Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Razvoj dojenčka

Razvoj dojenčka

Imam 8 mesecev starega dojenčka. Drugi otrok. Prvi je bil tako rekoč idealen. Pri 7 je plazil, pri 8 se dvignil v sedeči položaj,… Nobenih skrbi.
Tale pa zna samostojno sedet, se zaigra sam tudi za dlje časa- v sedečem položaju je popolnoma stabilen. Vendar se ne dvigne sam v sedeči položaj, ne plazi, se ne dviga ob opori. Če ga dam na trebušček se jezi in ne gre nikamor, en naprej ne nazaj. Prekotali se s hrbta na trebuh in obratno, kaj več pa ne. Glavico dviguje od podlage, ritko tudi, krči nogice, vendar se ne premakne. Posvetovalnico imamo čez dober mesec, takrat bo že 9,5 meseca star. JAz bi ga pa rada pač malo spodbudila k gibanju…
Mi lahko date kak nasvet? Je to normalno za 8 mesečnega dojenčka?

Prosim ne mi pisat kaj vse je znal vaš pri 8. mesecih. Prevale. salte, smučat na vodi in tako dalje… Prosim za kak nasvet in mnenje, če je to normalno ali ne. Naj čakam do 9,5 meseca ali grem k zdravnici prej?

ne sekiraj se
ima še dovolj časa

eni otroci shodijo, ne da bi sploh plazili

pri osmih mesecih je skrajni rok samo zato, da sedi brez opore in da se lahko prevali, za vse ostalo ima več kot dovolj časa.

http://med.over.net/forum5/file.php/46/42531/denver.jpg

En je pri 8 mesecih komaj sedel, pa še to komaj, komaj. Shodil je pri 10.
Drugi je pri 8 mesecih puzal kot strela, shodil pri dobrih 11, skoraj 12.
Tretji je pri 8 sicer stabilno sedel, plazil se je pri 12+, shodil pri skoraj 18.
Vsi trije so danes skoraj odrasli in vsi trije so športniki.

nič ne skrbi, ti samo malega devaj na tla- na podlago, najboljša je taka, ki ne drsi in se ne guba, pa mu v bližino nastavi igračko, in ga vspodbujaj, da sam pride do nje…
Saj ne bo takoj napredka, ampak se bo počasi navadil na to, da sam stegne roko, nogo za tistim kaj hoče…nič hudega, če se jezi, kar naj se, to je tudi vzpodbuda, da bo pričel plaziti. Poskusi ga dati v “položaj za plazenje” torej na kolena in na roke, ter mu dvigni trebušček, če ga sam ne. Morda rabi samo malo vzpodbude, da se mu pokaže kako to sploh gre…

Eni so bolj lenuščki, tudi moj je bil tak. Malo kasneje je začel, vendar je lepo počasi dal skozi vse faze razvoja, sedenje, opiranje, odrivanje, klečanje, plazenje, vstajanje ob opori, hojo…

nič skrbi, samo malo vaje, pain veliko vstrajnosti, pa bo!

NE to ni normalno!!

Niti ni toliko čudno da se ne dvigne, bolj je čudno da nima želje, se upira 🙁

Daj prosim pojdi do dohtarja da ni kaj narobe. Verjetno ni, ampak nikoli ne veš…držim prstek da bo vse ok

Moj se je pri enem letu upiral postavit na nogice. Še pri 15 mesecih ni bilo šans, da bi ga postavil stat na nogicah. Ne in ne. Shodil je pri 18. Ampak ti povem, da je bil to blažen žegen, ker za razliko od drugih dveh, ki sta shodila pri 10 in 12, je bil tale pri 18 že toliko zrel, da je vedel, kaj lahko in kaj ne in mi ni bilo treba pol leta letat za njim in vpit “ne to, ne to”.

KAj bi lahko bilo narobe?

Nič ni narobe. Moji dve sta bili obe taki. Obe sta hodili na fizioterapije, ki jih je predpisala zdravnica in nato obe shodili pri 10ih mesecih. Taveliko je bilo kar treba čuvat, tamalo pa sploh nisem, ker je bila ziheraš.

Trije otroci, noben po “jusu” … Prva je prvič od podlage dvgnila glavo šele pri 3 mesecih, se nikoli ni plazila, nikoli kobacala, nikoli prevalila ne na trebuh, ne na hrbet, nič od nič. Sedela je pri ene 6-7 mesecih, vendar se ni usedla sama. Itd. Pri 11 mesecih se je kar nekako sredi sobe postavila na noge, a nobenega korala. Shodila je pri 13 mesecih. Nikoli bilo nič narobe, vsaka sistematika je bila bp. Je zdaj krasna, gibčna športnica.

Dvojčici sta se rodili mesec prezgodaj, vse bp.Glavico dvigovali se mi zdi že v porodnišnici, sta se plazili, obračali, marsikaj, divjaka na kvadrat. A še pri 9 mesecih nista sedeli, niti ob opori ne. Jaz vsa v skrbeh, pediatrinja, da je vse ok, ravno tako v razvojni ambulanti, kamor smo vsakih nekaj mesecev hodile na kontrolo zaradi prezgodnjaga rojstva. Pitem ena shodi pri komaj 10 mesecih, čez 14 dni že teče. Ta druga slab mesec za njo. Ok, sedeti sta začeli nekje vzporedno?! Itd. Nikoli nobenega padca, ko sta shodili, je bila oja stabilna. Tudi onidve sta vitalni, nič nerodni, brez vsakršne razvojne nepravilnosti.

Nehaj brat knjige. Otrok ima sistematiko dovolj pogosto, da se pravočasno odkrije kak zastoj.

Zdravnici pojdite. Otrok je hipoton. Naj vam da zdravnica napotnico za razvojno ambulanto. Vem kako vam je. Bila sem dvakrat v vašem perju. Bilo je zelo hudo. Sin je sedel samostojno šele pri enem letu. Je pa obiskoval terapije in sem ogromno z njim telovadila po navodilih terapevtke, tudi po 2 ure na dan (ne naenkrat ampak ločeno čez dan). Potem je k sreči ostalo šlo hitreje. Shodil je pri 16.

Hčerka je bila tudi hipotona, sam ne tako, kot sin, ki je imel diagnozo generalizirana hipotonija.

Zdaj sta skoraj čisto ok. Ostala je večja elastičnost sklepov, ki je v povezavi s hipotonijo.

Zdravnici pojdite. Otrok je hipoton. Naj vam da zdravnica napotnico za razvojno ambulanto. Vem kako vam je. Bila sem dvakrat v vašem perju. Bilo je zelo hudo. Sin je sedel samostojno šele pri enem letu. Je pa obiskoval terapije in sem ogromno z njim telovadila po navodilih terapevtke, tudi po 2 ure na dan (ne naenkrat ampak ločeno čez dan). Potem je k sreči ostalo šlo hitreje. Shodil je pri 16.

Hčerka je bila tudi hipotona, sam ne tako, kot sin, ki je imel diagnozo generalizirana hipotonija.

Zdaj sta skoraj čisto ok. Ostala je večja elastičnost sklepov, ki je v povezavi s hipotonijo.[/quote]
ne seri
hipoton otrok ne more stabilno sedet sam – TALE TU PA SEDI SAMOSTOJNO IN STABILNO
vsaj preberi natančno, če že misliš pametovat

Zdaj sta skoraj čisto ok. Ostala je večja elastičnost sklepov, ki je v povezavi s hipotonijo.[/quote]
ne seri
hipoton otrok ne more stabilno sedet sam – TALE TU PA SEDI SAMOSTOJNO IN STABILNO
vsaj preberi natančno, če že misliš pametovat[/quote]

Brala sem zelo natančno. Ti, ki si dobila vso pamet sveta mi pa ne boš pametovala. vem kaj pomeni hipoton otrok. Moja je tudi sedela, kot klada, če se jo je dalo sedet, da bi pa prišla do tega pa ni mogla. Ko sem prišla z njo na obravnavo v razvojno je imela 10,5 mescev in je potem pri 11 ob pomoči terapij okrepila mišice, da je lahko samostojno se vsedla, potem pa se čez kakih 14 dni začela premikat po štirih.

Pri sinu je bilo huje, kljub dovolj zgodnji obravnavi. Zato mi ne klanfaj, ker nisi ta, ki je pristala na pediatrični ob otroku in gledala kako so mu elektiko spuščal v mišice. K sreči ni bilo to kar so sumili ampak zgolj generalizirana hipotonija.

Dobro poglej, kaj je napisala avtorica

Vendar se ne dvigne sam v sedeči položaj, ne plazi, se ne dviga ob opori. Če ga dam na trebušček se jezi in ne gre nikamor, en naprej ne nazaj.

Torej tvoj otrok se je pri 8 mesecih sam prevalil iz hbta na trebušček in obratno, dvigal ritko, stegal ročice, le da s eni premaknil naprej, ne nazaj? Torej ni plazil in pri 8. mesecih se ni še sam usedel, je pa sedel povsem samostojno in se ni zvračal? Smem vprašati koliko je tehtal?

A aj vprašam na forum pediatrija, kaj menite ti in ostale mame?

Kot prvo če bi bil otrok hipoton bi vsak normalen pediater opazil že prej. Posvetovalnica je pri 6ih mesecih in bi tam to MORALI opazit. Sicer takrat še ni tako da bi jih večina sedela in plazila itd., se pa gleda druge stvari. In otrok ne postane hipoton iz danes na jutri. Pa mimogrede – nekateri se sploh nikoli ne plazijo, če te to skrbi. Pravzaprav se plazi vedno manj otrok, ker jih vlačite cele božje dneve po rokah kot kakšne jebene koale. Še malo pa še shodili ne bomo ker jih ne spustite na tla in tlačite v ležalnike in gugalnike in skokce in flokce in pichke matrne, samo na tleh niso kjer bi MORALI biti večino časa. Daj otroka na tla na eno dekno ali blazino ali karkoli pač imaš, vleži se z njim na tla in potem ga spodbujaš. Internet – youtube – imaš “vaje” za otroke kako spodbujat k sedenju, plazenju blablabla. Če čez mesec in pol ne bo napredka potem poveš pediatru in bo ukrepal.

New Report

Close