Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika recept za mlečni riž-točna navodila prosim

recept za mlečni riž-točna navodila prosim

kako se naredi mlečni riž – točen postopek?
Kater riž – dolgozrnati, okroglozrnati?? Koliko mleka se da in ali mlkeo zavre pa pol usuješ riž notri? Koliko riža in kako dolgo se potem kuha mlečni riž?

vem da je čist enostaven recept – ampak bi prosila za točne mere in čas kuhanja

hvalaaa

aja kak riž zraven zrezkov delate – dolgozrnat ali okroglozrnat??

Glede riža ne kompliciram. Liter mleka pristaviš, vsuješ 200 ali 300 g riža, mešaš, da se ne prime, malo posoliš in počakaš, da je kuhan. Probavaš. To je to.

Zavreš en liter mleka, daš na manj, vsuješ predhodno spran riž, daš na najmanj, pokriješ tako, da ej pokrovka pol odkrita in na najmanjšem ognju kuhaš.

Vsak riž za mlečen ni dober. Zame je anjboljši: Milch reis.

lp,D

glede riža za k zrezkom: katerega imam ravno pri roki, nismo zbirčni. katerega imate raje, to skuhaj.

Po kmečko ni točnega recepta. 😉

Se kuha “na uč”. :)))

Saj veš, običajno razmerej voda – riž je 2:1. pri mleku pa daj še več mleka, oziroma ga na koncu še dodajaj.

Skratka, zavrem mleko, ga malo solim, malo sladkam, mogoče vanilijev sladkor notri, dam riž, pomešam, dam na blag ogenj in pustim, da rahlo vrem v napol pokriti posodi. Kuham kolikor pač riž to zahteva, cca 15 min. Na koncu lahko daš še pikico masla notri.

Glede vrste riža – za rižote ipd uporabljam Uncle Bens basmati ali tricoloro, za mlečni riž, narastek pa našega, rumena škatla, ne vem kako se imenuje.

Načeloma velja, da se za mlečni riž uporablja okroglozrnati riž, za priloge pa dolgozrnati. Ampak večinoma na vsaki škatli piše, čemu je tisti riž namenjen, tako da enostavno preberi s škatle.

V liter vrelega mleka dam eno čajno (ne ta veliko) skodelico okroglega ali pa dolgozrnatega riža in kuham. Dodam sladkor, kakav ipd. Kuham v posodi, ki ne sprijema (teflon, alu mešanice ipd)
Tako kuhan riž ni gost, ampak ostane še malček mleka. Kdor ga je jedel, ga je pohvalil.

Isto velja za proseno kašo.

No… v osnovi je za mlečni riž pravi okroglozrnati riž; razmerje pa 3:1 za mleko. Okusnejši je če malo soliš in malo sladkaš – ampak to po okusu.

Jaz dodam noter še malo cimeta.

Jaz sem pred časom staknila en recept na netu za kuhanje mlečnega riža, ki je super za tiste, ki ne marajo škrobnega okusa. Tak je, kot kupljen v lončku v trgovini. Riž najprej opereš in streseš v obilico vrele vode ter ga vreš kakšnih 5 minut. Nato odliješ vodo in riž dodaš v mleko ter kuhaš naprej kot običajno. Moji otroci namreč ne marajo običajnega mlečnega riža, to pa jedo brez problema.

Jest glede riža ne kompliciram, je pa boljši okroglozrnati. Vedno ga sperem, potem pa ga dam v hladno mleko, če se segrava počasi skupaj z mlekom je bolje, saj je prej skuhan. Mleko vedno solim, sladkamo kasneje, ko je že kuhan. Razmerje je odvisno od tega kaj želiš. Mi imamo raje gostega, tako da uporabljam razmerje 2:1 za mleko. Po potrebi razrečim. Na koncu kot sem dejala sladkam, nekateri imamao radi cimet, drugi kakav, mi je pa tudi super varjanta z suhimi slivami in tega slpoh ni treba sladkat. Dam jim pa noter proti koncu kuhanja ene pet- šest in kuham še tolko časa, da se slive zmehčajo. To je pa vsa znanost.

1 skodelica riza
4 skodelice mleka,
četrt cajne žličke soli
2 žlici sladkorja (ali brez)

V osoljeno vrelo mleko daš predhodno spran riz( pač pod tekočo vodo ga speres v cedilu) 🙂
ogenj zmanjšaš na minimum in kuhaš dokler se riz ne razkuha.. probaš vmes da vidiš… med kuhanjem skos mešaj, sicer se zelo rad prime na podn posode in pol ma cel riz okus po zažganem…js ga mesam neprestano…
najboljši riz je navadni beli okroglozrnat…..

Jaz kuham vedno Zlato polje v beli škati .Nam je najboljši.

Nikoli ga ne solim, sladkam vedno na koncu, ko je kuhan.Dodam rezino masla.Na krožniku si vsak sam doda kar želi.Cimet, kakao, samo sladkor.

Niti riža ne perem pred kuhanjem, ker zgubi svojo pravo strukturo in okus.

Bedarija. Riž se pred uporabo spere tudi zato, da se sperejo postopki obdelave. Predvsem pa ni tako lepljiv.

Bedarija. Riž se pred uporabo spere tudi zato, da se sperejo postopki obdelave. Predvsem pa ni tako lepljiv.[/quote]

Imaš pravico do svojega mnenja, dovoli drugim, da imajo svojega.

1l mleka
220g riža – navaden, npr. zlato polje
malo soli
lahko še dodatki (sladkor ali kakav ali cimet ali vanilijev sladkor …)
Riž sperem, ko mleko zavre ga stresem notri, ko vse skupaj začne vreti, kuham še dobrih 15 minut in to je to

pred kuhanjem riž splaknem.Uporabljam riž Zlato polje,oz.okrogli riž.Dodam sladkor,sol in maslo ali marganirno.Kuham cca. 20 min.

New Report

Close