Najdi forum

rdeči okun

Namesto škarpene sem včeraj kupila zamznjenega RDEČEGa OKUNA. Ima kdo kakšen recept pri roki?
hvala

Ma, riba kot riba.
Pripraviš kot škarpeno ali pa katerokoli drugo.

No glede na to, da je tema stara, ampak vseeno, Rdeči okun je vrsta škarpene (družina bodik, imajo veliki rod).

LP

Darsan, narobe.

Okun spada v družino ostrižev in je sladkovodna riba, škarpena pa v družino bodik in je morska riba.

tudi sam sem kupil zamrznjenega rdečega okuna in mislim, da ne more soditi med sladkovodne ribe – razen morda tistega tipa kot losos, ki zdrži v obeh vrstah.
Po pozornem pregledu embalaže sem našel drobni tisk: uvoz iz Islandije; ulovljeno v morju. Torej, gre za tistega okuna, ki sodi med bodike in ne sladkovodnega okuna, ki ima isto ime, a gre za drugo ribo.

Hmm, recept. Okuni, tako kot škarpene so slastni pečeni na bio način – brez vseh dodatkov, le rahlo solimo, potem ko obrnemo in to le po že zapečeni strani. Jih je pa resda težko peči, ker imajo debele in glomazne glave, zato priporočam še bolje: brudet!

LP, Špeglar

čeprav stara tema bom dejala, da je rdeči okun morska riba, tudi po okusu sorodna škarpeni. Sama jo dobro izluščinim in sčistim. Krompir olupim, zrežem na večje kose, razporedim po pekaču ter solim. Čez dam popoprane okune, katerim sem v trebuh dala vejico rožmarina. Na grobo narežem nekaj strokov česna in razporedim po pekaču. Kraško panceto zrežem po dolgem in kako rezino postavim čez ribo. Nekoliko pepperoncino mešanice. Pečem na 250 stopinj, dokler krompir ni skoraj pečen. Nato bogato naribam čez vse parmezan in zgratiniram v pečici (naredi skorjico). Poleg postrežem tržaško omako: olivno olje, nekaj sesekljanih oliv, bogato s česnom in peteršiljem

New Report

Close