rdeči okun
tudi sam sem kupil zamrznjenega rdečega okuna in mislim, da ne more soditi med sladkovodne ribe – razen morda tistega tipa kot losos, ki zdrži v obeh vrstah.
Po pozornem pregledu embalaže sem našel drobni tisk: uvoz iz Islandije; ulovljeno v morju. Torej, gre za tistega okuna, ki sodi med bodike in ne sladkovodnega okuna, ki ima isto ime, a gre za drugo ribo.
Hmm, recept. Okuni, tako kot škarpene so slastni pečeni na bio način – brez vseh dodatkov, le rahlo solimo, potem ko obrnemo in to le po že zapečeni strani. Jih je pa resda težko peči, ker imajo debele in glomazne glave, zato priporočam še bolje: brudet!
LP, Špeglar
čeprav stara tema bom dejala, da je rdeči okun morska riba, tudi po okusu sorodna škarpeni. Sama jo dobro izluščinim in sčistim. Krompir olupim, zrežem na večje kose, razporedim po pekaču ter solim. Čez dam popoprane okune, katerim sem v trebuh dala vejico rožmarina. Na grobo narežem nekaj strokov česna in razporedim po pekaču. Kraško panceto zrežem po dolgem in kako rezino postavim čez ribo. Nekoliko pepperoncino mešanice. Pečem na 250 stopinj, dokler krompir ni skoraj pečen. Nato bogato naribam čez vse parmezan in zgratiniram v pečici (naredi skorjico). Poleg postrežem tržaško omako: olivno olje, nekaj sesekljanih oliv, bogato s česnom in peteršiljem