Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Razveljavitev služnostne poti

Razveljavitev služnostne poti

Pozdravljeni!

Ali morda ve kdo za kakšen primer, da so zaradi povzročanja škode in neupoštevanja lastnikovih zahtev komu na sodišču odvzeli služnost.

Nujno prosim, če mi kdo lahko pomaga. Obupujem, sem oškodovani lastnik.

Odgovor na objavo uporabnika
Razveljavitev služnostne poti, 12.05.2025 ob 18:46

Pozdravljeni!

Ali morda ve kdo za kakšen primer, da so zaradi povzročanja škode in neupoštevanja lastnikovih zahtev komu na sodišču odvzeli služnost.

Nujno prosim, če mi kdo lahko pomaga. Obupujem, sem oškodovani lastnik.

– kakšna škoda se povzroča?

– kakšne so lastnikove zahteve?

– če je služnost edini dostop, ne bo uspeha

Gre za cesto. Navažajo pesek, ga ne dovolim, ker sem na poplavnem območju in mi zabije odtočne kanale. Ob poplavi sem dve noči dežural, da sem pesek praznil iz odtoka, ki ga iimam v garaži. Ne vem kaj bi se zgodilo, če me nebi bilo doma. Izkopali so mi tlakovce, ki sem jih položil zaradi lažje vožnje samokolnice, moje protipoplavne vreče so brez vprašanja razsuli v luknje v cesti, cirka 20vreč. Cesto si lshko uredijo drugje, tam je bila tudi predvidena ampak so se pted leti, (več kot 20 ) začeli voziti tukaj. Izsiljujejo, da naj ta del parcele prepišem na občino, da se cesta vriše in se jo bo plužilo in podobno. Hočejo, da naredim asfalt, ni  konca. Globoko pesegajo v mojo intimo. Nimajo nobene meje, kot da sem jaz na njihovem.

Sodiščedosodiodskodnino, 12.05.2025 ob 19:21

Gre za cesto. Navažajo pesek, ga ne dovolim, ker sem na poplavnem območju in mi zabije odtočne kanale. Ob poplavi sem dve noči dežural, da sem pesek praznil iz odtoka, ki ga iimam v garaži. Ne vem kaj bi se zgodilo, če me nebi bilo doma. Izkopali so mi tlakovce, ki sem jih položil zaradi lažje vožnje samokolnice, moje protipoplavne vreče so brez vprašanja razsuli v luknje v cesti, cirka 20vreč. Cesto si lshko uredijo drugje, tam je bila tudi predvidena ampak so se pted leti, (več kot 20 ) začeli voziti tukaj. Izsiljujejo, da naj ta del parcele prepišem na občino, da se cesta vriše in se jo bo plužilo in podobno. Hočejo, da naredim asfalt, ni  konca. Globoko pesegajo v mojo intimo. Nimajo nobene meje, kot da sem jaz na njihovem.

jaz bi najprej za vsak tak poseg klicala policijo.Če imajo dodaten dostop, enostavno zapri pot.

Jaz bi najprej preveril, če je v zemljiški knjigi na vaši parceli vpisana služnost in to tudi kakšna. Kar tako se ne more nekdo spomniti in začeti voziti po parceli…

Torej elementi, ki morajo biti jasni so

Vrsta služnosti: Navede se, da gre za stvarno služnost (npr. služnost poti, služnost vožnje, služnost hoje ipd.).

Gospodarjena in obremenjena nepremičnina:

Gospodarjena nepremičnina: tista, ki ima korist od služnosti (služi se je).
    Obremenjena nepremičnina: tista, prek katere poteka služnost (je obremenjena s služnostjo).

Opis poti oz. obseg služnosti:

Podrobna opisna opredelitev poteka poti (npr. smer, dolžina, širina),
    Lahko tudi grafični prikaz v zemljiškoknjižnem dovolilu ali geodetski prikaz (npr. elaborat).

Namen služnosti:

Določa, za kaj se služnostna pot uporablja (npr. dostop z vozilom, samo peš dostop ipd.).

Način izvrševanja:

Lahko vključuje določila o načinu vzdrževanja poti, omejitvah (npr. samo osebna uporaba, brez pravice prevoza težkega tovornega prometa ipd.).

Trajanje služnosti:

Lahko je časovno neomejena (najpogosteje) ali pa omejena (določeno obdobje ali pod pogojem).

Zemljiškoknjižno dovolilo (intabulacijska klavzula):

Izjava lastnika obremenjene nepremičnine, da dovoljuje vpis služnosti v zemljiško knjigo.

Datum in pravna podlaga:

Pogodba, sodna odločba ali druga listina, ki je podlaga za vpis.

Zagotovo se da najti procesno napako pri vpisu ali nejasnost katerega od zgornjih elementov oz. ugotavljanje novega stanja. Bo potreben odvetnik in nekaj let življenja v sodnih mlinih. Tudi €.

vpr599, 12.05.2025 ob 19:38

jaz bi najprej za vsak tak poseg klicala policijo.Če imajo dodaten dostop, enostavno zapri pot.

Ne gre to tako. Ko je enkrat vpisana služnost si v prekršku, če kar zapreš pot. Ljudje mislijo, da s služnostjo lahko izsiljujejo, pa je resnica daleč od tega.

Služnosti nimajo vpisane. Imajo pa pravico, ker so pot priposestvovali, ker jo žebtoliko let uporabljajo. Ampak prehoda brez sodnega dovoljenja ne smem zapreti, bi bilo protipravno in bi na koncu plačal jaz.

Sem pripravljen tožiti, samo, da se jih znebim. Zato me zanima, če pozna kdo kakšen primer, ki je uspel. Moja odvetnica pravi, da bomo tožili izida pa ne more napovedati.

Sodiščedosodiodskodnino, 12.05.2025 ob 19:57

Služnosti nimajo vpisane. Imajo pa pravico, ker so pot priposestvovali, ker jo žebtoliko let uporabljajo. Ampak prehoda brez sodnega dovoljenja ne smem zapreti, bi bilo protipravno in bi na koncu plačal jaz.

Sem pripravljen tožiti, samo, da se jih znebim. Zato me zanima, če pozna kdo kakšen primer, ki je uspel. Moja odvetnica pravi, da bomo tožili izida pa ne more napovedati.

Pravno si podučen, celo odvetnika imaš, pa sprašuješ tule?

Sprašujem, če pozna kdo primer, ki je na sodišču uspel v podobnem primeru.

Vsak primer je drugač̣en. Teẓ̌ko je napovedovati kljub vsem znanim okoliṣ̌č̣inam. V kolikor res izgubite toẓ̌bo in bo potreben vpis v ZK poskrbite, da se doda vpis o letni denarni odṣ̌kodnini ipd.

Več̣ si poglejte na https://sodnapraksa.si/

Kakšno odškodnino pa lahko pričakujem. Gre za pot čez celotno mojo parcelo, cirka 35m je dolga, široka pa je skoraj 3metre. Hiša bi najbrž bila zaradi vpisa manj vredna, se na zmanjšano vrednost hiše obračuna odškodnina? Verjetno obstaja neka formula, ali lahko sam zahtevaš višino odškodnine?

V primeru, da je nastala možnost dostopa po drugi poti in ti to strokovnjaki potrdijo, lahko dokažeš, da služnostna pot ni več nujna.

Govoriš o dveh različnih stvareh. Eno je služnost, ki je vpisana v zemljiško knjigo, ti pa govoriš o priposestvovanju. V tem drugem primeru mislim, da nimaš elementov za tožbo. Priposestvovano postane last drugega.

Če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost v dobri veri, potem pridobi stvarno služnost po preteku desetih let. „Dobra vera” pomeni, da je tisti, ki se sklicuje na priposestvovanje, tujo nepremičnino uporabljal na podlagi pogodbe z lastnikom te nepremičnine, ta pogodba pa morda ni bila realizirana v zemljiški knjigi.

Če tisti, ki izvršuje služnost, nima nobene pogodbe, na podlagi katere bi lahko utemeljil svojo „dobro vero”, je pa dejansko izvrševal služnost dvajset let, lastnik služeče stvari pa temu ni nasprotoval, potem pridobi stvarno služnost šele s pretekom dvajsetih let.

Stvarne služnosti ni mogoče priposestvovati, če je lastnik gospodujoče stvari zlorabljal zaupanje lastnika ali neposrednega posestnika služeče stvari, če je služnost izvrševal s silo ali zvijačo ali če je bila služnost dovoljena do preklica.

Priposestvovanje služnosti pomeni, da lahko tisti, ki je služnost priposestvoval, zahteva od lastnika služeče nepremičnine, da mu izda overjeno zemljiškoknjižno dovolilo za vpis priposestvovaneslužnosti v zemljiško knjigo. Če lastnik služeče nepremičnine zemljiškoknjižnega dovolila noče izdati, potem ga lahko imetnik služnosti toži in s tožbo zahteva ugotovitev priposestvovane služnosti. Če sodišče tožbi ugodi, se lahko na podlagi sodbe vpiše služnost v zemljiško knjigo.

Priposestvuješ lastninsko pravico, če ne veš, da nepremičnina, ki jo uporabljaš ni tvoja se pravi v dobri veri, oni vedo, da uporabljajo tujo parcelo, po 20 letih pa priposestvuješ služnost, lastnik pa nisi.

Kaj si pa do sedaj počel? Seveda ti nagajajo, poteklo je tvojih 20 let priložnosti, da urediš zadeve in oni so tisti dan, ko je bila izpolnjena njihova pravica, začeli slaviti s peskom. Pustil si, šenkal 35m svojega grunta v trajno uporabo. Karkoli boš od 20 let naprej poskušal urediti,  ti svetujem dve stvari: prvič, potrebuješ dobrega odvetnika in če ne bo uspešen, kar verjetno ne bo, drugič, da ne boš kot stara dva hepana v Slovenski Bistrici, ki sta se postrelila zaradi grunta.

Bo dokazal, da ti delajo škodo, posegajo v tvojo VARNOST, to niso heci. Če obstajajo kakršnekoli slike, kar verjamem, da si že zaradi zavarovalnice vse poslikal. Bodo ti sosedi kr lepo pakirali iz tvoje zemlje. Tudi če imaš pravico neko stvar uporabljati je NIMAŠ PRAVICE UNIČEVATI.

Mi smo zmagali na sodišču za izbris služnosti po več kot 30 letih iz zemljiške knjige zaradi uporabe v slabi veri, ampak so imeli sosedi tudi drugo možnost dostopa, čeprav nam je bilo takrat rečeno, da kljub drugi možnosti dostopa ni nujno da bomo na sodišču dosegli izbris. Vse morate poslikati, vsako motenje posebej.

Doberodvetnik, 13.05.2025 ob 10:46

Bo dokazal, da ti delajo škodo, posegajo v tvojo VARNOST, to niso heci. Če obstajajo kakršnekoli slike, kar verjamem, da si že zaradi zavarovalnice vse poslikal. Bodo ti sosedi kr lepo pakirali iz tvoje zemlje. Tudi če imaš pravico neko stvar uporabljati je NIMAŠ PRAVICE UNIČEVATI.

Ampak s tožbo lahko samo omeji pravice uporabnikov oziroma jih primora v obzirno ravnanje, ne more pa jim razveljaviti služnosti.

V kolikor ne spostujejo dogovorjenega k odvetniku in das na sodisce za izbris sluznosti in dokažeš drugo moznost za dovoz k njihovi nepremicnini.

New Report

Close