Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek recept za kruh

recept za kruh

Odlocila sem se da bom sama pekla kruh, kruhomat imam sam kdaj zapase zudi drugacen okus. Ima kdo preverjen recept za kruh oz zemljice? Meni nikoli ne uspe, vedno je tak potlacen, ni rahel, voljen, premalo ali prevec slan…

Hvala

Speči kruh je nekaj najlažjega. Nobenega kruhomata ne rabiš. Rabiš moko, suh kvas, sol, olivno olje in vodo za osnovni kruh. Potem je vse odvisno od tvojih želja. Jaz pečem s polnozrnato moko. Pomembno je, da daš dovolj (veliko) mlačne vode, da je kruh voljan in rahel. Jaz testo 3x vzhajam, stepem z ročnim mešalnikom. Daš v vročo pečico za cca 20 min, potem zmajšaš temperaturo in pečeš še 25 min. (Veljs za cca 50 do 60 dag moke) Postaviš še lonček z vodo v pečico. Hrustljavo zapečeš.

1 kg moke
650 ml mlačne vode
3 žlice olivnega olja
2 čajni žlički soli
3 čajne žličke sladkorja
Kocka svežega kvasa

Od vode vzameš 100 ml stran, dodaš žličko sladkorja, nadrobiš kvas in počakaš caa 15 minut. Nato v moko zmešaš sol, sladkor, olje, vzhajan kvasec ter vodo. Mesiš na roke, dokler ne odstopi. Pustiš vzhajati pokrito uro, spet testo potlačiš, oblikuješ dva hlebca ali po želji in daš v rahlo segreto pečico (40-50 stopinj) za uro. Nato vzameš ven, zarežeš v kruh dve tri zareze. Pečico segrej na 220 stopinj (ventilatorska), nato daj kruh za 10 minut notri, po tem času zmanjšaj na 200 stopinj in peči še 20-25 minut. Preveri nato z čistim nožem, če je pečen. Nam vedno uspe in je rahel, tudi zdrži dolgo in se ne drobi.

1kg moke
6dcl mlacne vode
Pol zlicke solu
5 zlic olja (jaz dam rastlinskega)
1 kocko kvasa
zgnetem kar z tistim mikserjem ko je za smetano stepat. Ko se naredi kepa ga 3-4x zgnetem se z rokami in pocakam da vzhaja. Potem dam hlebcek na polovico in se vsakega 2-3x pregnetem in dam v model (imam tak podolgovat model), pokrijem in pustim da se 1x vzhaja. Dam v pecick in pecem na 200*C 35-45 minut. Odvisno katero moko dam. Delam pa najvec ajdovega, polnozrnatega, koruznega. Ko je pecen ga dam ven iz pekaca-modela in ga pokrijem s kuhinjsko krpo. Nikoli se ni bil zbit, trd oziroma neokusen. Veliko je tudi v tem kako mesis. Moras res z obcutkom narahlo, ker ce ne je potem res zbit.

Jaz pa zadnjih 15 let redno pečem kruh, a malo drugače. Sicer delam maso iz 2,5kg moke, bom pa recept prilagodil 1 kili.
1 kg moke
6 dcl tople vode (40°C)
2 žlici olja (rastlinsko)
1 kvas 42g (suhi je prelen za vzhajanje)
1 velika žlica sladkorja
18 – 20 g soli

V lončku zdrobim kvas, dodam sladkor in toplo vodo, dobro pomešam in počakam da kvasni nastavek vzkipi.
V skledo dam 1/2 moke, kvasni nastavek in vlijem vso preostalo toplo vodo. (skupaj 6 dcl).
Vse skupaj, ki je zelo tekoče, z mikserjem (špirale) gladko zmešam in pustim da testo maksimalno vzhodi. Vzhajanje traja kakšne 1/2 ure. Tekoča masa pa omogoča, da testo fermentira.
Ko se testo dvigne, dodam sol in olje, z mikserjem dobro premešam, nato pa dodam preostanek moke. Od tu dalje mesim z rokami. Izoblikujem hlebček in ga dam kar na pladenj pekača. Kadar pa želim lepo obliko, pa hlebček položim v pehar. Bodisi v peharju ali na pladnju, pustim da testo vzhodi, ter ga dam v vročo pečico.
Pečico najprej segrejem na 220°C za toplotno inercijo, ko pa dam vanjo testo, zmanjšam na 180°C. Pečem ga 60 minut.
Običajno pečem dva hlebca hkrati, zato takrat uporabim ventilacijsko pečenje. Če pečem en sam hlebec, potem pa klasično.
Po 60 min.pečenju vzamem hlebec ven in ga postavim pokonci, da se enakomerno ohladi. Sveže pečenega (vročega) kruha nikoli ne pokrivam s kakšno vlažno krpo, ker je potem skorja mehka, kot kakšna mokra vileda. Imamo pač rajši debelejšo hrustljavo skorjo.

bom sporbala se recepte, ki ste mi jih dali, hvala vam. mogoče veste zakaj ima kruh okus po kvasu? mogoče premalo vzhajan?

Če kruh diši po kvasu – potem je preveč kvasa v njem. Sama sem sprobala, da je najbolše razmerje pol kocke kvasa na kilogram moke.
Pa še ena okvirna merica je: kolikor moke – pol toliko vode. (Kilogram moke – pol litra vode) Ko večkrat pečeš kruh, potem že iz izgleda veš, koliko vode potrebuješ.
Če boš mesila na roke, potem je od 5 do 6 dcl vode dovolj, če pa z mešalnikom mešaš, je potrebno dodati od 6 do 7 dcl vode (na kilogram moke)

lp, ela s

meni tudi ne rata, predvsem je kruh drobljiv. Koliko in kako ga mesite oz. v čem je fora elastičnega kruha?

Moje 10-letne izkušnje pri peki kruha so:
– testa za kruh ne mesim (škoda vse packarije in truda),
– kvasec (zdrobljen kvas, sladkor in topla voda premešano z malo moke) naredim direkt v posodi, kjer imam moko (v luknji, ki jo naredim v moki), pustim 10 minut, da vzhaja, sol e da obvezno ob rob, da ne pride v stik s kvasom, ki vzahaja
– nato dodam semena, ovsene kosmiče (po želji),
– nato dodam v moko toliko vode, da je testo še mogoče nekako “mešati” s kuhovnico, torej da nastane en tak “cmok”,
– vzhajam prvič (1 uro ali več ali manj, odvisno kdaj se spomnim nanj), premešam, dam v modelčka in dam vzhajat še za 20 minut, segrejem pečico,
– pečem na 180 stopinj 55 minut.

Kruh pustim nekaj minut v modelu, nato ga dam ven iz peki papirja in obnem na “trebuh”. Pustim, da se ohladi.
Kruh mehek, nič drobljiv in zdrži brez težav nekaj dni skupaj.

Običajno delam iz 1,5 kg moke, 1 kocke kvasa, 1 žlice sladkorja in nekje 8 dc tople vode (nekaj za kvasec, ostalo po tem ko kvas vzhaja), 1 žlička soli.

Toliko kruha ima naša 5-čanska družina za 2-3 dni.

Olje. Olje je tisto, kar naredi kruh elastičen, da se ne drobi.

Štos elastičnega kruha ni v olju, ampak v tem, da je dobro prekvašen oz pregneten – glutenske beljakovine morajo biti dobro aktivirane in raztegnjene. Maščoba ustavlja proces raztegovanja gluten, ker se obnaša kot bariera med vodo ter glutenom.

Torej: elastičen bo vsak kruh, ki bo ali dobro pregneten ali pa dobro vzhajan – pustiš testo, da se fermentira več ur.

New Report

Close