Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Recept za kruh

Recept za kruh

Pozdravljeni!

Že nekajkrat sem spekla kruh doma (iz graham moke ter nekaterimi semeni; recept je na embalaži za moko), ampak vselej se mi je zgodilo, da mi je skorja popokala ob robu. Kruh se tudi rad drobi, je pa zelo okusen. Rada bi dobila kakšen uporaben nasvet (in recept), da bi odpravila ti dve težavi. Poskusila sem z dodatkom maščobe, pa s spreminjanjem količine dodane voda… pa nič. Ali obstaja tudi kakšno sredstvo, ki bi kruh naredilo bolj elastičen?

Za vse morebitne informacije se vam najlepše zahvaljujem!

jaz dodam malo bele moke in malo glutena (pšenična beljakovina)….
če pečeš samo iz črne moke se bo vedno drobil in bo vedno pokal….
morda bo pokal malo manj. če ga resnično dobro pregneteš in to 3 krat…..nekateri kruh zamesijo in potem ko vshaja ga oblikujejo, še enkrat vshajajo in pečejo…..dobro je, če testo 3 krat pregnetemo in vzhajamo….pomebno je tudi, da kruh pečemo na višji temperaturi in krajši čas, da se ne izsuši…..
torej povem ti recept za en hlebček kruha, pa poizkusi in mi poročaj kaj se je zgodilo….
400 g graham moke
100 g bele moke
2 žlici glutena (dobiš ga v velikih Mercatorjevih centrih ali v trgovini Jablana v BTC)
0.35 L tople vode
30 g kvasa
žličko soli
žlico olja (ali druge maščobe)

dobro pregneti (če imaš strojček 10 min, sicer pa več)
vzhajaj
pregneti
vzhajaj…..itd…..itd….
oblikuj, daj v pekač (jaz po vrhu posujem malo moke)
vzhajaj
peci 15 min v ogreti pečici na 220 st. celzija
in potem zmanjšaj na 200 st. celzija in peči še približno 25 min, odvisno kako hočeš zapečen kruh…..jaz vmes po 15 min. z ročno pršilko kruh malo ovlažim in potem še ene 2 krat do konca peke……..
probaj…
sicer pa jaz kupim pšenico in jo sam zmeljem in takoj zamesim, ostane v kruhu več vitaminov……..

Živio!

Jožetov recept bom sigurno preizkusila. Moram pa priznati, da sem sama blazen privrženec čimmanj predelanih stvari. Poizkusite spečti ajdov kruh-je noro dober.
Mene pa zanima, če ima kdo recept za bombetke: male kruhke, polne semen. Kako se pravzaprav dela kruhek s semeni. A se v zadnje vzhajano testo pregneti tudi semena in da potem pečti?

Srečno!

Lona

Zdravo!

Za bombetke sicer ne vem, ampak ko pečem navadni kruh, vedno dodam precej semen: kar med moko in potem vse skupaj zamesim. Noter dam bučnično seme tega dam najmanj, ker je močno aromatično), sončnično, sezamovo, laneno seme in ovsene kosmiče. Mešanica spominja na t.i. Martinov (ali stoletni) kruh, ki se kupi v trgovinah. To je najlažji način za dodajanje semen. Enkrat sem poskusila dodati semena na koncu (ko sem že prvič zgnetla kruh), ampak se mi zdi, da se ne porazdelijo tako dobro.

Veliko uspeha!

Najlepša hvala za poslan recept. Ko ga bom preizkusila, se vam bom javila!

Pozdravljeni

Imate morda tudi recept za koruzni kruh

Hvala

koruzni kruh zamesiš tako, da od 100 vzameš 35 in teh 35 nadomestiš s koruzno moko……več ko bo koruzne moke, bolj bo kruh trd in žilav……sama se odloči….
vzhajati mora dalj časa, ker je zapackan……..je pa dober

Zdravo!

Najprej se vam zahvaljujem za poslan recept. Preizkusila sem ga in kruh je bil res dober; tudi drobil se je manj. Žal nikjer nisem dobila glutena (v Intersparru v MB in v Mercatorjevih trgovinah ga nimajo). Zdi se mi, da še nobena od prodajalk ni slišala zanj…, jaz pa tudi nimam predstave, kaj to sploh je in kako je videti.

Lep dan vam želim!

kaj je GLUTEN……gluten je pšenična beljakovina……v tovarni škroba iz pšenićne moke ločijo beljakovino-gluten in ostane škrob……to je v bistvu za njih odpadek…..iz glutena delamo SEJTAN ali PŠENIČNO MESO…….pokliči v celjske pekarne, mislim da ga oni prodajajo pakiranega po 200 g…….

New Report

Close