Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek recept za bogato sočno potico

recept za bogato sočno potico

Imela sem recept za super bogato in sočno potico, pa sem ga izgubila (ja, ful redno pečem potice, se vidi, haha).

Klasične potice me ne zanimajo, so mi suhe in samo suho testo, mi sploh ni dobro. Pred leti mi je ena takratna soseda dala recept za svojo potico, ki je bila polna file, testo pa mehko in sočno, nič drobljivo. Skratka, taka potica je meni fajn in tako bi rada naredila. Sem jo delala po njenem receptu in je res vrhunska.

Torej koliko orehov na koliko moke?
Kako zamestit testo, da bo mehko, puhasto in ne ena revščina?
Kako narediti filo, da bo bogata, sočna? Mislim, da sem mešala orehe in lešnike, da je bila fila boljša…

Pa še, imam okrogli pekač z luknjo, bi v njem naredila potico. Premer je 26cm, sklepam, da je to cca en zavitek potice. Koliko moke gre za 1 potico oziroma, če ve dobite 2 ali 3 iz koliko moke delate, da vem, koliko potem potrebujem za eno.
Hvala 🙂

Za pekac, ki ga imas uporabis 600 g moke in 500 g lesnikov/orehov ipd.

Za sočno testo ne varčuj z maščobo, maslom, jaz dam na kg moke 150 g masla, med mesenjem dodam tudi olje, in obvezno kislo smetano. V nadev pa dam poleg orehov tudi med, malo cimeta, rozine (če jih imaš rada), seveda sladkor, vanilijev sladkor, rumenjak, sneg stepenih beljakov, mleko pa po občutku, nadev ne sme biti ne preredek, ne presuh.

Aja, za kilogram moke dam 1,15 kg orehov. Najmanj.

Aha, se pravi, moka in orehi so v razmerju 1:1 oziroma orehov malo več? Sem mislila, da mora biti več orehov, razmerje 1:2, je to preveč?

Po večini receptov gredo v testo le rumenjaki. Dejstvo pa je, da dajo beljaki testu rahlost in ga naredijo bolj puhastega, zato vsaj dva rumenjaka zamenjaj s celimi jajci in pa seveda ga čimbolj in čimdlje gneti.

Ja, jaz se držim tega recepta, ki je od izkušene kuharice, in da na kg moke 1,15 kg orehov, s tem da tistih 150 g uporabi za suhi posip, se pravi, da 1 kg orehov uporabiš za “moker nadev” (orehi, mleko,…), tistih 150 g pa potrese po tem nadevu, ko ga že razmažeš po testu. Lahko pa narediš kompletno količino kot moker nadev, ne bo nič narobe. Tako pride potica res bogata, saj tudi pri nas nimamo radi kruha z orehi, navsezadnje se potica peče nekajkrat na leto, naj bo takrat taka, kot mora biti, kajne?:)) Uspešno peko in lepe praznike:))


Pri orehih drži več je bolje. Je pa malo bolj naporno za peko. Pa zna se zgodit da potica ne gre gor tako kot bi si želela, je pretežka


Pri orehih drži več je bolje. Je pa malo bolj naporno za peko. Pa zna se zgodit da potica ne gre gor tako kot bi si želela, je pretežka[/quote]

Po tistem receptu se je potica sicer dvignila, ampak je potem skup padla, to je baje tudi neka fora, da je dobra.

tukaj je cel kup koristnih nasvetov za peko potice.

http://kuharija.si/content/skoraj-vse-kar-morate-vedeti-o-peki-potic

Uporabi kvasno solno emulzijo.

Moja tašča vedno da med klasično orehovo filo še eno naribano jabolko, nadev je potem fantastično sočen, okus se ne spremeni.

To sem ravno včeraj zasledila v enem receptu in sem rekla, da moram probat z jabolkom.

New Report

Close