recept za mlečni riž-točna navodila prosim

kako se naredi mlečni riž – točen postopek?
Kater riž – dolgozrnati, okroglozrnati?? Koliko mleka se da in ali mlkeo zavre pa pol usuješ riž notri? Koliko riža in kako dolgo se potem kuha mlečni riž?
vem da je čist enostaven recept – ampak bi prosila za točne mere in čas kuhanja
hvalaaa
aja kak riž zraven zrezkov delate – dolgozrnat ali okroglozrnat??

Saj veš, običajno razmerej voda – riž je 2:1. pri mleku pa daj še več mleka, oziroma ga na koncu še dodajaj.
Skratka, zavrem mleko, ga malo solim, malo sladkam, mogoče vanilijev sladkor notri, dam riž, pomešam, dam na blag ogenj in pustim, da rahlo vrem v napol pokriti posodi. Kuham kolikor pač riž to zahteva, cca 15 min. Na koncu lahko daš še pikico masla notri.
Glede vrste riža – za rižote ipd uporabljam Uncle Bens basmati ali tricoloro, za mlečni riž, narastek pa našega, rumena škatla, ne vem kako se imenuje.

V liter vrelega mleka dam eno čajno (ne ta veliko) skodelico okroglega ali pa dolgozrnatega riža in kuham. Dodam sladkor, kakav ipd. Kuham v posodi, ki ne sprijema (teflon, alu mešanice ipd)
Tako kuhan riž ni gost, ampak ostane še malček mleka. Kdor ga je jedel, ga je pohvalil.
Isto velja za proseno kašo.

Jaz sem pred časom staknila en recept na netu za kuhanje mlečnega riža, ki je super za tiste, ki ne marajo škrobnega okusa. Tak je, kot kupljen v lončku v trgovini. Riž najprej opereš in streseš v obilico vrele vode ter ga vreš kakšnih 5 minut. Nato odliješ vodo in riž dodaš v mleko ter kuhaš naprej kot običajno. Moji otroci namreč ne marajo običajnega mlečnega riža, to pa jedo brez problema.

Jest glede riža ne kompliciram, je pa boljši okroglozrnati. Vedno ga sperem, potem pa ga dam v hladno mleko, če se segrava počasi skupaj z mlekom je bolje, saj je prej skuhan. Mleko vedno solim, sladkamo kasneje, ko je že kuhan. Razmerje je odvisno od tega kaj želiš. Mi imamo raje gostega, tako da uporabljam razmerje 2:1 za mleko. Po potrebi razrečim. Na koncu kot sem dejala sladkam, nekateri imamao radi cimet, drugi kakav, mi je pa tudi super varjanta z suhimi slivami in tega slpoh ni treba sladkat. Dam jim pa noter proti koncu kuhanja ene pet- šest in kuham še tolko časa, da se slive zmehčajo. To je pa vsa znanost.

1 skodelica riza
4 skodelice mleka,
četrt cajne žličke soli
2 žlici sladkorja (ali brez)
V osoljeno vrelo mleko daš predhodno spran riz( pač pod tekočo vodo ga speres v cedilu)
ogenj zmanjšaš na minimum in kuhaš dokler se riz ne razkuha.. probaš vmes da vidiš… med kuhanjem skos mešaj, sicer se zelo rad prime na podn posode in pol ma cel riz okus po zažganem…js ga mesam neprestano…
najboljši riz je navadni beli okroglozrnat…..