recept za govnač – GUNNAR please
Sveže zelje in krompir skuhano skupaj.
recept je tudl http://www.kulinarika.net/recept/prikuhe/Govnac-1290.html
men ga moja babica skuha, recepta točn ne vem, vem pa da da kuhat frišn zelje na trakce narezan, pa krompir v kosih, pa mleto meso da not al pa koščke govejga, najbrž mal soli… bom pa pobrskal še za uraden recept
Govnač
1 kg svežega zelja, pol do 1 kg krompirja, zaseka ali ocvirki, 1 čebula, česen, sol, poper, kumina, lovorov list
Sveže zelje razrežemo na rezance, zalijemo z malo vode in zavremo. Prvo vodo odlijemo in znova zalijemo z malo vode. Medtem ko se zelje počasi kuha, olupimo krompir, ga zrežemo na kocke in položimo na zelje. Če želimo, da bo govnač gost, dodamo toliko krompirja, kolikor imamo zelja. Dodamo na četrtine zrezano čebulo in nekaj strokov česna ter posolimo. Začinimo s kumino, poprom in lovorovim listom. Kuhamo eno uro. Jed pretlačimo, če je treba, zgostimo s podmetom in zabelimo z ocvirki ali praženo čebulo. Zraven ponudimo kuhano govedino ali kranjsko klobaso, lahko pa je samostojna jed.
Hvalla Enolla.
Vedela sem, da je krompir, pa nekaj zelenega, pa ……………jasno začimbe. Ful dober.
Res smo to otroci radi jedli. En dva tri – pa smo bili siti. Ker med počitnicami ni bilo časa sedeti za mizo. So bili vsi travniki in gozdovi v okolici bolj zanimivi. In stara mama je bila zlata – nikoli nas ni nič kregala.
V ponedeljek naredim to za kosilo. Po 20-tih letih. Hvala še 1x.
A temu se reče govnač? To je moja mama kuhala pred mnooooooooggggooooo leti, ko ni bilo denarja za kaj drugega. Rekla je pa temu sladko zelje. Kadar je dobila kakšen dinar več, je zraven skuhala kranjsko klobaso. Od tega smo se fajn najedli, mi je šla pa vedno na živce cela kumina, ki je bila notri.