recept za bogato sočno potico
Imela sem recept za super bogato in sočno potico, pa sem ga izgubila (ja, ful redno pečem potice, se vidi, haha).
Klasične potice me ne zanimajo, so mi suhe in samo suho testo, mi sploh ni dobro. Pred leti mi je ena takratna soseda dala recept za svojo potico, ki je bila polna file, testo pa mehko in sočno, nič drobljivo. Skratka, taka potica je meni fajn in tako bi rada naredila. Sem jo delala po njenem receptu in je res vrhunska.
Torej koliko orehov na koliko moke?
Kako zamestit testo, da bo mehko, puhasto in ne ena revščina?
Kako narediti filo, da bo bogata, sočna? Mislim, da sem mešala orehe in lešnike, da je bila fila boljša…
Pa še, imam okrogli pekač z luknjo, bi v njem naredila potico. Premer je 26cm, sklepam, da je to cca en zavitek potice. Koliko moke gre za 1 potico oziroma, če ve dobite 2 ali 3 iz koliko moke delate, da vem, koliko potem potrebujem za eno.
Hvala
Za sočno testo ne varčuj z maščobo, maslom, jaz dam na kg moke 150 g masla, med mesenjem dodam tudi olje, in obvezno kislo smetano. V nadev pa dam poleg orehov tudi med, malo cimeta, rozine (če jih imaš rada), seveda sladkor, vanilijev sladkor, rumenjak, sneg stepenih beljakov, mleko pa po občutku, nadev ne sme biti ne preredek, ne presuh.
Ja, jaz se držim tega recepta, ki je od izkušene kuharice, in da na kg moke 1,15 kg orehov, s tem da tistih 150 g uporabi za suhi posip, se pravi, da 1 kg orehov uporabiš za “moker nadev” (orehi, mleko,…), tistih 150 g pa potrese po tem nadevu, ko ga že razmažeš po testu. Lahko pa narediš kompletno količino kot moker nadev, ne bo nič narobe. Tako pride potica res bogata, saj tudi pri nas nimamo radi kruha z orehi, navsezadnje se potica peče nekajkrat na leto, naj bo takrat taka, kot mora biti, kajne?:)) Uspešno peko in lepe praznike:))
tukaj je cel kup koristnih nasvetov za peko potice.
http://kuharija.si/content/skoraj-vse-kar-morate-vedeti-o-peki-potic