Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija razžalitev preko facebooka

razžalitev preko facebooka

Pozdravljeni!

Pred nekaj dnevi sem dobil od “prijateljice” na facebooku zasebno sporočilo z izjemno žaljivo vsebino (vse možne grde besede v slovenščini) in to iz razloga, ker naj bi bil jaz kriv za neke njihove težave z lastništvom nad neko parcelo itd. No skratka moje vprašanje se ne nanaša na to težavo, ampak na razžalitev. Kopijo tega zasebnega sporočila sem nesel na policijo, kjer so naredili prijavo, vse skupaj pa so obravnavali iz ZJRM (to se mi zdi malo čudno, saj nima to nič veze z javnim redom in mirom)…no povedali so mi, da bodo to posredovali prekrškovnem organu, ki bo tej osebi (verjetno) izdal plačilni nalog.

Zanima me, ali je možna tukaj tudi zasebna tožba? ali pa kakšna druga tožba?

ali se lahko ta oseba izgovarja, da ni to napisala ona (imela pa je , da mi to napiše, saj se je eno uro pred prejetim sporočilom inšpekcija začela rušiti njihove stvari)…oni pa sumijo mene, da sem jaz te zadeve prijavljal, čeprav so jim na policiji povedali, da nisem prijavljal jaz, zdaj pa pač pravijo, da sem sigurno jaz to prijavljal preko anonimnih klicev.

torej, moja vest je popolnoma čista, zanima pa me, ali lahko to osebo tožim (in na kakšen način)?

Hvala in lep pozdrav!

Luka

Pozdravljeni!

Hvala za vaše vprašanje.

Vsekakor moram vedenje vaše znanke na spletu obsoditi, ker gre za neprimerno ter žaljivo vsebino. Menim, da je splet pogosto način sproščanja jeze na posameznike, ker nam daje navidezno aninimnost in varnost domačega okolja, v katerem sporočilo napišemo. Pogosto se zgodi, da besede, ki jih napišemo, v živo ne bi imele tako negativnega pomena kot če jih izlijemo na papir oz. na splet. Glede na situacijo bi težko svetovala kaj takega, vendar vseeno razmislite o tem, da se z osebo na drugi strani poskušate pogovoriti. Saj poznate star pregovor: juha je najbolj vroča ravno takrat, ko se skuha. Morda čez par dni o tožbi niti ne boste več razmišljali.
Glede na to, da ste zadevo že prijavili policiji, ki se je tudi korektno odzvala, z vidika preprečevanja ponovnih groženj kaj drugega žal ne morete storiti. Predlagam vam, da se na grožnje ne odzivate, saj s tem lahko le še poslabšate že nastalo situacijo. Sporočilo, ki ste ga prejeli od “prijateljice”, kot ste sami navedli, shranite, saj ga lahko uveljavite kot dokaz na sodišču.
Ker se s pravnimi zadevami s področja spleta ne ukvarjamo profesionalno, bi vam predlagala, da se o morebitnih ukrepih z vaše strani obrnete na odvetnika ali na podjetje http://aphaia.si/, ki se s tem področjem ukvarja.

Vsekakor vam želim, da nesporazum s “prijateljico” čim bolj mirno rešite.

Če o omenjeni temi želite še kakšno mnenje, smo vam z veseljem na voljo.

Lep pozdrav,
Lidija Pečjak, univ. dipl. psih.
Varni internet, http://www.varniinternet.si

Hvala za odgovor!

No, ta zadeva, da me obtožujejo se vleče že veliko časa vendar zato nimajo niti enega dokaza mene pa pač blatijo pri vaščanih, češ da sem za te težave kriv jaz. Te osebe ne želim tožiti, vendar me vseeno zanima, kakšna tožba pride tukaj v poštev, saj je to pač razžalitev. Obstaja tudi morda kakšna sodna praksa glede sporočil na Facebooku?

Hvala!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close