Razočarana-vaše izkušnje prosim!!!
Z možem kupujeva avto star 2,5-3 leta. Skupaj sva se odločila, da kupiva Forda Mondea Karavan 2.0 TDCi za okrog 3.ooo,ooo sit (200 gor ali dol).
Znamka in tip avtomobila sploh nista važna, ampak….zanimajo me vaše izkušnje s kupovanjem avtomobila približno toliko starega in za toliko denarja. Midva sva namreč zelo razočarana s kupovanjem pri prodajalcih,ki imajo registrirane avtoprodaje. Vsi samo gledajo, koliko in kje te bodo okrog prinesli. Nakladajo na polno, ko jih postaviš pred dejstvo, pa obmolknejo, postanejo celo nesramni. Je kje sploh še kdo pošten?
Ne vem no, tri milijone ni malo denarja za avto in potem se zgodi tko kot nama. Avto super, kot nov, cena 3.090.000 sit, kar nekaj opreme…. Greva pogledat, res avto, kot se šika, prodajalec nama naloži, da čez eno uro pride kupec…da bo avto šel…midva sva v dilemi…mož gleda (nisva strokovnjaka), se mu zdi, da je en blatnik drugačnega odtenka…prodajalec pravi “ja, ja,je bil mal podrgnjen na parkirišču”. Ok, še kar sprejemljivo…gledava, gledava….”od kod je bil uvožen?” vprašava. “Nemčija se mi zdi”, pravi prodajalec,v servisni knjigi pa opaziva “Italia”. “Pejte se probat pelat” pravi…in midva presenečena nad zaušpanjem sprejmeva. Avto res super laufa, fajn potegne… Ker se nama je avto res dopadel….bla bla bla in ker naju je res prepričal, da bo avto v enem dnevu šel, sva dala aro za deset dni – 30. tisoč-vem, da je malo za tak avto, ampak ok. Tudi če izgubiva….
Čez tri dni gremo avto še enkrat pogledat z mojim bratom, ki je zlo dober mehanik…. Jaz sem kar 10 m stran stala…mi je blo že nerodno (1 uro in pol sta z možem pregledovala). Šli smo na vožnjo in na servis avto dvignit, ker se je bratu neki čudno zdelo. kakorkoli…..ne bom vsega opisovala… Na koncu je blo tkole….Avto vreden tri miljone, star 2 leti in 3 mesece, avto je bil na ravnalni mizi (so dobro vidne spodaj odrgnine), poštrihan prednji blatnik, zadnji blatnik, prednja hauba. Vrata sumljivo sumljivo gladka na notranji strani, v zadnji desni luči kapljice vode (prodajalec pravi, da zato, ker so ga z wapom prali, a voda je bila že zadnjič), na notranji strani pri zadnji luči še ličarski selotejp!!!!, pri sedežu ne dela električni pomik…. skratka…napak še in še…kljub odličnim zagotovilom prodajalca. Cena seveda je ostajala ista…ni šans, da bi karkoli spustil.
Z možem sva razočarana odšla, prodajalec je ostal odprtih ust, po moje še sam ni vedel, kakšen avto prodaja, ampak…za toliko denarja…dobim res lep in kot nov avto iste znamke. Doma imava manjši avto, ki ga vozim jaz in je star 5 let, pa nikjer ni niti praske… Ni nama žal tistih 30.000 sit, ki je tam ostalo, bolje kot da kupiva dobesedno že ves preštrihan in razrukan dve leti star avto.
Kakšne so vaše izkušnje oz. koliko se poglobite v nakup avtomobila?
Če je zaleten avto dobro popravljen ne vidim problema, drugo pa je če je neki za silo skup zmetan in čim ceneje zrihtan.
Poleg tega pa če prodajalca najdeš na laži (že zaradi izvora avta NEM-IT), te vse mine. Sam stran od njega. Je pa obvezno imeti s sabo enega poznavalca, ki eventuelne laži odkrije. Pa je dobro da ima merilec debeline laka. LP
No, saj s tem merilcem debeline laka smo večino stvari odkrili. Saj ne pravim tud jaz in mož in brat se strinjamo…če je avto ok zrihtan…ni problema…ampak…prodajalec je garantiral za to ceno (3.090.00), da je bil sam mal pošarban na parkirišču.
Saj ni problem…z možem bova še drugje pogledala, saj se nama ne mudi, ampak se nama neumno zdi kupovat ves preštrihan in že razbit avto za isto ceno, kot nekaramboliranega. na koncu smo se začeli še spraševat, če so km realni /107.000km/.
vsekakor je treba res dobr pogledat … ne vem, kako eni dobesedno rpidejo z denarjem, okrog in okrog ogledajo avto in kupjo…v desetih minutah. Mene je ta situacija s kupovanjem postavila na realna tla in šele po taki izkušnji vidiš, kok moraš bit res previden.
Če je bil avto razbit in potem potegnejen ali pa klepan se nekje po dveh letih opazi da se material začnja vračati v neko vmesno pozicijo. Nastajajo različne špranje med pločevinami, podvozje tudi ni tako kot bi moralo biti in potem se to popravlja z optiko ipd. sistemi. Poznam primer ko se je avto tako “izvrgel” da so ga po treh letih morali ponovno potegnit.
Kot drug problem so airbagi, ki so izjemno dragi, zato jih po karambolih, če avto ni kasko ne zamenjuejo, ampak le popravijo pokrove, elektroniko pa se tako ali pa tako da nategnit.
Glede tujine pa je tako, da je cena nekoliko nižja, ampak se nekje ve kako stvari stojijo, ker te načeloma ne smejo zavajati. Poznam danes dobro poslujoče podjetje, ki kupuje take avtomobile v nemčiji po nizkih cenah. Ker to podjetje nima dovolj svojih sredstev jim pri financiranju pomaga eden izmed večjih slovenkih prodajalcev sicer novih avtomobilov. V promet jih spravlja neka leasing hiša, nekatere pa tudi avto-hiša prodaja kot rabljene avtomobile. Če je potreben servis ga opravi (ne)omenjena avto hiša.
Ob tem se spomnim na nekaj, kar je v zvezi s tem izrekel Henry Ford, ko so ga vprasali, kateri je zanj najboljsi avto. In je odgovoril: NOV!
Drugace pa Kristina, so danes povsod ljudje taksni in to prakticno na vseh podrocjih clovekovega zivljenja.
Mene jih je ze veliko poskusilo peljati zejnega cez vodo, vendar ceprav nobeden clovek ne more biti strokovnjak na vseh podrocjih, je vedno dobro najprej imeti ob sebi strokovnjaka za dolocene situacije, ce pa ga nimas, pa je potrebno biti izredno previden in predvsem uporabiti zdravo pamet.
Ce pa imas kljub vsemu temu slab obcutek, se lepo obrni in pojdi na drugo stran. Ljudje bi se poleg nastetega morali malce bolj zanesti tudi na intuicijo.
Mene dosedaj kljub veliko poskusom, tudi nekaterih vrhunskih strokovnjakov na njihovem podrocju, ni uspelo “nategniti”.
Upam, da bo tako tudi ostalo…pri meni in pri vas…
LP
Vidiš, azradi tega bom jaz zdaj kupil rabljeno Laguno karavan od kolega, sem jo čakal leto dni, ampak vem , da jni bila nikoli razbita , da ima dejansko prevoženih le 45.000 km, očuvana je kot se šika,… Je sicer 300.000 sit dražja kot so enaki letniki, ampak, vredno je kupiti tak avto, pa četudi moraš malo čakati.
Barbi2, hvala za nasvet, vendar nama Stilo ni všeč. Pa ni tisto, kar potrebujeva. Že prej sva imela karavana, pa zdaj še večjega potrebujeva. Mava velikega psa in otročiček je na poti…pa še veliko drugih zadev. Tako da bova pri Mondeu sigurno ostala…ga bova toliko časa iskala, dokler ga ne najdeva. Je pa teh avtomobilov bolj malo, res.
JAn, se strinjam, jaz sem pred 5 leti kupila Matička od bratranca 1 leto starega, bil je dobesedno NOV in vem, kaj sem kupila. Še sedaj zgleda kot nov, nikoli nobenega problema z njim. Ampak moraš met veliko srečo, da naletiš na takšen avto, kot ga želiš v družini. Saj lahko bi gledala za 3 miljone kakšnega passata, audija 5 let starega, ampak je tukaj spet starost. Za novega Mondea (5 miljonov) pa nimava denarja. Vem, da je najbolje kupit nov avto, kar se tiče ohranjenosti in 100%, ampak….cene so visooooke :))))
Vsekakor naju je ta situacija mnogo naučila. In sedaj bova veliko bolj previdna. Avto namreč ni kruh, kateri je danes zanič, jutri pa dobreg kupim. Raje še pogledava. Hvala za nasvete. Lep pozdrav.
Še moj nasvet gleda avta. Sam sem kupil že 3 rabljene avtomobile v 12 letih in z vsemi sem bil zadovoljen. Moj recept je tak:
– avto vedno kupim direktno od prevega lastnika (salomon oglasnik, http://www.avto.net)
– lastnik mi mora izgledati zaupanja vreden (še vedno se lahko nategnem)
– imeti mora servisno knjižico
– videti moram kje je lastnik doma (če bi se nategnil bi mu visel na vratu in vsak dan pred hišo težil naj mi vrne xx% denarja, ker me je nategnil)
– avto mora biti največ 3 leta star
– če reče, da je avto nezaleten to napišem tudi v kupoprodajno pogodbo in s tem bi mu potem tolko časa težil če kaj ne bi bilo OK, da bi se me sigurno
naveličal
– NIKOLI NIKOLI NIKOLI ne kupuj po časovnim pritiskom. Ne sme si ti muditi. Boljše da ti 5 dobrih avtov odpeljejo, kot da se pri enem nategneš.
Pa srečno
Sem bral v Motoreviji, da so kontrolorji na AMZ tehničnih pregledih ugotovili, da poleg tega, da imajo iz tujine uvoženi avtomobili prevrtene km, so tako obrabljeni kot tukaj kupljeni 7 let stari.
Servisno knjigo se da marsikje kupiti in potrditi. Vendar se lahko preveri tako, da se gre k servisu, kateri je vpisan v knjigi in pogleda v rač. kaj vse se je delalo.
Naj vam še jaz opišem svojo izkušnjo z rabljenimi avtomobili. Od strica sem dobila avto, iskat sem ga šla na pooblaščeni servis, ker je stric želel, da avto porihtajo predno ga dobim jaz. In kaj se mi je zgodilo na naslednjem rednem servisu čez cca 8 mesecev. Dobila sem tak račun, da me je skoraj kap in ne vem kaj vse je bilo narobe z avtom. Naj povem, da je bil stric prvi lastnik, avto lepo vzdrževan in vedno redno servisiran. Če bi mi ena xy oseba prodala ta avto, bi si mislila, kako me je “nategnil”. Pa me ni, star avto je star avto, zato ne moreš pričakovati, da bo vse v najlepšem redu.
Potem sem imela uvožen avto iz Italije. Super avto, glede na to, da je bil rabljen avto in še uvožen. Je pa res, da razni manjši avtoprodajalci uvažajo razbite avtomobile, jih tukaj za silo zrihtajo, in potem prodajajo kot super avto. In potem pade slaba luč tudi na prodajalce avtomobilov, ki res uvozijo dobre avtomobile, ne razbite.
Pa še to, jaz bi zahtevala aro nazaj, saj avto vendar ni tak, kot bi moral biti. Baje ti pripada.
Dober nakup vam želim.
Are ne morva dobit nazaj, ker je v pogodbi tko zapisano in sva (bedaka :)))) pozabila na tisto, kar je rekel Jernej-da se to napiše v predpodajno pogodbo, da je bil avto nekaramboliran. saj pravim…za naprej že veva :)))) Lih danes greva gledat v Domžale zopet enega…nama je prodajalec po telefonu zagotovil, da nama da garancijo na nekalamborirano vozilo in 3 mesece za celotno vozilo…. no, prej ga bova temeljito pregledala :)))) in peljala , da ga dvignejo…. Vam sporočim :)))
Ni računice. Tri leta plačuješ 60.000 na mesec SAMO ZATO DA SE VOZIŠ V NOVEM AVTU, potem je vredn pa točno tolko kot če ga TRI LETA (!!!) sploh ne bi plačeval. To pomeni da dejansko v treh letih “zgubil” 2.000.000. Če kupiš rabljenega 3 leta, kolko zgubiš v naslednjih 3? A hodite zato v službo, ljudje? Jaz ne bi. Za 60.000 viška na mesec lahko živim ko gospod pa j*** novi avto gor in dol :-;) Samo moje mnenje pa brez zamere;)
Jure očitno kreditni sistem ni ravno tvoje področje. Je kolega kupu nov avto za 4,3 mio. Je dal 1Mio pologa, zdej bo sicer za moje pojem predolgo plačeval po 50 jurjev na mesec in na koncu ima ostanek vrenosti okrog 1mio.
1mio+12x5x50=3.0 mio+1mio= 5mio; v vse to so že vračunalni obresti ki znašajo 0,7mio.
Aja vzel je sicer ne vem zakaj operativni leasing, ki je bolj namenjen firmam…. uglavnem finančni leasing al pa kredit bi mogoče pršla kak cent ceneje.
Zaključek: če danes kristina nima 5 mio lahko vzame kredit na mnogo let, kar pomeni da si mora za avto dvojno trgat od ust, saj pri normalnem življenje lahko privarčuje 3mio. Men se kristinino razmišljanje zdi popolnoma na mestu.
Živjo, spet jst :))))
Tkole je, tile prodajalci so popolnoma vsi isti, ampak res popolnoma vsi. Sva bla do sedaj pri sedmih posrednikih. Si morte mislt-vsi trdijo in trdijo, da avto ni razbit in bla bla bla…na koncu pa se izkaže ravno obratno :))) Joj joj prejoj, jst ne vem no, kok morjo bit tok smešni. Ok, saj verjamem, da jih polovica kupcev nasede, tisti, ki se pa malo bolj spozna na to…..ga ne morš okrog prnest in konc. Zdaj že jst znam pogledat, al je bil avto kje štrihan al ne :)))))
Tista prva, najbolj slaba izkušnja, kjer sva zgubila aro se je zgodila Avtolescah. Tko da…ni treba tam lih vse verjet, tud če ti še tko zatrjujejo in prepričujejo, da ni problema, gremo pelat na servis….Tam na servisu itak vsi s prodajalcem držijo :)))
No, nama je končno uspelo dobit Mondea v črni barvi,letik 2001, kjer je bil štrihan samo prvi levi blatnik, sva videla sliko in tudi poškodovan blatnik. Drugače je pa avto res kot nov, še diši po novem :))) Ga greva v sredo iskat :)))) JUHUUUU :)))))