Naslovnica Forum Starševski čvek recept za govnač – GUNNAR please

recept za govnač – GUNNAR please

Zadnjič je bila debata okoli ene hrane. Ti si omenil enolončnico “govnač”.

Spomnim se, da sem to kot otrok jedla pri stari mami na Gorenjskem – med počitnicami. Žal je mama že pokojna, zato te sprašujem, če mi lahko poveš, kako se to skuha? Iz česa?

Hvalla.

Sveže zelje in krompir skuhano skupaj.

recept je tudl http://www.kulinarika.net/recept/prikuhe/Govnac-1290.html

men ga moja babica skuha, recepta točn ne vem, vem pa da da kuhat frišn zelje na trakce narezan, pa krompir v kosih, pa mleto meso da not al pa koščke govejga, najbrž mal soli… bom pa pobrskal še za uraden recept

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Govnač
1 kg svežega zelja, pol do 1 kg krompirja, zaseka ali ocvirki, 1 čebula, česen, sol, poper, kumina, lovorov list
Sveže zelje razrežemo na rezance, zalijemo z malo vode in zavremo. Prvo vodo odlijemo in znova zalijemo z malo vode. Medtem ko se zelje počasi kuha, olupimo krompir, ga zrežemo na kocke in položimo na zelje. Če želimo, da bo govnač gost, dodamo toliko krompirja, kolikor imamo zelja. Dodamo na četrtine zrezano čebulo in nekaj strokov česna ter posolimo. Začinimo s kumino, poprom in lovorovim listom. Kuhamo eno uro. Jed pretlačimo, če je treba, zgostimo s podmetom in zabelimo z ocvirki ali praženo čebulo. Zraven ponudimo kuhano govedino ali kranjsko klobaso, lahko pa je samostojna jed.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Hvalla Enolla.

Vedela sem, da je krompir, pa nekaj zelenega, pa ……………jasno začimbe. Ful dober.

Res smo to otroci radi jedli. En dva tri – pa smo bili siti. Ker med počitnicami ni bilo časa sedeti za mizo. So bili vsi travniki in gozdovi v okolici bolj zanimivi. In stara mama je bila zlata – nikoli nas ni nič kregala.

V ponedeljek naredim to za kosilo. Po 20-tih letih. Hvala še 1x.

gurenska = zakon 😀

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Tudi tebi hvala Gunnar. Bom oba recepta mal skombinirala.

Ej mišek GUNNAR, nauč se kuhat, da ne bova lakala na stara leta – ha ha ha ha.

A temu se reče govnač? To je moja mama kuhala pred mnooooooooggggooooo leti, ko ni bilo denarja za kaj drugega. Rekla je pa temu sladko zelje. Kadar je dobila kakšen dinar več, je zraven skuhala kranjsko klobaso. Od tega smo se fajn najedli, mi je šla pa vedno na živce cela kumina, ki je bila notri.

Oooo “mama tu”. Meni pa zelo paše za spremembo taka hrana.

Ker imam zrezkov, pomfrija, pleskavic, raznih kitajskih in mehiških specialitet že poln kufer.

Kar poskusi spet – pa brez kumine, če ti ni všeč.

da vam še mal slince začnejo tečt

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Zanimivo, meni govnač kot otroku ni bil všeč, danes pa je ob zrezkih in ostali hrani prav dobrodošla sprememba. 🙂
Pri nas smo zraven jedli hrenovke.

Mi smo temu rekl “gonač”. In starša ga imata še danes velikokrat na jedilniku.

Kaj pa mešta? Gunnar, to poznaš? Ajdove krape pa gotov tudi. Pa spomnim se, da je prababica velikokrat delala “sok”.

Gremo gorenci, na plano!

Pri nas smo pa rekli ” friško zele”…

LP

men je pa njamiiiii gorenjska prata. tam za velko noč se jo je vedno jedlo, mljask

OPRESNO ZELJE- rečemo temu mi.

Mi pa “presn” zelje:))

Je pa tudi meni fajn ja, samo hit sem lačna po tem.