ampak naslednje leto. Eno leto bomo pa plačevali. Oziroma se znam jaz odločiti, da pustim službo, ker ne vidim nobenega smisla v tem, da delam in večino svoje plače dam za varstvo. Bo pa država pobrala manj davkov, kaj me briga. Bom sedela doma in čuvala svojega otroka.
Lahko tudi dlje.
yankovichu pejt jamrat in zahtevaj od nega mesto v vrtcu. ne pa se kle med seboj kregat, kater otrok ima večjo pravico bit v vrtcu in kater ne :)))
On je kot župan dolžan po zakonu zagotoviti mesto v vrtcu za vsakega otroka, ki ima stalno prebivališče v ljubljnai !
Sedaj je že mislim da 6 leto župan, tko da….je imel več kot dovolj časa, da zagotovi mesta vsem otrokom!
Lahko tudi dlje.
yankovichu pejt jamrat in zahtevaj od nega mesto v vrtcu. ne pa se kle med seboj kregat, kater otrok ima večjo pravico bit v vrtcu in kater ne :)))
On je kot župan dolžan po zakonu zagotoviti mesto v vrtcu za vsakega otroka, ki ima stalno prebivališče v ljubljnai !
Sedaj je že mislim da 6 leto župan, tko da….je imel več kot dovolj časa, da zagotovi mesta vsem otrokom![/quote]
Kdor ima v Lj stalno bivalisce dovolj casa, ima tudi njegov otrok dovolj pik za vpis v rtec tudi med letom za v jasli. Ce pa ne, pa se seveda ve tudi, zakaj pik nima.
Pa dobro preberi, kaj sem napisala. Jaz sem za vse tri imela vec kot dovolj tock in to v centru Ljubljane. In ce bi bila zadnja rojena nekaj dni prej, bi jo mesto cakalo do druge polovice aprila. Tocko smo imeli za izvoz.
1. problem je da očitno, si ti zelo problematična oseba. ok, pač taka si. in očitno imaš rešen problem, bi pa si želela imeti tebi lažje rešen problem. zakaj? ja poglej, kako govoriš. govoriš v 3 os. ed. ti začni govorit v 1.0s.ed. razumeš? boš pač morala začet razumet da se pač svet ne suče okoli tebe in d pač vedno ne boš mogla glumit. da boš enkrat morala začet, al tekmovat za moške, al se trudit v sluzbi, pač boš morala začet stvari ki jih znaš mutit in gopcat lepo fino, podkrepit z dejanji tudi. kot moški. a razumeš. to je življenje.
Kača, 11.02.2025 ob 11:47
Berem in ne morem verjet. Otrok ostao brez kosila ker si starsi dolzni 9 eurov. Vrtec takoj zapret a vodstvo pred sodisče. Sram vas bodi… fuuuuj
Pa kaj pišeš take blesarije.Zgodilo se je v Italiji.Položnica ni bila plačana več mesecev.Saj če elektrike ne plačaš, ti jo tudi odklopijo, ne?