Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Rdeča lička – me skrbi

Rdeča lička – me skrbi

Naš 4-letnik ima že 2 dni precej rdeča lica. Več kot očitno ne od vetra in od sonca, ker koža ni hrapava. Zanima me, ali ima kdo izkušnje s čim podobnim. Je to lahko alergija, slabokrvnost, me mora skrbeti? Vročine nima, je tudi, ampak je res čudno. Pa ima sicer dobro in brezhibno kožo. Ga mažem s kremo, pa se mi zdi, da malo uplahne, potem pa spet ven udari. Pa ne zaradi gibanja (se pravi, ker bi se pregrel). Včeraj se mi je zdelo, da je koža na mestu rdečice vroča.

pa prosim, ne mi rečt, naj gremo k zdravniku, ker verjetno veste, da ne moremo leteti ta hip, ko sem pa tja klicala pa itak nisem vedela, ali me sestra zafrkava al je res tupa. Bolj ko jo sprašujem, kdaj danes dela njegova zdravnica, bolj mi tvezi, da je jutri popoldne in da naj pridemo mimo, pa če ne bo gužve, ga bo pogledala.

no, prosim za kakšno izkušnjo, če jo kdo ima.

Hvala

Peta bolezen

Je virusno obolenje, ki se prenaša s kapljično infekcijo, preko dihal. Obolevajo majhni otroci, šolarji, pa tudi posamezni odrasli. Virus prizadene celice rdečega kostnega mozga, zato se lahko v fazi prebolevanja bolezni pojavi blaga do zmerna slabokrvnost.

Za bolezen je značilno, da nastopi izbruh izpuščaja nenadoma, brez poprejšnjih prehladnih znakov, prav tako ni povišane telesne temperature.
Inkubacija traja od 6 – 14, včasih tudi 21 dni.

Najbolj karakterističen znak bolezni je značilni izpuščaj, ki nastaja v treh fazah:
1. Bolezen se začne z živordečim izpuščajem na licih, ki spominja na metuljeva krila. Koža v predelu izpuščaja je topla, nekoliko otekla, meja proti zdravi koži je ostra.
2. Dva do tri dni zatem se pojavlja rdeč lisast izpuščaj na udih in obeh ritnicah, šele nato pa na trupu. Na notranji strani udov je izpuščaj močneje izražen, na trupu pa bolj na prsih in na ledjih.
3. V tej fazi izpuščaj menjuje svojo intenzivnost, občasno zbledi, lahko tudi izgine, a se ponovno pojavi, če se tuširamo s toplo vodo ali zdrgnemo kožo. Izpuščaj lahko traja od 2 – 30 dni, včasih tudi srbi in izgine brez posledic.

Zdravljenje
Zdravila ne poznamo, otrok naj nekaj dni samo počiva.

Tudi jaz mislim, da je to peta otroška bolezen.

Najlepša hvala za odgovora!

Zanima me še, ali lahko hodi okoli? jutri smo mislili it na izlet, pa v ponedeljek na motoristično zadevo,…Ni videti, da bi se slabo počutil. Je lahko to nevarna zadeva?

Ravno prejšnji teden jo je prebolel naš fant: brez vročine, aktiven in poln energije, tako da ni bojazni. Kužen je pa itak en teden pred izbruhom bolezni!

Ko je pri peti bolezni prisoten izpuščaj je otrok že zdrav in ni več kužen. Lahko dela vse, gre v vrtec, šolo…

Hvala vsem za odgovore in prijaznost. Ste me kar pomirile.

vsem želim lepe praznike!

Če je peta bolezen, potem se izogibajte sonca, ker še poslabša zadevo. Vsaj tako je nam rekla zdravnica.
Drugače sem pa po tvojem opisu tudi jaz pomislila na peto bolezen. Sploh, če se bo rdečina širila še naprej po telesu.

z.

Ja, sonce res očitno bolj “škoduje” ker je bil včeraj z babico in dedkom zunaj, se vozil s kolesom in ko so prišli domov je bil res rdeč! bomo upoštevali nasvet.

Koža reagira na temperaturne spremembe. Tudi po kopanju bo bolj rdeč!

New Report

Close