Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Realnost: Cene stanovanj (še) ne bodo padle

Realnost: Cene stanovanj (še) ne bodo padle

Saj sem napisal”Če cene padejo bo razlika procentualno manjša. Se strinjam bo majhna razlika. Ampak v tistem trenutku ko boš postal lastnik boš želel da cena ne pade več! Ane?”
Se strinjam da si na boljšem če se seliš v večje stanovanje in si želiš da cene padajo.

Ampak kolikokrat v življenju se pa preseliš v večje stanovanje -dražje stanovanje. Mogoče enkrat pa še to mogoče 20% vseh ki kupuje. Večina enkrat kupi nepremičnino in to je to do konca življenja.
Torej večina več kot 50% vseh lastnikov nepremičnin želi da se cena njihove nepremičnine NE ZMANJŠUJE.

Pa da me ne boste razumeli narobe. Nisem pristaš visokih cen ampak le ne verjamem da naj bi cene drastično padle za 50% kot ste nekateri napovedovali pred leti.

Za Kranj vam lahko povem da so od leta 2008 cene padle za okoli 15%. Pa še to so zadnje dve leti na istem nivoju. To sem tudi napovedal pred parimi leti. Za naprej sem pa mnenja da bodo cene stanovanj stagnirale.

Ej, ti kar bodi v najemu za recimo 500e do penzije.Me pa zanima, kako boš s 400evri penzije plačal najemnino.
Razen če poznaš naložbo ki to bo ob enakem tveganju v dobi 40 let kot stanovanje dala enak ali večji donos. Jo poznaš ? NE, je ne poznaš, ker je ni.To bi dosedaj že moral vedeti. Vse osatalo je odvisno od sreče, nakup stanovanja je zdaleč najbolj predvidljiva naložba. Plačaš kredti in je tvoje,vse.[/quote]

Ti se ne zavedaš kakšni so stroški vzdrževanja nepremičnin!
Preprost izračun.
Pri 30 letih kupiš trosobno stanovanje staro 20 let npr. v Kranju za 120.000 eur.
Vzameš kredit na 20 let za 100.000 eur (20.000 imaš prišparanega)
To pomeni 650 eur mesečno kredita.
Stroški vzdrževanja so mesečno okoli 80eur(rezervni sklad,upravljanje)
Najemnina pride okoli 350 eur/mes (če plačaš pol leta vnaprej).
Mesečno je razlika preko 300 eur.

Če daješ to 20 let na račun-vezana vloga boš imel po 20 letih pri 5% donosnosti preko 120.000 eur. Pa če prišteješ še 20.000 ki si jih imel prišparanih.

Torej kaj je bolje:
1. Kupiš stanovanje – garaš kot črnc iz meseca v mesec cvikaš ali bo plača ali ne bo in po 20 letih odplačaš kredit in ti ostane 40 let staro stanovanje, ki je potrebno temeljite obnove. Pa še davke boš plačeval….
2. Si v najemu lahko zamenjaš službo in se preseliš brez problema, plačuješ najem, ni ti treba vzdrževat nepremićnine in po 20 letih imaš 140.000 eur gotovine. Greš lahko do konca življenja živet v hotel.

Pa še nekaj , pozabi da boš sploh videl penzijo. Ne bo je treba bo delat do konca![/quote]

račun ima še nadaljevanje…pri nakupu imaš pri 50ih svoje stanovanje, 650 e za kredit odpade. pri najemu veselo plačuješ 350e še naprej in do konca. pa vmes seveda še 20% davek na obresti, dobiš torej 4% pri 5% obresti.
Tako ima tisti s svojim stanovanjem veselo vsak mesec 300e plusa, 3600 na leto, 72000! v 20 letih(recimo pri 70 ko greš v penzijo).Pa potem veselo še naprej.
Če si v najemu boš v penziji seveda porabljal prihranke, veselo do 90let(recimo da bo do takrat že kar običajaastarost)-kar boš zaradi minimalne penzije seveda moral, ker sicer ne boš mogel plačevati najemnine.In ko umreš, ne ostane nič ali malo.
Tisti, ki ima stanovanje, pa to seveda zapusti naslednikom, ki imajo tako vsaj neko bazo za naprej-

Ob tem zanemarjam visoko realno možnost, da boš že bistveno prej ostal brez službe, in boš imel že prej znatno manj denarja in manj možnosti da bi si privoščil najemnino-in teh skrbi lastnik seveda nima

Če izgubiš službo je bolje da si v najemu kot da imaš neodplačan kredita za stanovanje!
Če neodplačuješ kredita ti banka zaseže stanovanje , ga proda za pol cene, te vrže ven in si ji na koncu brez stanovanja in še dolžabn banki.(nimaš prihrankov kaj boš naredil)
Če pa si v najemu greš enostavno ven in si najdeš manjše stanovanje ali sobo ki jo še lahko plačuješ.(imaš prihranke da lahko plačuješ vsaj sobo)

DjD, tvoja računica se enostavno ne izide. Si kot mož s prosojnicami, ki na sestanku prepričuje, da je njegov izdelek najboljši. Nobenih težav, same prednosti. V realnosti je malo drugače. Najem na dolgi rok nikoli ni bil poceni.

najbolje je dobiti neprefotno stanovanje, živiš džabe na račun davkoplačevalcev, če si brez službe pa sploh pride zastonj, ker ti občina še tisto simbolično najemnino plača, v kolikor pa vse svoje prihranke in kredite usmeriš v nakup svojega stanovanja, si pa jebena stranka, bog ne daj da ostaneš brez službe, problem je samo v tem, da je težko do takega stanovanja priti, razen če si na ić, v Sloveniji smo namreč Slovenci nezaželjeni, priznajmo si.

Razlika med neprofitno in profitno najemnino v Kranju sploh ni tako velika:
Dvoinpolsobno stanovanje:
-profitna najemnina 320 eur
-neprofitna najemnina 180 eur
Tako da lastnina bo vedno bolj obdavčena, in vedno bolj bodo jebena stranka tisti ki so se zakreditirali za nakup stanovanja!
Še vedno trdim da je najem cenejša opcija od nakupa!
Najem – nakup (plusi in minusi)
– če greš v najem si bolj mobilen, lažje menjaš službo,kraj bivališča
– če si v najemu nisi davčno obremenjen (lastnina bo vedno bolj obdavčena in se bo upoštevala tudi v drugih prejemkih – vrtec,štipendija…..)
– če si v najemu nisi zakreditiran in te ni toliko strah da bi izgubil službo ( problem je ker banka na dražbi lahko proda tvoje stanovanje če ji ne plačuješ redno- ampak še vedno si banki dolžan će kupnina ni bila dovolj visoka – torej ostaneš brez stanovanja in še imaš dolg ki se zaradi obresti povečuje) pri najemu greš enostavno v manjše stanovanje ali pa živet k staršem dokler ne najdeš službe.

Edino kadar imaš dovolj denarja vsaj 60%-100% cene nepremičnine se po mojem splača v nakup. Da se ti ni treba zakreditirat za daljše obdobje ampa nekaj let stisneš in potem nimaš več kredita nad glavo. Tako ti daje stanovanje neko socialno varnost. Če ti kasneje zagusti ga prodaš in greš v manjšega …

pravilno razmišljanje

Nisem pisal o najemniškem stanovanju. Računica se pa lepo izide, le dobro je treba prebrati o čem sem pisal. Bi pa bil zelo vesel tvoje računice. LP

Najem na dolgi rok je lahko tudi kul, če pridno šparaš razliko med ceno najemnine in anuiteto kredita, ki bi jo odplačeval v primeru nakupa primerljivega stanovanja. Če pa imaš na voljo gotovino za celotno kupnino stanovanja, ki ti je všeč in za katerega meniš, da ima sprejemljivo ceno, bi se pa jaz verjetno vseeno raje odločil za nakup. Če nič drugega imaš kup opek/betona v svoji lasti in vedno lahko vsaj bivaš v njem ter ga po potrebi tudi oddajaš ali pa celo prodaš, če je res nuja. Inflacija in gospodarski zlom oz. bankrot ti ne moreta pojesti nepremičnine, prihranke na banki pa ti lahko, sicer res da le v zelo ekstremnih okoliščinah, vendarle tudi pohrustata. 😀

oh ja “slovencljni”,

očitno je to naša posebnost in življenski cilj, postati lastnik nagnusno preplačanega stanovanja in se zakreditirati do konca življenja in odrekati dobrinam, plače pa smešno nizke…

Jaz nikoli ne bom kupil stanovanja pri nas, v poštev pride samo najem…

Naj povem, da sem bil zadnje leto in pol službeno v Nemčiji v Leipzigu. Najemnina za 60m2 dvosobno stanovanje z vsemi stanovanjskimi stroški vred sedaj pozimi je slabih 400€, poleti samo okoli 260…

Pa vas zanima, koliko tam stane dvosobno 50-60m2 stanovanje? Marsikdo, ki nikoli ne pogleda čez planke oz. ne ve kaj je zunaj jame po Platonovo bo šokiran, ampak za tako stanovanje v Leipzigu bi odštel 26.000€…

Še neke preostale študijske aktivnosti dokončam, nato pa me naša deželica na sončni strani alp ne vidi več in grem!

Občasno se pojavi tu in tam komentar kako so v Avstriji poceni stanovanja. Osebno sem bil v okolici Innsbrucka (10 min z avtom blizu Watens). Za moj okus prijetno in mirno okolje. Stanovanje v več stanovanjski hiši 80m2 (pritiličje + 2 etaži), atrij 20 m2. Staro cca 10 let, prodano za 250.000 EUR. Rad bi videl stanovanje za 25.000 EUR.

V Avstriji so stanovanja v primerljivih lahko kar ugodna že v primerjavi z našimi cenami. Če pa upoštevaš, da imajo realno dvakrat višji standard, so pa že kar zelo bistveno cenejša. Saj bodo pri nas tudi, kmalu bodo nehali odlašati s čiščenjem bilanc bank in bodo stanovanja na trgu s skontom. 😉

Hans aus tirol: sami nakladači. Govorjenja veliko, storjenega bolj malo. Že 5 let poslušamo in beremo eno in isto.

Že pet let imamo iste nesposobne bankirje in vlado, kriza pa se vleče in vleče, zdaj je že jasno, da je W in kaj to pomeni? Rast ali padec cen?

@trancer: se strinjam, da je kriza v obliki črke W. Odgovor: padec cen.

Problem je v tem, da v Sloveniji nismo prišli niti do prvega dna te črke, kaj šele do drugega. To je velika razlika med našo krizo in ostalimi razvitimi državami. Mi šele stopicamo proti prvemo dnu, saj nas kratkotrajna rast Nemčije, kot glavne izvozne partnerice, ni niti malo povzdignila. Mi padamo, kmalu pa pride čas za še en padec.

Vedno se nam vse dogaja z zamikom. Žalostno.

LP

Jaz sem po zelo ugodni ceni dobil stanovanje na dražbi, tako da z najemnino, ki jo dobim ravno skoraj pokrijem kredit. Imam pa tudi 5000€ v rezervnem fondu, če bo slučajno kdaj prazno. V načrtu imam nakup še enega takega stanovanja. To bo moj rezervni načrt za penzijo, ker od države ne bomo dobili nič. Obstaja pa tudi možnost, da bodo stanovanja dobili otroci, da se mi slučajno ne naselijo v hiši 🙂

Ti si pa prvi primer o katrem berem, da je po ugodni ceni kupil stanovanje na dražbi. V glavnem so vsi nekaj nasankali na dražbi. No, lepo da si uspel.

Žal ni videti, da bodo padle. Stanovanjski sklad baje odkupuje stanovanja po cenah, ki so jih prodajalci nastavili pred dvema letoma. Zelo verjetno, da jih ne bo vrgel na trg po nižjih cenah, po kolikor jih je kupil.

Še vedno ko se je vmešal stanovanjski sklad so se cene prej zvišale ko padle. Ja, baje na veliko kupujejo neprodana stanovanja.

No, zdaj pa še v Financah piše, da je IProjekt zvišal cene; očitno je to povezano s slabo banko. Že imajo kake informacije.

Danes sem za foro gledala koliko se prodajajo stanovanja v Celju. Sicer me ne zanima nakup, ker sem se selila leto in pol nazaj v novo hišo, ampak mi je šlo na smeh pri nekaterih firmah, ki prodajajo stanovanja. 120 m2 s popolnoma zgrešenim tlorisom, oprema sicer na videz lepa, ampak kavč npr. je iz Rutarja ne nek vrhunec lepote (so imeli istega, ko sem kupovala svojega, pa vem 🙂 ostalo tako tako… Za 250 k eur… V bloku, za katerega moj trdi, da je cel sfušano narejen, ker je delala njegova bivša firma te, kjer se je lastnikom šlo samo za dobiček… Pa še ene par drugih cvetk.

Potem je pa nekaj stanovanj s čisto solidno ceno, pa so malo starejša in če bi kupovala, bi kupila takega in ga obnovila, po svoje. Menda so bila najbolj kvalitetno grajena stanovanja v 80. letih.

Za firme pa ne vem – a živijo v oblakih ali mislijo, da če se zgodi čudež in najdejo kupca, da bodo uspela poplačat dolgove…

Pa BTW – mislim, da je celo bolj varno kupit staro stanovanje od privat lastnika, ker poznam nekaj ljudi, ki so kupili od podjetja, ki je propadlo prej kot v treh letih od nakupa in so stanovanja šla v stečajno maso…

Pa še nekaj – eni pravijo, da se bolj splača najem. Hm, ne vem če… Najbolj se splača, da sam nekaj postaviš, ker lahko vplivaš na končno ceno in kvaliteto in gradiš veliko ceneje, je pa res, da je časovno ubijalsko… To tudi pomeni, da skoraj nimaš kredita. Za velike zneske se pa jaz tudi ne bi zakreditirala. Bi pa kupila stanovanje, če bi imela gotovino ampak bi zdaj še malo počakala, da cene še malo padejo 🙂

Francka, da mi je vedeti, kaj si pa ti hodtela povedati? Da se da nekaj poceni zgradit?! Pa si to že kdaj počela? Pa da boš počakala, da cene padejo. Izvoli, srečno čakanje.

Hja, gradnja, pol kufer jo imam… Ker je gradil moj oče, pa moja mama in očim posebej, pa potem še midva z mojim, vmes je pa mama prodala hišo in sta šla na drugo lokacijo v manjšo in nedokončano hišo, pa je bilo spet treba neka dokončat…

Zato pač lahko povem izkušnje… Lahko je zelo drago, če ne paziš – lahko je pa bolj poceni… Čisto ful poceni pa, roko na srce, ni… Amapk je pa ceneje kot če kupiš – kljub temu, se da dobit stvari dokaj poceni, sam moraš zelo zbit ceno – tako da če bi še enkrat, bi kupila hišo… En problem je sicer pri tem – zase gradiš bolj kvalitetno… Vsi, ki so kupili, so imeli probleme, vključno z mojima staršema (pa sta gradinca…).

No, sam ne mislit, da mi je bilo enostavneje, ker imam žlahto v tem fohu – od naju pa nihče ni, pa sva se morala za vse sama znajt…

Ne vem, kaj sem hotela povedat prejšnjič – šla sem gledat stanovanja (ker bi enkrat kupila š eeno stanovanje, ne vem zakaj – zabavno je opremljat stvari… pač sama bi ga, brez da se partnerju prilagajam… 🙂 Pa so mi bile cene smešne. pa ko vem, kaka je situacija – ne bo se prodalo… Mogoče kako, večino pa ne. Imamo firmo, ki deluje na tem področju – zato vem, da se trenutno bolj mal tu dogaja 🙂

No, ti pa povem, ko prodajamo eno stanovanje trenutno v LJ, od svakinje… Kupila zelo drago, zato želi drago prodat – normalno… kdo ne bi… Menda da se bo dalo, mene res zanima, če se bo res dalo 🙂 No, eč se to zgodi, ji privoščim (sicer ne bo prodala zaradi izgube), pol bi še verjela da cene ne bodo padle.

Sam zdaj mi pa hudiča povej, zaja bi dal za klinčevo usrano luknjo v bloku, ki pušča čez vse strani s pol manj kvadrati in 0 zemlje več kot za hišo z 200 m2 s 1000 m2 zemlje. Hišo lahko zgradiš s parcelo v red za tam, 150 k recimo (ok mogoče malo več, midva sva dala manj kot drugi, sam še vseeno v tej krizi, ko so cene padle, so pa eni še ful manj dali, pa niso redki…)

Itak ej pa zdaj nekako tako – rablejna stanovanja – realne cene, nova stanovanja – precenjeno. Prej niti ni bilo take razlike. Se mi zdi, da je bolje potem nekaj več vložit v obnovo kot pa kupit čisto novega. Ti novi bloki so se itak gradili tako, da bi bil čim večji dobiček – se pravi slabo. S poceni materiali. Še kar se gradijo – pohlep je prevelik, očitno…. Že kr vidim, kako si dajejo zanke okrog vratu.

Vukojebina?

O, Francka, ti si preveč tekla za vozom, pa si se upehala.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close